Αποκαταστάθηκε ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, όπως ανακοίνωσε η NASA.
Το Voyager 1, το οποίο απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, δεν είχε στείλει αξιοποιήσιμα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα για την κατάστασή του από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της αποστολής μπορούσαν να στέλνουν εντολές στο σκάφος, που εκτοξεύτηκε πριν από 46 χρόνια κι εξακολουθούσε να λειτουργεί κανονικά.
NASA hears from Voyager 1, the most distant spacecraft from Earth, after months of quiet https://t.co/bCehyEjNIL
— The Associated Press (@AP) April 24, 2024
Ομως, εξαιτίας προβλήματος στον έναν από τους υπολογιστές που ευθύνεται για τη μορφοποίηση των επιστημονικών και τεχνικών δεδομένων που μεταδίδει, το Voyager 1 έστελνε ακατανόητο κώδικα πίσω στη Γη.
Οι μηχανικοί της NASA φαίνεται όμως πως κατάφεραν να βρουν λύση ώστε να είναι αναγνώσιμα τα δεδομένα.
Sounding a little more like yourself, #Voyager1.
For the first time since November, Voyager 1 is returning useable data about the health and status of its onboard engineering systems. Next step: Enable the spacecraft to begin returning science data again: https://t.co/eZyqo7uERu pic.twitter.com/6YZM33Mp48— NASA JPL (@NASAJPL) April 22, 2024
Τα Voyager 1 και 2 εκτοξεύθηκαν στο Διάστημα το 1977 και ταξιδεύουν μακριά από το ηλιακό μας σύστημα, μεταφέροντας σε χάλκινους επιχρυσωμένους δίσκους συλλογή από ήχους και εικόνες της Γης.
Το 2012, το Voyager 1 βγήκε από την ηλιόσφαιρα, την περιοχή που περιβάλει το ηλιακό σύστημα και εισήλθε για πρώτη φορά στο διαστρικό Διάστημα, στέλνοντας πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες.
Voyager 1, the interstellar explorer launched in 1977, has recently made headlines by resuming communication with NASA after a five-month hiatus. This hiatus began in November 2023, when the spacecraft stopped sending readable science and engineering data back to Earth. However,… pic.twitter.com/c5sltPXKZM
— Physics In History (@PhysInHistory) April 23, 2024
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News