Για το πώς οι κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορούν να επηρεάσουν τη χώρα μας ρωτήθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά την εμφάνισή του στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Τετάρτης.
«Δεν μπορώ να μπω σε πιθανολογίες. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του, αλλά δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου. Οταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο δεν περιμένεις τίποτα καλό. Ηδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες. Το 60% δεν περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές», απάντησε ο κ.Δένδιας.
Αντι-drone θόλος
Με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ αναχαίτισε τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν, ο υπουργός είπε ότι δρομολογείται η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης. «Η χώρα πρέπει να κλείσει» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι- drone θόλο», ανέφερε.
Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. «Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις, δεν εκτίμησε την κατάσταση, γι’ αυτό πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων», είπε, αν και πρόσθεσε ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα, αφού η σχετική προβλεφθείσα δαπάνη εντάσσεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στην ατζέντα του 2030.
«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη, αυτό που σχεδιάζει είναι να προασπίσει την επικράτεια, αλλά πρέπει να μπορεί να θωρακίσει τον εαυτό της. Στα αντιαεροπορικά αυτό είναι εφικτό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της Αγκυρας -όπως αυτή διατυπώθηκε ακόμη και με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών- για τη δημιουργία θαλασσίων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας παρατήρησε ότι αυτό που έκανε η Τουρκία δεν ήταν παραδεκτό.
«Δηλαδή στους Αντίπαξους όταν ψαρεύω πρέπει να τηλεφωνήσω στους Τούρκους αν μπορώ;» διερωτήθηκε, για να συμπληρώσει απαντώντας στη νέα τουρκική απόπειρα ευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε μία σειρά από νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου:
«Αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να προστατεύουμε το περιβάλλον των Κυκλάδων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News