1593
Από αριστερά, Τενεσί Γουίλιαμς, Ιαν Φλέμινγκ, Τζέιν Οστεν (πάνω), Ούγκο Φόσκολο, Αγκαθα Κρίστι | CreativeProtagon

Εκλεισα μια βραδιά στο σπίτι της Αγκαθα Κρίστι

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2024, 19:27
Από αριστερά, Τενεσί Γουίλιαμς, Ιαν Φλέμινγκ, Τζέιν Οστεν (πάνω), Ούγκο Φόσκολο, Αγκαθα Κρίστι
|CreativeProtagon

Εκλεισα μια βραδιά στο σπίτι της Αγκαθα Κρίστι

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2024, 19:27

Πολλά σπίτια συγγραφέων εμπνέουν προσκυνήματα βιβλιόφιλων, έχοντας μετατραπεί σε μουσεία. Είναι πιθανό, δε, να τα έχουν επισκεφθεί χάρη στη φήμη τους ακόμη και ταξιδιώτες που δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη λογοτεχνία, όπως για παράδειγμα την τελευταία κατοικία του Τζον Κιτς, ρομαντικού ποιητή που έζησε μαζί με τον Πέρσι Σέλεϊ στη Ρώμη, σε ένα σπίτι στη Σκαλινάτα (τα διάσημα Ισπανικά Σκαλιά), από όπου περνούν καθημερινά αναρίθμητοι τουρίστες.

Εξίσου διάσημη είναι η τροπική βίλα του Ερνεστ Χέμινγουεϊ στο Κι Γουέστ, το πιο γνωστό από τα περίπου 2.000 νησάκια του αρχιπελάγους δυτικά της Φλόριντα και ένα από τα 40 που κατοικούνται, αλλά και η γενέτειρα της Λούσι Μοντ Μοντγκόμερι στο νησί του Πρίγκιπα Εδουάρδου, στον Καναδά.

Ενα μουσείο αφιερωμένο στους ρομαντικούς ποιητές Κιτς και Σέλεϊ στην Πιάτσα ντι Σπάνια της Ρώμης (ksh.roma.it)

Ωστόσο, για τους βιβλιοφάγους που αναζητούν κάτι περισσότερο από μια απλή ημερήσια επίσκεψη, υπάρχουν μέρη σε όλο τον κόσμο που επιτρέπουν στους επισκέπτες τους να περάσουν μια νύχτα στα σπίτια των λογοτεχνικών ηρώων τους, σημειώνει στο άρθρο της στο BBC η Μάντλιν Γουάινφιλντ. Και προτείνει πέντε μοναδικά ξενοδοχεία για τους λάτρεις του βιβλίου:

Η παραθαλάσσια βίλα του Ιαν Φλέμινγκ

Κόλπος Ορακαμπέσα, Τζαμάικα

Το 1939, όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος,  ο Ιαν Φλέμινγκ άρχισε να συνεργάζεται με την Υπηρεσία Πληροφοριών του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού. Τη δεκαετία του 1940, πριν γίνει συγγραφέας, ενώ βρισκόταν σε μυστική αποστολή στην Τζαμάικα, ο Φλέμινγκ ερωτεύτηκε την περιοχή γύρω από τον κόλπο Οροκαμπέσα και υποσχέθηκε στον εαυτό του να επιστρέψει μια μέρα.

Πράγματι, αργότερα απέκτησε εκεί ένα κτήμα 60 στρεμμάτων με τροπική βλάστηση και σχεδίασε σχολαστικά μια βίλα την οποία βάφτισε «GoldenEye». Στο σπίτι αυτό ο Φλέμινγκ έγραψε τα 14 βιβλία του με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ, ανάμεσά τους και τα τρία που διαδραματίζονται στην Τζαμάικα («Δρ Νο», «Ο Ανθρωπος με το Χρυσό Πιστόλι», «Ζήσε και Ασε τους Αλλους να Πεθάνουν»).

