612
Κουκούλες και κατεβασμένα κεφάλια κατά τη μεταγωγή των 67 συλληφθέντων την Τρίτη | Stringer / SOOC

Δολοφονία Λυγγερίδη: Σάββατο και Κυριακή οι απολογίες στους πέντε ανακριτές

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 11:29
Κουκούλες και κατεβασμένα κεφάλια κατά τη μεταγωγή των 67 συλληφθέντων την Τρίτη
|Stringer / SOOC

Δολοφονία Λυγγερίδη: Σάββατο και Κυριακή οι απολογίες στους πέντε ανακριτές

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 11:29

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον των (πέντε) ανακριτών οι 67 κατηγορούμενοι στην υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης οπαδών, μέλη της οποίας εμπλέκονται στη δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Στην πλειονότητά τους πάντως, επιμένουν να δηλώνουν μέσω των συνηγόρων τους ότι δεν έχουν καμία σχέση με όσα τους αποδίδονται.

Η απολογητική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει το πρωί του Σαββάτου και λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορούμενων θα συνεχιστεί και την Κυριακή.

Βάσει της δίωξης που ασκήθηκε από την Εισαγγελία, πέντε κατηγορούμενοι βαρύνονται με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς τους αποδίδεται ηγετικός, κεντρικός ρόλος στη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης.

Οσον αφορά τη δολοφονία του αστυνομικού της ΥΑΤ, τονίζεται ότι είναι αποτέλεσμα οργανωμένης απόφασης για επίθεση κατά αστυνομικών, η οποία ελήφθη από την ιεραρχία της οργάνωσης και εκτελέστηκε από μέλη της.

Ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής του κάθε κατηγορούμενου, η δίωξη μεταξύ άλλων αφορά τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος για:

-Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

-Ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

-Ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

-Συνέργεια στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης

-Εκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και τον θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

-Ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και τον θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης

-Συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και τον θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

-Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση.

-Ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση.

-Εκβίαση με απειλή βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά την διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.

-Ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου κρατούμενου, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα που έκοψε το νήμα της ζωής του αστυνομικού έξω από το κλειστό γήπεδο Ρέντη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι ανήλικοι κατηγορούμενοι ανέρχονται σε 15.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου αστυνομικού, Βασίλης Καπερνάρος, χαρακτήρισε εξαιρετική τη δουλειά που έγινε από την Αστυνομία και τους εισαγγελείς, κάνοντας παράλληλα λόγο για τη  μεγαλύτερη ίσως υπόθεση που αφορά το κοινό ποινικό δίκαιο.

«Εχουμε μια επιτυχημένη και εξαιρετική δουλειά από πλευράς αστυνομίας υπό την επιτήρηση και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αλλά και της εποπτεύουσας εισαγγελέως, της κυρίας Περιμένη. Περιμένουμε τώρα τη σκυτάλη της προσήλωσης στο καθήκον και της υποχρεωτικότητας ενάσκησης του λειτουργήματός τους από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι η διερεύνηση θα συνεχιστεί και να διακριβωθεί η ουσιαστική αλήθεια, φτάνοντας μέχρι τα πρόσωπα που ενέχονται στην υπόθεση αυτή», ανέφερε ο κ. Καπερνάρος.

Πρόκειται, είπε, για την «κορύφωση ώστε να σταματήσει αυτός ο στρατός που εχθρεύεται την ελληνική κοινωνία».

Οσο για το πώς φθάσαμε στο σημείο να θρηνούμε τη ζωή ενός αστυνομικού σε επεισόδια οπαδικής βίας, σημείωσε πως «έχουν συσσωρευτεί από το παρελθόν οι υπαιτιότητες αρμοδίων οργάνων που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Πάει πολύ βαθιά αυτή η υπόθεση και θεωρώ ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη που αφορά το κοινό ποινικό δίκαιο, διότι είναι ένα σύνολο ανθρώπων που είναι αντίπαλοι, εχθροί της κοινωνίας. Οταν κατεβαίνει κάποιος και ρίχνει, στοχεύει κατά αστυνομικών, ρίχνει για να σκοτώσει».

«Εάν τώρα δεν στέρξουν όλοι να συνδράμουν να ξεκαθαρίσει αυτή η χαίνουσα πληγή, τότε θα έχουμε σαπίσει. Θα είναι πλέον διαπίστωση ότι βρισκόμαστε στο σημείο χωρίς επιστροφή. Εδώ είναι που δίνουμε τις εξετάσεις μας σαν λαός και σαν κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε ο κ. Καπερνάρος.

«Δεν θα γίνει κάτι που θα ξεφύγει και δεν θα σας το ανακοινώνουμε για να συνεχιστεί η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει από την αστυνομία», συμπλήρωσε και χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για άσκηση πιέσεων στις ανακριτικές και δικαστικές Αρχές, κατέληξε λέγοντας: «Μακάρι να διαψευστώ. Οτιδήποτε διαπιστώνουμε, θα βλέπει το φως της δημοσιότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...