Ο πρώην διευθυντής της Πινακοθήκης Ουφίτσι στη Φλωρεντία υπόσχεται καταστολή της εγκληματικότητας και των υπαίθριων πωλητών, στην προσπάθειά του να κάνει ξανά την πρωτεύουσα της Τοσκάνης πολιτιστικό «φάρο του κόσμου».
Ο γερμανικής καταγωγής Εϊκε Σμιντ, 55 ετών, συμμετέχει στις εκλογές για την εκλογή δημάρχου υποστηριζόμενος από το ακροδεξιό κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και τους εταίρους της στον κυβερνώντα συνασπισμό, σε μια ασυνήθιστη συνεργασία την οποία ο κόσμος της τέχνης και της πολιτικής υποδέχθηκε με ανάμεικτα συναισθήματα.
Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Σμιντ αυτοπροσδιορίστηκε ως «πολύ κεντρώος» και είπε ότι κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνων του στη διοίκηση του Ουφίτσι απέφυγε να πολιτικοποιήσει το μουσείο, ενώ αύξησε τις πωλήσεις εισιτηρίων με εκθέσεις που αντιμετώπιζαν τολμηρά θέματα, όπως η βία κατά των γυναικών.
Πρόσθεσε όμως ότι ένιωσε την ανάγκη να μπει στη μάχη «για μια πόλη που αγαπά», αφού οι ίδιοι οι κάτοικοι τον σταματούσαν στον δρόμο και του εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για ζητήματα όπως η αύξηση της εγκληματικότητας, η έλλειψη προσιτών κατοικιών, τα γκράφιτι, το διαχρονικό πρόβλημα του υπερτουρισμού και οι υπαίθριοι πωλητές πρόχειρου φαγητού.
Υποσχόμενος να αναλάβει δράση ενάντια στα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ που έχουν πολλαπλασιαστεί στο κέντρο της Φλωρεντίας, ο Σμιντ, που έγινε ιταλός πολίτης πέρυσι, είπε ότι ο μαζικός τουρισμός οδηγεί σε μια «ολική απορρύθμιση» του τομέα τροφίμων της πόλης.
«Είχαμε δεκάδες και δεκάδες άδειες εστιατορίων που μετατράπηκαν σε καντίνες για μπέργκερ, έτσι οι άνθρωποι πουλάνε χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες από τα παράθυρα» είπε στον Guardian. «Δεν υπάρχουν τραπέζια, τουαλέτες, κάδοι απορριμμάτων. Οι άνθρωποι καταλήγουν να κάθονται στα σκαλιά, σε μνημεία ή έξω από σπίτια πολιτών και να πετούν λαδόχαρτα στον δρόμο. Είναι και θέμα υγιεινής. Αυτή η πλήρης απορρύθμιση του τομέα των υπηρεσιών τροφίμων πρέπει να σταματήσει».
Η Φλωρεντία είναι μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ιταλία και, ενώ δεν έχει βρεθεί κάποια λύση για τον υπερτουρισμό, ο Σμιντ είπε ότι θα υιοθετήσει μια στρατηγική για τη διασπορά των επισκεπτών σε περιοχές της πόλης και της Τοσκάνης που μέχρι τώρα δεν προτιμούσαν οι τουρίστες.
«Δεν πρέπει να έχουμε αυτή τη συγκέντρωση τουριστών μόνο στο κέντρο» είπε. «Ακόμη και αν σκεφτεί κανείς μια πιθανή αύξηση των αριθμών, η πόλη θα πρέπει να είναι σε θέση να τη διαχειριστεί, ενώ παράλληλα θα διαδώσει τα οφέλη του τουρισμού σε άλλες περιοχές».
Ελπίζει να αναβιώσει τη θέση της Φλωρεντίας ως «φάρου» της τέχνης και του πολιτισμού, ενθαρρύνοντας την εγχώρια πολιτιστική παραγωγή, είτε πρόκειται για όπερα, είτε για θέατρο είτε για εκθέσεις. «Είδαμε, ειδικά την τελευταία δεκαετία, παραγωγές εισαγώμενες από αλλού, αλλά σχεδόν καμία εξαγώμενη».
Η υποψηφιότητα του Σμιντ στη Φλωρεντία, για δεκαετίες προπύργιο της Αριστεράς, αποτελεί πρόκληση για την ιταλική αντιπολίτευση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει χάσει έδαφος από τον δεξιό συνασπισμό σε αρκετές πόλεις-κλειδιά στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης. Μια δημοσκόπηση τον περασμένο Μάρτιο έφερνε τον Σμιντ οκτώ μονάδες πίσω από τη Σάρα Φουνάρο, την υποψήφια δήμαρχο της Κεντροαριστεράς, κάτι που οι αναλυτές σημειώσαν ως ιδιαίτερα ασυνήθιστο για τη Φλωρεντία.
«Με βάση αυτό που εισπράττω στους δρόμους αλλά και τις έρευνες που μας λένε ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες οποιοδήποτε άλλο κόμμα εκτός της Αριστεράς έχει πιθανότητες να κερδίσει, είμαι πολύ σίγουρος για την πιθανότητα να εκλεγώ» είπε ο Σμιντ στον Guardian.
Οσο βρισκόταν στο Ουφίτσι, ο Σμιντ έχτισε τη φήμη του εκσυγχρονιστή, με δυνατά του σημεία την αποτελεσματικότητα, την τάξη και, φυσικά, την ικανότητά του να ξεχωρίζει την ομορφιά.
Συνάντησε για πρώτη φορά τη Μελόνι όταν της έκανε μια ξενάγηση στην γκαλερί, πριν από μερικά χρόνια, και είπε ότι έχει «εντυπωσιαστεί θετικά» από την ηγεσία της από τότε που έγινε πρωθυπουργός. «Νομίζω ότι ως ηγέτις είναι πολύ ισχυρή και ρεαλίστρια, κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν περίμεναν από αυτήν» είπε.
Η κυβέρνηση της Μελόνι έχει προκαλέσει διαμάχη στον πολιτιστικό τομέα της χώρας, καθώς προχώρησε σε εκκαθάριση των παλιών, συχνά ξένων διευθυντών σε μερικά από τα πιο διάσημα μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, πιέζοντας για την αντικατάστασή τους από Ιταλούς.
Οι επικριτές κατηγορούν επίσης την κυβέρνησή της ότι θέλει να θέσει τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Rai στον απόλυτο έλεγχό της. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει τις κατηγορίες ότι η Μελόνι προσπαθεί να μετατρέψει το κανάλι ειδήσεων σε φερέφωνο του κυβερνητικού συνασπισμού πριν από τις ευρωεκλογές.
Ο Σμιντ είπε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητές του θα ήταν η αντιμετώπιση του εγκλήματος, κάτι στο οποίο η Αριστερά είχε «κλείσει τα μάτια της». «Η Φλωρεντία έχει μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια. Τα ποσοστά εγκληματικότητας αυξάνονται και στις 14 συνοικίες της πόλης» εξήγησε στον Guardian. «Το βλέπουμε ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου τα ποσοστά εγκληματικότητας αυξάνονται συνεχώς».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News