441
Ό,τι απέμεινε από το σπίτι αυτού του κοριτσιού στη Ράφα, ύστερα από τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές | REUTERS/Hatem Khaled

Γάζα: Για την επίθεση στη Ράφα, δεν συζητείται πλέον το αν αλλά το πότε

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2024, 10:15
Ό,τι απέμεινε από το σπίτι αυτού του κοριτσιού στη Ράφα, ύστερα από τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές
|REUTERS/Hatem Khaled

Γάζα: Για την επίθεση στη Ράφα, δεν συζητείται πλέον το αν αλλά το πότε

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2024, 10:15

Έτοιμο να προχωρήσει στη χερσαία στρατιωτική επέμβαση στη Ράζα, στα νότια της Γάζας, δηλώνει το Ισραήλ. Πρόκειται για την περιοχή όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και για την οποία η διεθνής κοινότητα ζητούσε να μην υπάρξει επίθεση.

Ήδη έχουν γίνει αρκετές αεροπορικές επιθέσεις  στη Ράφα, ενώ η ισραηλινή πλευρά έχει δηλώσει οτι η χερσαία εισβολή θα γίνει σύντομα και ότι πριν από αυτήν οι άμαχοι θα μεταφερθούν σε ασφαλή ζώνη των ακτών  της Μεσογείου.

Οι New York Times γράφουν πως το Ισραήλ επιμένει ότι η εισβολή στη Ράφα είναι απαραίτητη για να εξουδετερωθούν οι μαχητές της Χαμάς που κρύβονται σε ένα δίκτυο τούνελ εκεί και για να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων.

Οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει όλο αυτό το διάστημα να αποτρέψουν αυτή την επίθεση, ζητώντας απο το Ισραήλ να μην προχωρήσει χωρίς λεπτομερές σχέδιο για την προστασία των αμάχων. Σύμφωνα με την ανάλυση των NYT, το Ισραήλ πιθανώς να «παίζει καθυστερήσεις» -μιας και η επίθεση στη Ράφα συζητείται εδώ και εβδομάδες- ακριβώς για να ηρεμήσουν οι αμερικανοί αξιωματούχοι που ζητούν να μην χτυπηθεί από εδάφους η Ράφα. Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, αναφέρουν στους NYT ότι το Ισραήλ μπορεί και να μην εισβάλει ποτέ στη Ράφα και να παίζει απλώς ψυχολογικά παιχνίδια κατά της Χαμάς εν μέσω και των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων.

Οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές πάντως συμφωνούν ότι πλέον το θέμα δεν είναι το αν αλλά το πότε θα γίνει η επίθεση.

Σκηνές για τους αμάχους

Το Reuters μεταδίδει ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για την εκκένωση της περιοχής από τους αμάχους – διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και ένα μήνα. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νετανιάχου είπε στο διεθνές δίκτυο ότι ο στρατός περιμένει απλώς το σύνθημα του Νετανιάχου για να μπει στη Ράφα και ότι το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει αγοράσει 40.000 σκηνές, χωρητικότητας 10 έως 12 ατόμων έκαστη, για να στεγάσει Παλαιστίνιους αμάχους.

Το Reuters επικαλείται δορυφορικές εικόνες που δείχνουν να έχουν στηθεί καταυλισμοί στην περιοχή Khan Younis που απέχει περίπου 5 χλμ από τη Ράφα.

Δορυφορική εικόνα δειχνει καταυλισμό σκηνών σε μια περιοχή λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Ράφα. Maxar Technologies/Handout via REUTERS
ΗΠΑ: Εξετάστε εναλλακτικές για τη Ράφα

Πάντως η Ουάσιγνκτον συνεχίζει να μην υποστηρίζει τα στρατιωτικά σχέδια για τη Ράφα, προτρέποντας το Ισραήλ να να πολεμήσει τους μαχητές της Χαμάς εκεί με άλλα μέσα.
Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για ανθρωπιστικά θέματα στη Μέση Ανατολή δήλωσε την Τρίτη ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της Χαμάς στη Ράφα.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος, σύμφωνα με το Reuters, εμφανίζεται απρόθυμη να επιτρέψει την εξώθηση αμάχων από τη Γάζα προς το έδαφός της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...