428
Η στρατιωτική βάση Kalso στο Ιράκ, που έγινε στόχος επίθεσης το Σάββατο | REUTERS/Alaa al-Marjani

Παραμένει η ένταση στη Μέση Ανατολή, νέο χτύπημα σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2024, 12:01
Η στρατιωτική βάση Kalso στο Ιράκ, που έγινε στόχος επίθεσης το Σάββατο
| REUTERS/Alaa al-Marjani

Παραμένει η ένταση στη Μέση Ανατολή, νέο χτύπημα σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2024, 12:01

Νέα επίθεση, αυτή τη φορά σε στρατιωτική βάση των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ αναφέρθηκε το Σάββατο. Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για τη στρατιωτική βάση Kalso, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, όπου έγινε αεροπορική επιδρομή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος των Δυνάμεων και να τραυματιστούν άλλα 6.

Δεν εντοπίστηκαν drones ή μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της περιοχής πριν ή κατά την έκρηξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι δεν είναι γνωστό ποιος βρίσκεται πίσω από την αεροπορική επίθεση. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι δεν υπήρξε καμία αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητα στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα, το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση της Παρασκευής στο Ισπαχάν, προειδοποιώντας πάντως ότι αν τα αντίποινα συνεχιστούν, η απάντηση θα είναι σφοδρή και άμεση.

«Σε περίπτωση που το Ισραήλ θελήσει να κάνει μία ακόμη τυχοδιωκτική κίνηση και ενεργήσει ενάντια στα συμφέροντα του Ιράν, η επόμενη απάντησή μας θα είναι άμεση, στο μέγιστο επίπεδο και θα το μετανιώσει», είπε σε συνέντευξή του στο NBC News, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τεχεράνη ερευνά την επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Ιράν, υποβαθμίζοντας το πλήγμα.

«Εμοιαζαν με παιχνίδια»

Οπως δήλωσε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) απογειώθηκαν από το εσωτερικό του Ιράν και πέταξαν για μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν καταρριφθούν. «Εμοιαζαν περισσότερο με παιχνίδια, με τα οποία παίζουν τα παιδιά μας, όχι με drones», είπε.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν υποβάθμισε την επίθεση με drones στο Ισπαχάν – REUTERS/Mohamed Azakir

«Δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών και του Ισραήλ», δήλωσε ο Αμπντολαχιάν, προσθέτοντας ότι το Ιράν διερευνά το ζήτημα αλλά ότι οι αναφορές μέσων ενημέρωσης δεν είναι ακριβείς, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Τεχεράνης.

Εξάλλου και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη της επίθεσης.

«Ηταν απλώς προειδοποίηση»

Ο Αμπντολαχιάν αναφερόμενος στη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες drones είπε ότι ο σκοπός ήταν να δοθεί «μια προειδοποίηση». «Θα μπορούσαμε να είχαμε χτυπήσει τη Χάιφα και το Τελ Αβίβ. Θα μπορούσαμε επίσης να είχαμε βάλει στο στόχαστρο όλα τα εμπορικά λιμάνια του Ισραήλ. Αλλά η κόκκινη γραμμή μας ήταν οι πολίτες, καθώς είχαμε μόνο στρατιωτικούς στόχους», πρόσθεσε.

Συμφωνία εκεχειρίας

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων είπε ότι ελπίζει πως σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία ως μέρος μιας ευρείας διευθέτησης. Η Χαμάς είναι «έτοιμη να προχωρήσει στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων στο πλαίσιο ενός ανθρωπιστικού πολιτικού πακέτου που θα περιλαμβάνει τα πάντα. Νομίζω ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή. Υπάρχει μια καλή ευκαιρία για αυτό», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...