Στο σπίτι του στην Τζαμάικα ο Ιαν Φλέμινγκ έγραψε και τα 14 μυθιστορήματα με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ (Goldeneye)

Μετά τον θάνατο του συγγραφέα, η βίλα Φλέμινγκ, όπως είναι πλέον γνωστή, επεκτάθηκε και δημιουργήθηκε το boutique hotel «GoldenEye». Σήμερα ολόκληρη η ιδιοκτησία διατηρεί τον αέρα της προσωπικής αίγλης και της σέξι κομψότητας που καθόρισαν τη ζωή και το έργο του βρετανού κατασκόπου και μετέπειτα συγγραφέα.

Η βίλα Φλέμινγκ προσφέρει στους επισκέπτες της απόλυτη πολυτέλεια και απομόνωση. Εκτός από τα δύο υπνοδωμάτια της κεντρικής βίλας, το ξενοδοχείο διαθέτει άλλες δύο εξοχικές κατοικίες με μπάτλερ και μάγειρο, τη δική του παραλία και πισίνα και, κυρίως, το αυθεντικό γραφείο του Φλέμινγκ, στο οποίο «γεννήθηκε» ο 007.

Το πιθανότερο, δε, είναι ότι αν βρεθείτε στο «GoldenEye», θα ακούσετε τη φράση «shaken, not stirred» («χτυπημένο, όχι ανακατεμένο»), όπως ήθελε το μαρτίνι του ο Τζέιμς Μποντ. Και, φυσικά, το ξενοδοχείο τηρεί με υπερηφάνεια την παράδοση.

Η εξοχική κατοικία της Αγκαθα Κρίστι

Ντέβον, Αγγλία

Η Αγκαθα Κρίστι είναι αναμφισβήτητα η βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος. Η αληθινή ζωή της, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένης της μυστηριώδους εξαφάνισής της για 11 ημέρες το 1926, είναι εξίσου πλούσια με την πλοκή των ιστοριών της. Οι θιασώτες της Μις Μαρπλ και του Ηρακλή Πουαρό μπορούν να έρθουν πιο κοντά στην καρδιά και στην ιδιοφυΐα της διαμένοντας στο πρώην εξοχικό σπίτι της, στο Ντέβον της Αγγλίας.

Η Αγκαθα Κρίστι περνούσε τα Χριστούγεννα και τα καλοκαίρια της στο Γκρίνγουεϊ, την εξοχική κατοικία της στο Ντέβον (National Trust)

Το Γκρίνγουεϊ είναι η επιβλητική κατοικία του 18ου αιώνα όπου περνούσε η διάσημη συγγραφέας τα Χριστούγεννα και τα καλοκαίρια της. Τώρα το διαχειρίζεται το National Trust και είναι ανοιχτό στο κοινό. Αλλά οι επισκέπτες μπορούν, επίσης, να κάνουν κράτηση για το ιδιωτικό διαμέρισμα μέσα στο αρχοντικό.

Ετσι, θα έχουν στη διάθεσή τους μια μεγάλη διώροφη κατοικία τεσσάρων υπνοδωματίων με πρόσβαση στον ιδιωτικό κήπο. Η διαμονή εκεί, αφότου αποχωρήσουν οι ημερήσιοι επισκέπτες, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε σαν να έχετε μπει σε ένα από τα μυθιστορήματα της Αγκαθα Κρίστι, γράφει η Γουάινφιλντ στην ιστοσελίδα του BBC. Το διαμέρισμα των επισκεπτών διαθέτει σύγχρονες ανέσεις και μοντέρνα επίπλωση, το υπόλοιπο Γκρίνουεϊ, όμως, είναι διακοσμημένο όπως το είχε η Κρίστι τη δεκαετία του 1950. Μάλιστα, έχει κανείς την εντύπωση ότι η συγγραφέας έχει μόλις βγει έξω με την οικογένειά της.

