456
Το Brexit απομάκρυνε τη Βρετανία από την ΕΕ και μαζί έκοψε τις γέφυρες ελεύθερης μετακίνησης και απασχόλησης των πολιτών. | EPA/ANDY RAIN

Σούνακ: Οχι στην πρόταση της ΕΕ για ελεύθερη μετακίνηση των νέων

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2024, 10:15
Το Brexit απομάκρυνε τη Βρετανία από την ΕΕ και μαζί έκοψε τις γέφυρες ελεύθερης μετακίνησης και απασχόλησης των πολιτών.
|EPA/ANDY RAIN

Σούνακ: Οχι στην πρόταση της ΕΕ για ελεύθερη μετακίνηση των νέων

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2024, 10:15

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ απέρριψε την πρόταση της ΕΕ για μια συμφωνία που θα μοιάζει με την προ Brexit εποχή ώστε να επιτρέψει στους νέους της Βρετανίας και των χωρών της ΕΕ να μετακινούνται και να εργάζονται ελεύθερα για έως και τέσσερα χρόνια.

Το «όχι» στην αιφνιδιαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρόγραμμα κινητικότητας ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών, ειπώθηκε μετά και την απόρριψη της πρότασης από τους Εργατικούς. Ωστόσο, ο βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα επιδιώξει να βελτιώσει τις εργασιακές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ. εντός των κόκκινων γραμμών που έχουν τεθεί», όπως αναφέρει ο Guardian.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε μία συμφωνία, η οποία θα επέτρεπε σε νέους από την ΕΕ να διαμένουν στη Βρετανία για να εργαστούν ή να σπουδάσουν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε μία συμφωνία ελεύθερης μετακίνησης των νέων 18-30 ετών μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ -REUTERS/Yves Herman

«Το θέμα της κινητικότητας των νέων θα έχει αμοιβαία οφέλη, γιατί όσο περισσότερη ελεύθερη μετακίνηση νέων έχουμε και στις δύο πλευρές της Μάγχης, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα καλών σχέσεων, καθώς τα άτομα της νέας γενιάς θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνούν και να γνωριστούν καλύτερα», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ωστόσο, o βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «δεν θα προχωρήσουμε στην ελεύθερη μετακίνηση των νέων σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς αυτή τερματίστηκε με το Brexit».

Διμερείς συμφωνίες

Η βρετανική κυβέρνηση, πάντως, θα χαρεί να κάνει μεμονωμένες διμερείς συμφωνίες με κράτη μέλη. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι το Λονδίνο επιθυμεί να συνάψει συμφωνία με το Παρίσι, ενώ μια πηγή ανέφερε ότι η Βρετανία θέλει απλώς να «διαλέξει» με ποιες χώρες θα προχωρήσει σε τέτοιες συμφωνίες.

Μπορεί ο Ρίσι Σούνακ να απέρριψε μία συνολική συμφωνία με την ΕΕ, όμως φαίνεται ανοικτός σε διμερείς συμφωνίες με κράτη μέλη – REUTERS/Toby Melville

Το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων δεν θα αποτελούσε επιστροφή στην ελεύθερη μετακίνηση και αν τελικά λάμβανε έγκριση από τα κράτη μέλη θα απαιτούσε απόδειξη επαρκών κεφαλαίων διαβίωσης καθώς και ασφάλιση υγείας.

Οι Συντηρητικοί σκέφτονται να επανεξετάσουν την προσφορά επειδή θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Ο Εντ Ντέιβι, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, δήλωσε: «Η επέκταση της υπάρχουσας βίζας κινητικότητας για νέους που θα κάλυπτε τις ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να είναι αμοιβαία συμφέρουσα. Θα έδινε την αναγκαία ώθηση στην οικονομία μας, ιδιαίτερα στους τομείς της φιλοξενίας και του τουρισμού. Θα πρόσφερε μεγάλες νέες ευκαιρίες στους νέους Βρετανούς να εργαστούν στο εξωτερικό και θα αποτελούσε ένα κρίσιμο βήμα προς τη διόρθωση της διαλυμένης σχέσης μας με την Ευρώπη. Φυσικά, οι λεπτομέρειες θα πρέπει να συζητηθούν εκτενώς, αλλά η βρετανική κυβέρνηση δεν πρέπει να απορρίψει αυτή την ιδέα χωρίς να την επεξεργαστεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...