467
O υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου (φωτ. αρχείου) | In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επίδομα μητρότητας: Σχεδόν €7.500 θα λάβουν οι αυτοαπασχολούμενες ασφαλισμένες

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 16:31
O υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου (φωτ. αρχείου)
|In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επίδομα μητρότητας: Σχεδόν €7.500 θα λάβουν οι αυτοαπασχολούμενες ασφαλισμένες

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 16:31

Για την πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας, τις προϋποθέσεις λήψης της παροχής καθώς και για τα όρια συνταξιοδότησης μίλησε την Παρασκευή στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Ξεκινώντας από το επίδομα μητρότητας, ο υφυπουργός σημείωσε πως «από την αρχή στόχος της κυβέρνησης ήταν να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας τόσο της μητέρας και της οικογένειας, όσο και να διευκολύνουμε τα ζευγάρια ώστε να μην παρακωλύεται ο επαγγελματικός τους βίος. Στο πλαίσιο αυτό», θύμισε, «κατά την προηγούμενη τετραετία επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και σε αυτή τη φάση το επεκτείνουμε και στις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες».

«Το επίδομα θα καταβάλλεται για εννέα μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού, το οποίο σημαίνει ότι το συνολικό ποσό το οποίο θα λάβει η ασφαλισμένη, θα είναι σχεδόν 7.500 ευρώ. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά και σε όσες γυναίκες, όταν ψηφιζόταν το σχετικό μέτρο, ήταν ήδη στην περίοδο της λοχείας, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους και μετά», συνέχισε.

Διευκρίνισε, επίσης, πως την παροχή αυτή δικαιούνται «όλες οι μητέρες με την προϋπόθεση να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης στην πλατφόρμα, ακόμα και αν δεν έχουν ενημερότητα, βγαίνει αυτόματα μήνυμα ρύθμισης οφειλών προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι ενώ, τα χρήματα της παροχής θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την 1η του επομένου μήνα. Το επίδομα δίνεται επίσης και στην περίπτωση υιοθεσίας αλλά και στην περίπτωση ομόφυλων ζευγαριών».

Απαντώντας σε ερώτηση για άλλα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί για τη στήριξη της οικογένειας, ο Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι εκτός από τη χρονική επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και την επέκτασή του και στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, έχει δοθεί το επίδομα γέννας, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε και αυξήθηκε, αυξήθηκε ο αριθμός θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχει επεκταθεί η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, ενώ έχουν δημιουργηθεί και νέοι θεσμοί όπως για παράδειγμα οι νταντάδες της γειτονιάς.

Ενίσχυση των νέων ζευγαριών, κατά προτεραιότητα, υλοποιείται και στο πλαίσιο άλλων πολιτικών, όπως π.χ. η στεγαστική πολιτική, επεσήμανε ακόμη ο υπουργός. «Πρόκειται για ένα πλέγμα πολιτικών με το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε δύο στόχους, να ενισχύσουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν χωρίς όμως να διαταράξουν την επαγγελματική τους ζωή, επιτυγχάνοντας την βέλτιστη δυνατή σχέση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», ανέφερε.

Πόσο πιθανό είναι να αναπροσαρμοστούν τα όρια ηλικίας

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ο υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε:

«Υπάρχει νομοθεσία η οποία συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη. Αυτό εξετάζεται κάθε τρία χρόνια και εξετάστηκε και πέρυσι. Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία ανέτρεψε την ανοδική πορεία αυτού του δείκτη, μέχρι το 2027 που είναι η επόμενη εξέταση δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή στα όρια ηλικίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...