808
Ερπυστριοφόρος εκτοξευτής S-300. Η Ουκρανία φέρεται να ζητεί από την Ελλάδα τα σοβιετικής κατασκευής συστήματα που διαθέτει η χώρα μας | Shutterstock

Οι πιέσεις για να δώσει η Ελλάδα S-300 στην Ουκρανία και η λογική

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 13:07
Ερπυστριοφόρος εκτοξευτής S-300. Η Ουκρανία φέρεται να ζητεί από την Ελλάδα τα σοβιετικής κατασκευής συστήματα που διαθέτει η χώρα μας
|Shutterstock

Οι πιέσεις για να δώσει η Ελλάδα S-300 στην Ουκρανία και η λογική

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 13:07

Η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται έντονη πίεση από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, σημειώνει ρεπορτάζ των Financial Times, με φόντο το αίτημα του Κιέβου για μεγαλύτερη βοήθεια το οποίο αναμενόταν να υποβληθεί σήμερα Δευτέρα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφουν τέσσερις δημοσιογράφοι της εφημερίδας, η Ουκρανία υπέβαλε αυτό τον μήνα επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους της για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής προέλευσης S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει την αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία της εναντίον των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας. Εν τω μεταξύ, οι αναχαιτιστές αεράμυνας είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στο νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο. Από την Ευρώπη μόνον η Γερμανία έχει δώσει Patriot στην Ουκρανία.

Πίεση στη Σύνοδο Κορυφής 

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του ρεπορτάζ είναι η αναφορά σε όσα συνέβησαν στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τους FT, λοιπόν, κάποιοι ηγέτες χωρών της ΕΕ προέτρεψαν προσωπικά κατά τη Σύνοδο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, «να δωρίσουν ορισμένα από τα συστήματά τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις».

«Οι δύο ηγέτες, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν από κοινού περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot συν άλλα όπως τα S-300, ενημερώθηκαν ότι η ανάγκη τους δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αυτή της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετώπιζαν καμία επικείμενη απειλή», αναφέρει η εφημερίδα.

«Ολοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά», ανέφερε ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολιντίμιρ Ζελένκσι έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Κυριακή: «Οι Patriot μπορούν να ονομάζονται συστήματα αεράμυνας μόνο αν λειτουργούν και σώζουν ζωές και όχι αν στέκονται ακίνητοι κάπου σε βάσεις αποθήκευσης»:

«Η Ελλάδα έχει ήδη στηρίξει σημαντικά και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στο μέτρο των δυνατοτήτων της» ανέφεραν αρμόδιες πηγές από ελληνικής πλευράς το πρωί της Δευτέρας. «Η Ελλάδα δεν θα διαθέσει οτιδήποτε θα αποδυνάμωνε την αεράμυνά της και έχει άλλωστε προσφέρει αναλογικά μεγάλη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια» πρόσθεταν.

Τα παραπάνω επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο briefing της ίδιας ημέρας. «Δεν πρόκεται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστο την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας. Εχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις, σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης (περισσότερα εδώ).

Είναι πάντως απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται από κάποιους, με βάση πάντα το ρεπορτάζ των FT, ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει «επικείμενη απειλή», όταν είναι γνωστό ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει τη διαρκή απειλή της Τουρκίας του Ερντογάν.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ακόμη στους Financial Times ότι ασκείται μικρότερη πίεση στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίες διαθέτουν επίσης Patriot, να εξετάσουν τις αποστολές συστημάτων στο Κίεβο, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, συμπεριλαμβανομένου ενός που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία που θα στείλει κι άλλο ένα.

Το Κίεβο διαθέτει επίσης πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκαν από την πρώην Σοβιετική Ενωση, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-300 και S-200. Μια ενημερωμένη έκδοση του τελευταίου χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη ενός ρωσικού στρατηγικού βομβαρδιστικού μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 πάνω από την περιοχή Κράι Σταυρούπολης της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.

Ενδιαφέρον του Κιέβου για τους S-300

Η πίεση για δωρεά συστημάτων αναμένεται να ενταθεί κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των 27 κρατών μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι στους FT.

«Το Κίεβο θεωρείται ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα παλιά συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και έχουν εμπειρία. “Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη τα συστήματα αεράμυνας τους, για να είμαι πολύ ειλικρινής”, είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις προετοιμασίες για τη συνάντηση. “Κάθε χώρα καλείται να αποφασίσει τι μπορεί να διαθέσει”» πρόσθεσε σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την κρίση στη Μέση Ανατολή και το Σουδάν, αλλά η Ουκρανία παραμένει το πιο κρίσιμο ζήτημα. «Η πιο σημαντική συζήτηση θα είναι να προσδιοριστεί τι μπορούν να κάνουν τα κράτη μέλη για να υποστηρίξουν την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...