1398
| Shutterstock / Creative Protagon

Διχάζει τη Βενετία το εισιτήριο εισόδου: «Δεν θα γίνουμε Ντίσνεϊλαντ»

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 12:40
|Shutterstock / Creative Protagon

Διχάζει τη Βενετία το εισιτήριο εισόδου: «Δεν θα γίνουμε Ντίσνεϊλαντ»

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 12:40

Βγαίνοντας από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Βενετίας, ο Σιλβέν Πεγιαρίν ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έφτασε στην πόλη μετά την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στους τουρίστες, μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία που παρακολουθείται στενά από άλλες τουριστικές πόλεις.

Το σχέδιο, το οποίο διχάζει τον κόσμο στη Βενετία, έχει σκοπό να μειώσει δραστικά τον αριθμό των αφίξεων τουριστών και να ανακουφίσει μέρος από την πίεση που οι κάτοικοι έχουν υπομείνει εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Σιλβέν Πεγιαρίν είπε ότι ήταν στην ευχάριστη θέση να πληρώσει 5 ευρώ για το τέλος εισόδου, σε ένα λαμπερό νέο εκδοτήριο εισιτηρίων που έχει στηθεί μπροστά από τον σταθμό, λίγα μέτρα από το Μεγάλο Κανάλι.

«Ερχομαι στη Βενετία από παιδί και έχω δει τον μαζικό τουρισμό να εντείνεται», είπε ο 55χρονος Γάλλος στην Telegraph. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πληρώσω εάν τα χρήματα χρησιμοποιηθούν σωστά για την προστασία της πόλης. Νομίζω ότι είναι σωστό να πληρώσεις για να δεις ένα μέρος όπως η Βενετία».

Τουρίστες στο εκδοτήριο εισιτηρίων πληρώνουν για το τέλος εισόδου (Facebook)

Λίγο πιο πέρα, ο Μαρκ Μιχανόβιτς επέλεξε να αποκτήσει ηλεκτρονικά το πάσο εισόδου του από μία από τις τρεις ψηφιακές οθόνες που είχαν τοποθετηθεί στο σταθμό εισιτηρίων. «Νομίζω ότι είναι σωστό. Οι Βενετοί έχουν υποφέρει για αρκετό καιρό από τον υπερτουρισμό. Ως τουρίστας έρχεσαι, τρως, φεύγεις. Ποιος θα καθαρίσει όλο το χάος; Θα ήμουν πρόθυμος να πληρώσω και 10 ευρώ. Αν πρόκειται να επισκεφτείτε μια όμορφη πόλη, γιατί να μην τη στηρίξετε;» είπε ο 64χρονος Αμερικανός.

Καθώς έφταναν τα πρώτα τρένα της ημέρας, οι υπάλληλοι έκαναν τυχαίους ελέγχους στους τουρίστες για να βεβαιωθούν ότι είχαν έναν κωδικό QR στα τηλέφωνά τους που αποδείκνυε ότι είχαν πληρώσει για την είσοδό τους στην πόλη. Δεν ήταν όλοι οι επισκέπτες ευχαριστημένοι. «Είχαμε προγραμματίσει να έρθουμε στη Βενετία χθες και δεν θα πληρώναμε, οπότε αυτό είναι λίγο κακό», είπε ο Λούκα Περότι, ένας 22χρονος Βρετανός. «Θα μπορούσαμε να είχαμε ξοδέψει τα χρήματα σε ένα παγωτό. Αλλά υποθέτω ότι στη γενική εικόνα, τα 5 ευρώ δεν είναι τόσο άσχημα. Αν και δεν φαίνεται να έχει μειώσει τον αριθμό των τουριστών. Ο τόπος έχει κατακλυστεί», πρόσθεσε.

Η πληρωμή εισόδου, η πρώτη του είδους της στον κόσμο, ισχύει μόνο για ημερήσιους ταξιδιώτες. Οι τουρίστες που περνούν τουλάχιστον μία νύχτα στην πόλη εξαιρούνται, όπως και οι ντόπιοι, οι φοιτητές, οι μετακινούμενοι και τα παιδιά κάτω των 14 ετών, αν και όλοι πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά πριν φτάσουν. «Αν οι ελεγκτές μας διαπιστώσουν ότι ένας τουρίστας δεν έχει κάνει την πληρωμή, τότε θα τους ζητήσουν να την κάνουν επιτόπου», είπε η Σιμόνε Βεντουρίνι, δημοτική σύμβουλος αρμόδια για τον τουρισμό. «Είτε από τα κινητά τους ή στο εκδοτήριο εισιτηρίων έξω από το σταθμό».

