255
Ριζικές αλλαγές στο μοντέλο θητείας δρομολογεί εντός των επόμενων μηνών το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Νίκος Δένδιας | ΥΠΕΘΑ

Δένδιας: Φινλανδικό μοντέλο στη στρατιωτική θητεία, πότε θα γίνουν οι αλλαγές

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2024, 16:32
Ριζικές αλλαγές στο μοντέλο θητείας δρομολογεί εντός των επόμενων μηνών το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Νίκος Δένδιας
|ΥΠΕΘΑ

Δένδιας: Φινλανδικό μοντέλο στη στρατιωτική θητεία, πότε θα γίνουν οι αλλαγές

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2024, 16:32

Ριζικές αλλαγές στο μοντέλο της στρατιωτικής θητείας μέσα στους επόμενους μήνες δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας ο οποίος μίλησε για φινλανδικό μοντέλο στη θητεία.

«Το μοντέλο της θητείας επανεξετάζεται, με στόχο ριζικές αλλαγές. Όχι ως προς τον χρόνο της ή την αντικατάσταση των στρατεύσιμων από επαγγελματικά και μόνο στελέχη, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτουμε, καθώς πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών, αλλά για να αποτελεί ποιοτικό  και όχι χαμένο χρόνο, όπως πιστεύει σημαντική μερίδα των νέων μας σήμερα. Με μια εκπαίδευση ταχύρρυθμη, αλλά αποτελεσματική, στα πρότυπα της εκπαίδευσης των στρατεύσιμων στη Φινλανδία, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω κατά την επίσκεψή μου στη χώρα. Όπως έχω ξαναπεί, η θητεία – αγγαρεία πρέπει να γίνει θητεία – ευκαιρία, με την παροχή της δυνατότητας πιστοποιημένης επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και με την αξιοποίηση εξειδικευμένων οπλιτών στον τομέα της καινοτομίας» είπε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Εθελοντική στράτευση των γυναικών

Σύμφωνα με τον υπουργό, παράλληλα με τις παραπάνω αλλαγές προωθούνται η εθελοντική στράτευση των γυναικών και οι αλλαγές στην εφεδρεία, με πραγματική επανεκπαίδευση όσων το επιθυμούν, μετά την απόλυσή τους.

Θα είναι η τρίτη κατά σειρά νομοθετική παρέμβαση που φέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, στο πλαίσιο της υλοποίησης της «Ατζέντας 2030», μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο κ. Δένδιας είπε ακόμη ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε σε λίγα χρόνια από σήμερα, ο εναέριος χώρος της Ελλάδας να καταστεί αδιαπέραστος, αναφερόμενος για άλλη μια φορά στον αντιαεροπορικό και αντι-drone Θόλο (Iron Dome) που αναμένεται να δημιουργηθεί ώστε να προστατεύεται το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...