529
Χωρίς ενεργό μέτωπο η μεγάλη πυρκαγιά αλλά η μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζεται, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 8 Μποφόρ | ΙΝΤΙΜEnews

Χωρίς ενεργό μέτωπο η μεγάλη φωτιά στη Σούδα

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 09:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/04/2024 11.50
Χωρίς ενεργό μέτωπο η μεγάλη πυρκαγιά αλλά η μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζεται, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 8 Μποφόρ
|ΙΝΤΙΜEnews

Χωρίς ενεργό μέτωπο η μεγάλη φωτιά στη Σούδα

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 09:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/04/2024 11.50

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Ναύσταθμος στη Σούδα Χανίων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 8.25 καίγοντας χαμηλή βλάστηση.

Μέσω του 112 εστάλη μήνυμα στους κατοίκους στον οικισμό Ναύσταθμο, προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή τους.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στον οικισμό Ναύσταθμο, απομακρυνθείτε από την περιοχή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η προληπτική εκκένωση του Δημοτικού Σχολείου, του Ναυτικού Νοσοκομείου και της Λέσχης Υπαξιωματικών.

Σε ισχύ τέθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγόρευση της πρόσβασης προς Εθνική Οδο και εκτροπή των οχημάτων προς Μαλάξα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι δεν υπήρχε πλέον ενεργό μέτωπο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν να αντιμετωπίσουν τις πολλές και συνεχείς αναζωπυρώσεις. Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμε και ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ενισχύοντας τις επίγειες δυνάμεις (για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 70 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα).

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, με βάση την καταγραφή και αποτίμηση της πλήρους μέχρι αυτή την ώρα κατάστασης, στην τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

«Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η δασική πυρκαγιά στη Σούδα Χανίων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε 2 ώρες από την έναρξή της περιόρισαν το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται μόνο μικρές καύσεις εντός της καμένης περιοχής.

Καμία ζημιά σε υποδομές και κατοικίες.

Ο άνεμος παραμένει ισχυρός στα 8 Μποφόρ.

Το νοσοκομείο εκκενώθηκε προληπτικά και μερικώς, δεδομένου ότι δεν απειλήθηκε και επέστρεψαν όλοι.

Τα παιδιά από τον παιδικό Σταθμό στη Σούδα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε γήπεδο σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο, και τα παρέλαβαν οι γονείς τους.

Ολες οι δυνάμεις συνεχίζουν και επιχειρούν. Συγκεκριμένα, 79 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή από δυνάμεις που διέθεσε το Πολεμικό Ναυτικό του Ναυστάθμου, εθελοντές αλλά και υδροφόρες ΟΤΑ».

Τι λέει το ΓΕΝ

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, επί του παρόντος δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές και δεν υφίσταται κίνδυνος σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές του Ναυστάθμου Κρήτης

Η περιοχή αποκλείστηκε και προληπτικά πραγματοποιήθηκε εκκένωση του οικισμού, του σχολείου και του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης (ΝΝΚ).

Στο περιστατικό συνέτρεξαν όλα τα μέσα της Πυροσβεστικής του ΝΚ και του Πυροσβεστικού Σώματος Χανίων, ομάδες «Δευκαλίων» των Ενόπλων Δυνάμεων και εναέρια μέσα από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Στην περιοχή βρίσκεται ο διοικητής της νεοσύστατης Διοίκησης Κατασκευών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ), αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, ενώ αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε ετοιμότητα στον Ναύσταθμο για συνδρομή σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...