Στην εποχή μας, μας είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να πιστέψουμε ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να βάλει την αγάπη πάνω από την εξουσία και τα χρήματα. Οχι άδικα. Το αντίθετο είναι κάτι που συμβαίνει όλο και συχνότερα, όλο και εντονότερα γύρω μας: οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις σχέσεις τους και τους άλλους ανθρώπους προκειμένου να αποκομίσουν ωφέλη, είναι πλέον κοινώς αποδεκτή πρακτική, ούτε τα προσχήματα δεν μας αφορούν στον υπέροχο, ναρκισσιστικό μας κόσμο.
Οταν, συνεπώς, βγαίνει ένας Πρωθυπουργός και λέει δημοσίως ότι είναι πολύ ερωτευμένος με τη σύζυγό του και εν ολίγοις μάλλον θα παραιτηθεί προκειμένου να σταματήσουν να τη χτυπάνε, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι ότι λέει ψέματα και θολώνει τα νερά, «ψαρεύοντας» συμπάθεια. Το δεύτερο που μας έρχεται στο μυαλό είναι ότι αν όντως λέει αλήθεια, είναι τρομερά ανόητος. Στ’ αλήθεια θα αφήσεις την πρωθυπουργία για μια γυναίκα; Γυναίκες δισεκατομμύρια στον πλανήτη, πρωθυπουργίες μόλις μερικές δεκάδες.
«Συχνά ξεχνάμε ότι οι πολιτικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι», έγραψε στην περίφημη επιστολή του πριν από δύο ημέρες ο Πέδρο Σάντσεθ, όταν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται «προσωρινά» από τα καθήκοντά του για να σκεφτεί τι θα κάνει, μετά τις κατηγορίες για διαφθορά που δέχτηκε η σύζυγός του, Μπεγκόνια Γκόμεθ. Πρόσθεσε ότι «δεν ντρέπεται να πει ότι είναι πολύ ερωτευμένος μαζί της» και δεν θέλει να τη βλέπει να στοχοποιείται και «να δέχεται λάσπη» από ανθρώπους που θέλουν να τον χτυπήσουν.
Δεν θα είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία που ένας ισχυρός άντρας κυριολεκτικά εκχωρεί το «βασίλειό του» για την αγάπη κάποιας γυναίκας. Ερωτας και πολιτική διαπλέκονταν πάντα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αν μη τι άλλο δίνοντάς μας τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά αριστουργήματα: Ο Τρωικός Πόλεμος χωρίς την Ελένη θα ήταν άλλο ένα βαρετό παιχνίδι για αγοράκια, τον Αντώνιο χωρίς την Κλεοπάτρα δεν θα τον ήξερε ούτε η μαμά του, ο Εδουάρδος Η’ χωρίς την Ουόλις Σίμσον θα ήταν ο πιο ασήμαντος μονάρχης που πέρασε ποτέ από το πρόσωπο του πλανήτη. Επίσης, αν όλοι αυτοί δεν είχαν αγαπήσει, η παγκόσμια ιστορία θα είχε αλλάξει πιθανώς δραματικά.
Τα παραδείγματα είναι δεκάδες και στην περίπτωση του κυρίου Σάντσεθ θα ήταν κάπως βιαστικό να επαναλάβουμε το στερεότυπο που χρησιμοποιούν τα διεθνή ΜΜΕ, περί του «λατινικού του ταμπεραμέντου». Αν χρειαζόμαστε σώνει και καλά ένα στερεότυπο, είναι πιο πρόσφορη η άλλη του ιδιότητα, αυτή του σοσιαλιστή. Από τον Μιτεράν και τον Παπαδρέου ως τον Φρανσουά Ολάντ, είναι πολύ δύσκολο να σκεφτείς έναν κορυφαίο σοσιαλιστή Ευρωπαίο ηγέτη που να μην ρίσκαρε -και ενίοτε κατέστρεψε- την πολιτική του καριέρα για μια γυναίκα. Αλλο που οι γυναίκες αυτές, κατά κανόνα, δεν ήταν οι νόμιμες σύντροφοί τους.