Οι τουρίστες επιδεικνύουν σε δημοτικό υπάλληλο τον κωδικό QR που έχουν στο κινητό τους για να αποδείξουν την πληρωμή του τέλους εισόδου για τους ημερήσιους ταξιδιώτες. (REUTERS/Manuel Silvestri)

Οι τουρίστες που εντοπίζονται στην πόλη χωρίς τον κωδικό QR αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 300 ευρώ. Στόχος του μέτρου είναι να αντιμετωπιστεί ο μαζικός τουρισμός που συνθλίβει σιγά σιγά τη Βενετία, με τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων να είναι πλέον κάτω από 50.000.

«Θέλουμε να έχουμε λιγότερους ημερήσιους ταξιδιώτες. Μερικές μέρες, η Βενετία κατακλύζεται από επισκέπτες. Δεν κλείνουμε την πόλη. Ολοι μπορούν να μπουν. Απλώς κάποιοι πρέπει τώρα να πληρώσουν», είπε η Βεντουρίνι.

Η είσοδος θα επιβληθεί έως τα μέσα Ιουλίου. «Μετά θα το αναθεωρήσουμε. Θα μπορούσε να παραταθεί», είπε.

Μια τόσο μικρή χρέωση είναι απίθανο να αποτρέψει τα εκατομμύρια των ξένων τουριστών που λαχταρούν να δουν τη Βενετία, δεδομένων των υψηλών τιμών που ήδη αντιμετωπίζουν μόλις φτάσουν. Ενας εσπρέσο σε ένα υπαίθριο καφέ στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου κοστίζει 12 ευρώ, ενώ ένα μαρτίνι φτάνει τα 26 ευρώ.

«Θέλαμε να δούμε τη Βενετία εδώ και πολύ καιρό. Δεν είναι ότι θα γυρίσουμε και θα φύγουμε, τώρα που μάθαμε ότι πρέπει να πληρώσουμε», είπε η Κέλι Σνόου από το Νιου Χάμσαϊρ, η οποία ταξιδεύει με τη δίδυμη αδελφή της, Κάρα Καρ, από το Κολοράντο. «Αυτό είναι ένα ταξίδι που γίνεται μια φορά στη ζωή σου, οπότε δεν με ενοχλεί να πληρώσω πέντε ευρώ».

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση ενάντια στο νέο τουριστικό τέλος, λέγοντας ότι θα αποτύχει να μειώσει τον αριθμό των τουριστών και δεν θα αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί Βενετοί. Σημειώθηκαν σύντομες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών οπλισμένων με ρόπαλα και ασπίδες, αν και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Στη συνέχεια, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι παρέλασαν κατά μήκος των καναλιών της πόλης, κρατώντας πανό που έγραφαν «το Airbnb σκοτώνει τις πόλεις» και «το τέλος εισόδου δεν θα σώσει τη Βενετία».

Ενημερωτική πινακίδα για το τέλος εισόδου των ημερήσιων ταξιδιωτών (Facebook)

«Δεν θέλουμε να γίνουμε Ντίσνεϊλαντ. Δεν είμαστε υπαίθριο μουσείο. Είμαστε εντελώς αντίθετοι με αυτό το εισιτήριο εισόδου», είπε ο Ρουγκέρο Ταλόν, μέλος μιας ομάδας διαμαρτυρίας που επίσης αντιτίθεται στην παρουσία τεράστιων κρουαζιερόπλοιων στη λιμνοθάλασσα.

Πολλοί Βενετοί λένε ότι πλέον νιώθουν είτε πως είναι οι ίδιοι εκθέματα σε αυτό το γιγάντιο «υπαίθριο μουσείο», είτε ότι βρίσκονται υπό διωγμό σε μια πόλη που είναι πανάκριβη.

Η Φεντερίκα Τονινέλο, από άλλη ομάδα διαμαρτυρίας, είπε στην Telegraph: «Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για τη Βενετία. Αποσπά την προσοχή από το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Βενετοί, που είναι η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών. Υπάρχουν 2.000 δημοτικά σπίτια που είναι άδεια επειδή το συμβούλιο δεν τα αξιοποιεί. Ο πληθυσμός της Βενετίας έχει πλέον μειωθεί σε 49.000 άτομα. Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα. Χρειαζόμαστε ανθρώπους να ζουν εδώ. Αντίθετα, υπάρχουν όλο και περισσότερα ξενοδοχεία για τουρίστες. Δεν θέλουμε αντίτιμο εισόδου. Θέλουμε πιο οικονομικά σπίτια».

