Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει όλο και πιο έντονα στην καθημερινή μας ζωή, αντικαθιστώντας δημιουργικές εργασίες όπως η συγγραφή αναλυτικών κειμένων, η σύνθεση τραγουδιών σε συγκεκριμένα στιλ και η αναπαραγωγή πειστικών εικόνων και ήχων από αείμνηστους καλλιτέχνες. Τώρα αναλαμβάνει και το ρόλο του καφεκόπτη.
Η Φινλανδία είναι η χώρα με το υψηλότερο κατά κεφαλή ποσοστό κατανάλωσης καφέ, ενώ οι κάτοικοί της έχουν και ιδιαίτερη έφεση στην τεχνολογία – οπότε ήταν αναπόφευκτο κάποια στιγμή αυτά τα δύο να συναντηθούν. Μια εταιρία παρασκευής καφέ κυκλοφόρησε ένα μείγμα γεύσης που επέλεξε ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το λογισμικό συνδύασε τέσσερις «κάπως περίεργες» ποικιλίες κόκκων καφέ, που εντυπωσίασε τους ειδικούς σε μια «τυφλή δοκιμή», όπου δεν γνώριζαν την προέλευση του καφέ που δοκίμαζαν. Η ετυμηγορία τους ήταν ότι το νέο χαρμάνι που δημιούργησε η τεχνολογία, δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.
Μέχρι σήμερα, η ανάμειξη γεύσεων καφέ ήταν περισσότερο μια μορφή τέχνης και λιγότερο αντικείμενο της επιστήμης. Υπάρχουν περίπου 200 καθιερωμένες ποικιλίες κόκκων και τα καφεκοπτεία συνήθως αναμιγνύουν μόνο δύο, ή τρία είδη τη φορά – με στόχο να παραμείνει αναλλοίωτη η γεύση της καθεμιάς.
Ωστόσο, το καφεκοπτείο Kaffa στο Ελσίνκι προσέλαβε την Elev, μια τοπική εταιρία συμβουλευτικής Τεχνητής Νοημοσύνης, με την ελπίδα ότι το λογισμικό της, που είναι εκπαιδευμένο στα προφίλ γεύσης διαφορετικών κόκκων, θα μπορούσε να εφεύρει μια ανορθόδοξη, αλλά πόσιμη μίξη.
Και αυτό ακριβώς έκανε. Το πρόγραμμα ΤΝ επέλεξε τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες – τη «βελούδινη» Fazenda Pinhal από τη Βραζιλία ως βάση, μαζί με μικρότερες δόσεις ποικιλιών από την Κολομβία, την Αιθιοπία και τη Γουατεμάλα. Παρήγαγε μέχρι και τη δική του συσκευασία, με λεπτομερείς σημειώσεις ανάλυσης της γεύσης, την οποία περιγράφει ως ένα «καλά ισορροπημένο μείγμα γλυκύτητας και ώριμων φρούτων».
Τα αποτελέσματα της νέας ποικιλίας που επέλεξε το λογισμικό αποκαλύφθηκαν στο Φεστιβάλ Καφέ του Ελσίνκι το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τέθηκαν υπό την κρίση ενός πάνελ από μπαρίστας του Kaffa, οι οποίοι, χωρίς να γνωρίζουν την προέλευσή της, αποφάνθηκαν ότι ο συνδυασμός δεν απαιτούσε περαιτέρω προσαρμογές.
Ο Σβάντε Χαμπφ, ιδρυτής του καφεκοπτείου, ισχυρίζεται ότι η ιδέα του ήταν υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους και το λογισμικό, ώστε οι επιλογές τους να ενισχύουν η μία την άλλη. «Ηταν το πρώτο βήμα για δούμε πώς η ΤΝ θα μπορούσε να μας βοηθήσει στο μέλλον και όλα δείχνουν ότι έχει πολλά να μας προσφέρει μακροπρόθεσμα», εξηγεί, προσθέτοντας ότι όλοι εντυπωσιάστηκαν από τη γεύση που δημιούργησε το λογισμικό.
Αυτό δεν ήταν το πρώτο πείραμα του είδους του. Πριν από δύο χρόνια, δανοί και γερμανοί ερευνητές Τεχνητής Νοημοσύνης ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο για την BKI Foods, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές καφέ της Δανίας, που επιλέγει κόκκους με βάση τη γεύση και τις τιμές της αγοράς.
Υπάρχουν και άλλες εταιρίες παρασκευής καφέ που έχουν ενσωματώσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στις μηχανές τους. Η Ansa, μια ισραηλοαμερικανική φίρμα, προσφέρει στην αγορά μια «μικρο-μηχανή» παραγωγής καφέ για οικιακή χρήση, η οποία χρησιμοποιεί κάμερες και αυτοματοποιημένο λογισμικό για να θερμάνει τους κόκκους καφέ με τη μέγιστη δυνατή απόδοση.
Η επιτυχία του πειράματος του Ελσίνκι δείχνει ότι τα λογισμικά Τεχνητής Νοημοσύνης, πέρα από τους τομείς της ψυχαγωγίας και της λογοτεχνίας, έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν και δυνατότητα γεύσης. Οι επαγγελματίες φαίνεται πως σταδιακά συναινούν με τη δημιουργική αρωγή της – ή, τουλάχιστον, δεν μπορούν να της αντισταθούν.
Μήπως τελικά ο Βρετανός που ισχυρίστηκε προ ημερών ότι ταξίδεψε με χρονομηχανή (η οποία, όπως λέει, θα ανακαλυφθεί μέσα στην επόμενη πενταετία) από το έτος 6.000 για να μας πει ότι στο μέλλον η παγκόσμια διακυβέρνηση βρίσκεται στα χέρια ενός προγράμματος ΤΝ δεν είναι τόσο σχιζοφρενής όσο φαντάζει;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News