Τέλος πάντων, το θέμα μας είναι ο κύριος Σάντσεθ, αν το θέμα μας ήταν «έρωτας και σοσιαλισμός» θα γράφαμε βιβλία, όχι άρθρο. Υπάρχουν δύο στοιχεία στην υπόθεση του ισπανού πρωθυπουργού που αξίζει να εξετάσει κανείς πριν τον πιστέψει ή όχι.
Το πρώτο είναι ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο πολιτικό survivor του σύμπαντος: Ο Σάντσεθ προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία έχει κάνει συμφωνίες με αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους, μετριοπαθείς, ακραίους, καταλανούς αυτονομιστές, τα πάντα όλα. Μοιράζει αμνηστίες, χάνει τις εκλογές, δεν πτοείται με τίποτε, έλεγες ότι πρώτα θα βουλιάξει η Ισπανία στη Μεσόγειο και μετά θα σηκωθεί από την καρέκλα του. Δύσκολο, λοιπόν, να τον πτοούσε πολιτικά μια δικαστική έρευνα κατά της συζήγου του, η οποία έρευνα δεν φαίνεται και τόσο ακλόνητη. Κι αυτό είναι το δεύτερο: Η έρευνα ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα και κάποιες καταγγελίες μιας υπερδεξιάς οργάνωσης με τον πολύ ευφάνταστο τίτλο «Καθαρά Χέρια». Οι πληροφορίες λένε ότι τα στοιχεία κατά της κυρίας Γκόμεθ δεν είναι και τόσο τρομερά και τελικά πιθανώς είναι ακριβώς αυτό που λέει ο σύζυγός της: Λάσπη που την παίρνει ξώφαλτσα. Αλλος ένας λόγος να μην φοβηθεί, λοιπόν.
Λέτε, τελικά, να την αγαπάει όντως; Εγώ το πιστεύω, διότι πιστεύω στους μεγάλους έρωτες «ανίκητους στη μάχη» και τέτοια.
Ας μην βιαστούμε, όμως. Είπαμε είναι έξυπνος αυτός, δεν είναι τυχαίος. Ζήτησε, λοιπόν, από τον ισπανικό λαό («συμπολίτες μου», και τα λοιπά) μια μίνι άδεια ως τη Δευτέρα για να σκεφτεί και να ζυγίσει τον έρωτά του έναντι της εξουσίας.
Στο μεταξύ, άλλοι πολιτικοί, αλλά και οι συμπολίτες του Σάντσεθ έχουν πράγματι συγκινηθεί και του ζητούν μετ’ επιτάσεως να παραμείνει. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο είπε – ως γνήσιος σοσιαλιστής κι αυτός- ότι «δεν υπάρχει τίποτε στη ζωή σαν την αγάπη σου για τη σύντροφό σου. Αυτή η αγάπη ξεπερνά ακόμη και την ιδεολογία».
Στο, δε, Ιντερνετ γίνεται χαμός, καθώς οι Ισπανοί παίρνουν το γράμμα του Σάντσεθ και το μετατρέπουν σε μπαλάντες, ενώ τα αγαπησιάρικα memes δίνουν και παίρνουν.
Η αντιπολίτευση πάλι, τον κατηγόρησε ότι «δεν αγαπάει την Ισπανία», γι αυτό δημιούργησε κενό εξουσίας. Ποια Ισπανία βρε αγάπες μου; Αυτοί οι συντηρητικοί, συγγνώμη, αλλά δεν είχαν ποτέ χιούμορ. Εδώ παίζεται ο έρωτας του Πέδρο και της Μπιγκόνια κι εσύ μας λες η Ισπανία; Η Ισπανία εκεί θα είναι και τη Δευτέρα, ο Σάντσεθ πιθανότατα επίσης, και στην τελική, αν κάποια στιγμή ξεκολλήσει από την καρέκλα υπάρχει και το Netflix.
Κάτι τέτοιες ιστορίες κάνει σίριαλ και πλαντάζει το (πολυπληθές) ισπανόφωνο κοινό ανά τον πλανήτη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News