406
| CreativeProtagon

Οριζόντιες και κάθετες ασυναρτησίες Κασσελάκη

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 29 Απριλίου 2024, 17:47
|CreativeProtagon

Οριζόντιες και κάθετες ασυναρτησίες Κασσελάκη

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 29 Απριλίου 2024, 17:47

Προ ημερών, ο Κασσελάκης έκανε πρώτα μια μείωση δαπανών για την υγεία κατά 0,7%, για να κάνει μετά από λίγες ώρες μια γιγαντιαία αύξηση 5,7% του ΑΕΠ. Θυμάστε το ευτράπελο. Πρώτα υποσχέθηκε δαπάνες 5% του ΑΕΠ κι όταν (ο Αδωνις) του είπε ότι το κονδύλι είναι ήδη στο 5,7%, αυτός το πήγε κατ’ ευθείαν στο 11,4%. Λέγοντας μάλιστα το ανεκδιήγητο, ότι ως το 7% που λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθούν από τον προϋπολογισμό και το υπόλοιπο ποσό (ως το 11,4%) θα παρθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τώρα πως γίνεται να μετρά μονάδες του ΑΕΠ (που είναι κάθε χρόνο) με κονδύλια ενός ταμείου που δημιουργήθηκε εκτάκτως μια φορά κι ύστερα θα πάψει να υπάρχει, μόνο ο οικονομολόγος Κασσελάκης μπορεί να εξηγήσει. Πέραν του γεγονότος ότι η έγκριση και εκταμίευση αυτών των έκτακτων κονδυλίων μπορεί να χρειαστεί μέχρι και δυο χρόνια, τι θα γίνει στην συνέχεια; Θα ξαναβάλει και τα επόμενα χρόνια αυτά τα δισ. στην υγεία από τον προϋπολογισμό ή με το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης οι σχετικές δαπάνες θα ξαναπέσουν από το 11,4% του ΑΕΠ στο 7% που λέει το πρόγραμμα τους;

Θα μου πείτε, «τι τα θυμάσαι, έκανε κι αυτή η γκάφα τον κύκλο της κι έσβησε μέσα στον παφλασμό των κυμάτων του Αιγαίου, όπως αυτά χτυπούσαν την πλώρη του σκάφους Κασσελάκη, στην κρουαζιέρα του στο Αιγαίο». Ε πώς; Το θυμήθηκα διότι την Δευτέρα επανήλθε οικονομικολογιστικώς και υποσχέθηκε δέκατο τρίτο και δέκατο τέταρτο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους. Σε μια ανάρτηση μάλιστα, στην οποία κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για δύο πράγματα.

Πρώτο, ότι λίγο πριν τις εκλογές εξαγοράζει τους δημοσίους υπαλλήλους με ένα 15% αύξηση επί του μισθού τους. Όταν αυτό που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης είναι όχι αύξηση αλλά πριμ παραγωγικότητας, που θα δοθεί κάποια στιγμή, όχι τώρα. Αυτά συνήθως δίνονται στο τέλος της χρονιάς κι αφού βγουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Και κανένας δεν του είπε «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» καθώς ήταν το κόμμα του επί Τσίπρα που έδωσε επίδομα 500 ευρώ μια μόλις βδομάδα πριν τις εκλογές του 2019.

Δεύτερο, κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι δίνει «οριζόντια» αυτό το ποσό εξαγοράς, όταν κι ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι πριμ παραγωγικότητας θα πάρουν μόνο όσοι αξιολογηθούν ως οι παραγωγικότεροι των υπολοίπων, όχι όλοι. Στην θέση δε αυτού του λανθασμένου και ανήθικου Μητσοτακικού «οριζόντιου», ο Κασσελάκης υποσχέθηκε δυο μισθούς σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως έργου και απόδοσης, μέτρο που προφανώς δεν είναι «οριζόντιο». Ενδεχομένως αυτός να το βλέπει «κάθετο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...