Tο λεμβοστάσιο του Γκρίνγουεϊ περιγράφεται στο μυθιστόρημα της Κρίστι «Πέτρινο Φέρετρο»

Το αρχοντικό είναι γεμάτο κομμάτια από τις συλλογές της Κρίστι και τεχνουργήματα από αρχαιολογικές ανασκαφές, που μοιάζουν να έχουν βγει από το «Εγκλημα στον Νείλο» (εκδ. Ψυχογιός), ενώ το λεμβοστάσιο του Γκρίνουεϊ είναι το αυθεντικό σκηνικό της δολοφονίας που περιγράφεται στο μυθιστόρημά της «Πέτρινο Φέρετρο» (εκδ. Ψυχογιός).

Ενα φλωρεντινό κτήμα ποιητών

Φλωρεντία, Ιταλία

Το «Torre di Bellosguardo», μια τεράστια φλωρεντινή βίλα του 13ου αιώνα, υπήρξε κατοικία όχι ενός, αλλά δύο διάσημων ποιητών. Η κατασκευή του παραγγέλθηκε πριν από 800 χρόνια από τον Γκουίντο Καβαλκάντι, έναν από τους μεγαλύτερους αναγεννησιακούς ποιητές της Ιταλίας και καλύτερο φίλο του Ντάντε Αλιγκέρι, ο οποίος του έδωσε, μάλιστα, πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του «Κόλαση» (1314). Σκαρφαλωμένο σε έναν λόφο με εκπληκτική θέα στη Φλωρεντία, αρχικά χτίστηκε ως οικογενειακό σπίτι και κυνηγετικό κατάλυμα.

 

Ο εκπληκτικός πύργος των ποιητών στη Φλωρεντία χτίστηκε πριν από 800 χρόνια (Torre di Bellosguardo)

Τους επόμενους αιώνες θα συνέχιζε να είναι κατοικία: της οικογένειας των Μεδίκων, που κυβέρνησε την Τοσκάνη για περίπου 300 χρόνια, διαφόρων άλλων αριστοκρατών και, στις αρχές του 20ού αιώνα, του Γκαμπριέλε ντ’Ανούντσιο, του επίσης διάσημου ποιητή και εθνικιστή πολιτικού. Και άλλοι διάσημοι συγγραφείς, όμως, μεταξύ των οποίων ο Ούγκο Φόσκολο –ο οποίος έγραψε ένα ποίημα εμπνευσμένο από το τοπίο του «Torre di Bellosguardo»– θα περνούσαν τις πύλες της βίλας ως επισκέπτες.

Το 1990, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία στέγαζε οικοτροφείο θηλέων, συν ένα δεκαετές πρόγραμμα αποκατάστασης, το «Torre di Bellosguardo» ξαναγεννήθηκε ως ξενοδοχείο 16 δωματίων, διακοσμημένο με πολύτιμες αντίκες και αυθεντικές τοιχογραφίες του αναγεννησιακού καλλιτέχνη Μπερναρντίνο Ποτσέτι. Εως σήμερα παραμένει ένα δημοφιλές καταφύγιο για συγγραφείς που αναζητούν έμπνευση στους λόφους της Τοσκάνης.

Η μόνιμη σουίτα του Τενεσί Γουίλιαμς στο ξενοδοχείο «Elysée»

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι τον θάνατό του το 1983, ο Τενεσί Γουίλιαμς είχε εγκατασταθεί στο μοντέρνο ξενοδοχείο «Elysée» του Μιντ Τάουν Μανχάταν. Λέγεται, μάλιστα, ότι κατά τη διαμονή του στο «Elysée», ο βραβευμένος με Πούλιτζερ εκκεντρικός θεατρικός συγγραφέας του «Γυάλινου Κόσμου» και του «Λεωφορείου ο Πόθος» δεν άφηνε τους πελάτες του ξενοδοχείου να κοιμηθούν, χτυπώντας αδιάκοπα τα πλήκτρα της γραφομηχανής του.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Τενεσί Γουίλιαμς εγκαταστάθηκε στο ιστορικό ξενοδοχείο «Elysée» στο Μανχάταν (Elysée)

Σήμερα οι επισκέπτες του ξενοδοχείου μπορούν να κάνουν κράτηση για διαμονή στην αντισυμβατική κατοικία του Γουίλιαμς. Γνωστή στις μέρες του ως «Sunset Suite», η ευρύχωρη σουίτα των 84 τ.μ. έχει μετονομαστεί σε «Tennessee Williams Suite» και είναι διακοσμημένη με φωτογραφίες και χειρόγραφες σημειώσεις από τη ζωή και την καριέρα του διάσημου θεατρικού συγγραφέα.