Το συμβούλιο της Βενετίας επιμένει ότι το αντίτιμο εισόδου δεν αποσκοπεί στα χρήματα και ότι τα έσοδα μετά βίας θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη διαχείριση του συστήματος. Πολλοί Βενετοί είναι δυσαρεστημένοι με αυτό, λέγοντας ότι εάν πρέπει να επιβληθεί τέλος εισόδου, τα έσοδα θα πρέπει να διατεθούν για τη βελτίωση της στέγασης, των μεταφορών και των δημόσιων υπηρεσιών.

«Ζω σε ένα από τα εξωτερικά νησιά της λιμνοθάλασσας και οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες», είπε ο Τζουζέπε, ιδιοκτήτης μπαρ που αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του. «Και νομίζω ότι η χρέωση θα έχει επιπτώσεις στα εστιατόρια και τα καφέ. Αν μια τετραμελής οικογένεια ξοδέψει 20 ευρώ για να μπει στη Βενετία, θα ξοδέψει λιγότερα για φαγητό και ποτό».

Ο Γιαν βαν ντερ Μποργκ, καθηγητής Οικονομικών και ειδικός στον τουρισμό στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας, πιστεύει ότι η τιμή εισόδου δεν θα καταφέρει να περιορίσει την τουριστική εισβολή. Περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν τη Βενετία κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα 21 εκατομμύρια είναι ημερήσιοι, είπε στην Telegraph.

Οι πολλές κατηγορίες ανθρώπων που εξαιρούνται από το τέλος θα δυσκολέψουν την επιβολή του, είπε. «Και ήδη ακούμε ότι οι άνθρωποι μοιράζονται τους κωδικούς QR τους στο Twitter για να εξαπατήσουν το σύστημα και να μην χρειάζεται να πληρώσουν. Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικό και θα κοστίσει περισσότερο από τα χρήματα που θα αποφέρει».

Κατηγόρησε τις βενετικές αρχές ότι βιάστηκαν να επιβάλουν το μέτρο, όταν η Unesco απείλησε πέρυσι να συμπεριλάβει την πόλη στη λίστα της «Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο», λόγω της απειλής του μαζικού τουρισμού.

«Ηταν μια ωρολογιακή βόμβα που έπρεπε να εξουδετερώσει ο δήμαρχος. Δεν θα αποθαρρυνθούν πολλοί άνθρωποι με το να πληρώσουν 5 ευρώ. Είναι λιγότερο από την τιμή μιας μπίρας σε ένα κανονικό μπαρ στη Βενετία. Δεν νομίζω ότι θα έχει καμία επίδραση στους αριθμούς».

Ο Γκρεγκ Ντίκινσον γράφει στην Telegraph για τη δική του εμπειρία: «Αφού φτάσαμε στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Βενετίας στις 9 π.μ., γρήγορα έγινε σαφές ότι το σύστημα τελών εισόδου της πόλης είναι ελαττωματικό. Καθώς τα πούλμαν ξεφόρτωναν τους τουρίστες, παρακολουθούσα καθώς οι επιθεωρητές δεν κατάφεραν να ελέγξουν ούτε έναν ελάχιστο αριθμό επισκεπτών».

Οταν ρώτησε τον ελεγκτή τι θα εμπόδιζε τους ημερήσιους ταξιδιώτες να προσποιούνται ότι έμεναν σε ένα ξενοδοχείο και να κατεβάσουν έναν κωδικό QR δωρεάν, ξαφνικά εκείνος «δεν μπορούσε να μιλήσει αγγλικά», γράφει.

«Το πρόβλημα με το τέλος, όμως, είναι ότι είτε θα πρέπει να είναι τόσο σημαντικό ώστε να αποτρέπει τους επισκέπτες, ενώ τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται θα πρέπει να διοχετεύονται για τη βελτίωση της ζωής στην πόλη. Η είσοδος των 5 ευρώ δεν επιτυγχάνει κανένα από αυτά τα πράγματα. Κανένας τουρίστας δεν θα αποφύγει τη Βενετία για ένα τόσο μικρό ποσό και τα κεφάλαια πηγαίνουν αποκλειστικά στη λειτουργία του ίδιου του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων», συνεχίζει.

Δεν είναι περίεργο που οι ντόπιοι νιώθουν θυμό, καταλήγει. «Ηταν μια πολύ δυνατή στιγμή όταν οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν την αστυνομία και άνοιξαν το τελευταίο τους πανό “Καλώς ήρθατε στη Veniceland”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...