498
| CreativeProtagon

Το Τόκιο προσπαθεί να διώξει τα κοράκια μιλώντας στη γλώσσα τους

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 20:32
|CreativeProtagon

Το Τόκιο προσπαθεί να διώξει τα κοράκια μιλώντας στη γλώσσα τους

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 20:32

Μια συσκευή απώθησης πτηνών που αναπτύχθηκε για να απαλλάξει το Τόκιο από τα κοράκια φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, καθώς πράγματι τα τρομάζει με ηχογραφήσεις της δικής τους φωνής.

Ενώ άλλες πόλεις έχουν προβλήματα με τα περιστέρια ή τους γλάρους, η ιαπωνική πρωτεύουσα παλεύει εδώ και καιρό με τα κοράκια, όπως αναφέρουν οι Times, τα οποία τρέφονται με υπολείμματα τροφών σε χώρους ανακύκλωσης και κάδους.

Στο προάστιο Αντάτσι, στα βόρεια της πόλης, όπου ζουν περίπου 700.000 άνθρωποι, οι τοπικές αρχές υιοθέτησαν μια νέα τακτική, αναπαράγοντας από μεγάφωνα ηχογραφήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να τρομάζουν τα πουλιά στη γλώσσα τους.

Το Crow Controller

Το Crow Controller αποτελείται από έναν αισθητήρα υπέρυθρων ακτινών και ένα μεγάφωνο που εκπέμπει κάθε δέκα δευτερόλεπτα κραυγές κοράκων, το ισοδύναμο ενός επιθετικού «φύγε από εδώ!», στην ανθρώπινη γλώσσα. Αναπτύχθηκε από την CrowLab, του Πανεπιστημίου Ουτσουνομίγια, το 2017, με βάση την ανάλυση περισσότερων από ένα εκατομμύριο φωνητικών δειγμάτων από κοράκια.

Μια δοκιμή τεσσάρων μηνών στο Αντάτσι, αποδείχθηκε επιτυχής. Τα μηχανήματα τοποθετήθηκαν σε πέντε από τις 30.000 τοποθεσίες συλλογής απορριμμάτων, και μετά την επιτυχία τους, οι συσκευές ενδέχεται να τοποθετηθούν και αλλού.

Ενα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube δείχνει πώς ακριβώς λειτουργεί η συσκευή: όταν ένα κοράκι πλησιάζει ένα σωρό από σκουπίδια και αρχίζει να ραμφίζει, το Crow Controller, τοποθετημένο σε  κοντινό φράχτη, αναπαράγει ένα ηχογραφημένο μήνυμα που τρομάζει το πουλί και το τρέπει σε φυγή.

«Η συσκευή ήταν αποτελεσματική σε πολλά σημεία συλλογής», είπε ο Ναόκι Τσουκαχάρα, ειδικός στη συμπεριφορά των ζώων και εκπρόσωπος του CrowLab. «Δεν αρκεί αυτό όμως. Τα σκουπίδια πρέπει επίσης να συλλέγονται σωστά, για παράδειγμα να τοποθετούνται κάτω από δίχτυ».

Το Corvus macrorhynchos θεωρείται παρασιτικό πουλί, γράφουν Times, επειδή τρέφεται από τα σκουπίδια και τα σκορπίζει, κρώζοντας δυνατά και μερικές φορές ενεργώντας επιθετικά.

Η συσκευή τοποθετημένη κοντά σε χώρο με απορρίμματα. (CrowLab)

Το Τόκιο κήρυξε τον πόλεμο στα κοράκια το 2001, όταν ο πληθυσμός τους καταγράφηκε σε 36.416, μόνο στο κεντρικό τμήμα της πρωτεύουσας. Μεταξύ άλλων μέτρων, διένειμε καλυμμένους κάδους και κίτρινες σακούλες σκουπιδιών που δεν αφήνουν εκτεθειμένα τα υπολείμματα φαγητού, ενώ εφάρμοσε και νυχτερινή συλλογή σκουπιδιών σε γειτονιές με πολλά εστιατόρια. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, περίπου 243.000 κοράκια αιχμαλωτίστηκαν και υπέστησαν ευθανασία και ο πληθυσμός μειώθηκε σε 8.700 το 2022, σύμφωνα με τη μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο.

Ο Χαΐμε Ματσουμπάρα, ερευνητής κορακιών στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, είπε: «Αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά ακούω ότι η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των κορακιών που αιχμαλωτίζει, λόγω του κόστους αλλά και της ζημιάς που προκαλείται στο είδος».

Τα ηχεία Crow Controller είχαν και ένα επιπλέον απροσδόκητο αποτέλεσμα, καθώς ενθαρρύνουν τους ντόπιους να είναι πιο προσεκτικοί στην απόθεση των σκουπιδιών τους, ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri Shimbun: ακούγοντας τις φωνές και πιστεύοντας ότι τα κοράκια είναι κοντά, οι κάτοικοι γίνονταν πιο σχολαστικοί στο να επιβεβαιώσουν ότι τα σκουπίδια τους ήταν σωστά τοποθετημένα κάτω από δίχτυα ή σε πτυσσόμενα δοχεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...