Ενα αρχοντικό της οικογένειας Οστεν

Λονδίνο, Αγγλία

Οι ειδυλλιακές εξοχικές κατοικίες της Αγγλίας, με τις απέραντες εκτάσεις, τους γεμάτους έργα τέχνης τοίχους και τα ονόματα που αξίζουν μια θέση στην Ιστορία, υπάρχουν σχεδόν ως χαρακτήρες στα μυθιστορήματα της Τζέιν Οστεν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αντίδραση της Ελίζαμπεθ Μπένετ όταν είδε πρώτη φορά το Πέμπερλι, τη μεγάλη οικία στο Ντέρμπισαϊρ του κυρίου Ντάρσι, ενός από τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες στο μυθιστόρημα «Περηφάνια και Προκατάληψη» (εκδ. Ζαχαρόπουλος) ή το δυσοίωνο γοτθικό «Αββαείο του Νόρθανγκερ» (εκδ. Σμίλη), στο οποίο η Οστεν αφιέρωσε ένα ολόκληρο βιβλίο;

Το σπίτι του αδελφού της Τζέιν Οστεν στο Λονδίνο, όπου έζησε η συγγραφέας για ένα διάστημα, είναι σήμερα ξενοδοχείο (Henry’s Townhouse)

Ωστόσο, παρά το μεγαλείο των σκηνικών των μυθιστορημάτων της και την κεντρική σημασία τους στο έργο της, μετά τον θάνατο του κληρικού πατέρα της, η ίδια η Οστεν πήγαινε από σπίτι σε σπίτι. Σε όλη την υπόλοιπη ζωή της θα μετακόμιζε, μαζί με τη μητέρα και την αδελφή της, σε πολλές μέτριες κατοικίες, μένοντας συχνά με την οικογένεια και τους φίλους της.

Μερικά από αυτά τα προσωρινά σπίτια είναι πλέον χώροι όπου μπορούν να διαμείνουν οι λάτρεις της Οστεν, με πιο αξιοσημείωτο το αρχοντικό τού αγαπημένου αδελφού της Χένρι, στο Λονδίνο, όπου η Τζέιν έμεινε πολλές φορές και πιστεύεται ότι εκεί είχε δουλέψει πολλά από τα μυθιστορήματά της. Το σπίτι του Χένρι είναι πλέον ένα κομψό boutique hotel στη γοητευτική γειτονιά Μέριλμπον, εύστοχα γνωστό ως «Henry’s Townhouse».

Η Τζέιν Οστεν και η μητέρα της έζησαν τέσσερα χρόνια σε ένα διαμέρισμα στο Μπαθ, που σήμερα είναι Airbnb (airbnb.gr)

Το ξενοδοχείο άνοιξε το 2020 έπειτα από μια εκτεταμένη ανακαίνιση που επανέφερε την παλιά δόξα του διατηρητέου αρχοντικού του 18ου αιώνα. Τα δωμάτια φέρουν τα ονόματα των μελών της οικογένειας Οστεν που έζησαν ή έμειναν κατά διαστήματα εκεί.

Διακοσμημένο με αντίκες εποχής, μια συλλογή από τις πρώτες εκδόσεις της Οστεν, καθώς και πρωτότυπες επιστολές που έστειλε η Τζέιν στον αδελφό της σε αυτή τη διεύθυνση, το «Henry’s Townhouse» είναι ό,τι πιο κοντινό στο σκηνικό ενός μυθιστορήματός της.

Αν, πάλι, ο προϋπολογισμός σας είναι πιο μέτριος, λάβετε υπόψη ότι στο Μπαθ, ένα σπίτι στο οποίο έζησαν η Τζέιν Οστεν με τη μητέρα της μεταξύ 1801 και 1805, έχει γίνει Airbnb…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...