324
Η δικαστική έρευνα αφορά τις σχέσεις της Μπεγκόνια Γκόμεθ (αριστερά) με εταιρείες που είχαν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της κρίσης της Covid-19 | REUTERS/Yves Herman

Ο Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί – τη Δευτέρα η απόφασή του

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 23:23
Η δικαστική έρευνα αφορά τις σχέσεις της Μπεγκόνια Γκόμεθ (αριστερά) με εταιρείες που είχαν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της κρίσης της Covid-19
|REUTERS/Yves Herman

Ο Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί – τη Δευτέρα η απόφασή του

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 23:23

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης, με επιστολή του που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ, ότι εξετάζει την πιθανότητα να παραιτηθεί, αφού έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του, Μπεγκόνια Γκόμεθ, για διαφθορά και άσκηση αθέμιτης επιρροής.

«Χρειάζομαι να σταματήσω και να σκεφτώ προτού λάβω μία απόφαση για το εάν πρέπει να συνεχίσω ως επικεφαλής της κυβέρνησης ή να αποποιηθώ αυτήν την τιμή», έγραψε ο Σάντσεθ.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του τη Δευτέρα. Μέχρι τότε θα διακόψει τις πολιτικές δραστηριότητές του, ανέφεραν τα ισπανικά ΜΜΕ.

Πού στρέφονται οι έρευνες κατά της Γκόμεθ

Σύμφωνα με τον συντηρητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial, η έρευνα αφορά τις σχέσεις της Μπεγκόνια Γκόμεθ με επιχειρήσεις που είχαν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ενόσω ο σύζυγός της ήταν –και πάλι– επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισπανίας.

Η ισπανική Δικαιοσύνη αναμενόταν να εξετάσει τυχόν διασυνδέσεις της με τον ισπανικό τουριστικό όμιλο Globalia, στον οποίο ανήκει η αεροπορική εταιρία Air Europa, η οποία αναζητούσε κρατική βοήθεια μετά την κρίση που προκάλεσε η Covid-19 στις αεροπορικές μεταφορές. Εκείνη την περίοδο η Μπεγκόνια Γκόμεθ διηύθυνε το IE Africa Center, ένα ίδρυμα που συνδέεται με την εμπορική σχολή της Μαδρίτης IE University, θέση την οποία εγκατέλειψε το 2022.

Σύμφωνα με το El Confidencial, το IE Africa Center είχε «υπογράψει συμφωνία χορηγίας με την Globalia το 2020» και η Μπεγκόνια Γκόμεθ είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον διευθύνοντα σύμβουλό της την περίοδο που η Globalia διαπραγματευόταν το σχέδιο διάσωσής της –ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ– με την κυβέρνηση.

Το σχέδιο αυτό επέτρεψε την δανειοδότηση 475 εκατομμυρίων ευρώ στην Air Europa τον Νοέμβριο του 2020.

Ερωτηθείς στο κοινοβούλιο για την υπόθεση αυτή, ο Πέδρο Σάντσεθ περιορίστηκε, εν πρώτοις, να δηλώσει πως έχει εμπιστοσύνη στην ισπανική Δικαιοσύνη. Ακολούθησε η παραπάνω επιστολή, στην οποία καταγγέλλονται, μεταξύ άλλων, «επιθέσεις» που στοχεύουν τον ίδιο και τη σύζυγό του.

Οι δικαστικές έρευνες προκάλεσαν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζήτησαν εξηγήσεις από τον ισπανό πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...