1015
«Η κλιματική κρίση αλλάζει καθημερινά τον πλανήτη μας», προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης | ΓτΠ/Παπαμήτσος Δημήτρης

Μητσοτάκης: Ταμείο Απανθρακοποίησης, έως €2 δισ., για να «πρασινίσουν» τα νησιά της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2024, 20:37
«Η κλιματική κρίση αλλάζει καθημερινά τον πλανήτη μας», προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
|ΓτΠ/Παπαμήτσος Δημήτρης

Μητσοτάκης: Ταμείο Απανθρακοποίησης, έως €2 δισ., για να «πρασινίσουν» τα νησιά της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2024, 20:37

«Πάνω από 400 δεσμεύσεις, που υπερβαίνουν τα 10 δισ. δολάρια σε αξία», αναλήφθηκαν στη διάρκεια του 9ου «Our Ocean Conference» (OOC-9), τη διεθνή Διάσκεψη που εφέτος φιλοξενήθηκε στην Αθήνα και έχει ως στόχο να φέρει στο προσκήνιο ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των θαλασσών και να «αποσπάσει» δεσμεύσεις από κυβερνήσεις και φορείς της αγοράς, έκανε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στο φόρουμ.

«Αυτές οι ανακοινώσεις και η παρουσία τόσων πολλών από εσάς εδώ σήμερα, δείχνουν ότι έχουμε την πολιτική βούληση να δράσουμε», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου έδωσαν το «παρών» οι εκπρόσωποι περισσότερων από 120 χωρών καθώς και οι εκπρόσωποι σημαντικών διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, για να στείλει το μήνυμα ότι «μόνο αν συνεργαστούμε μαζί, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνία των πολιτών, πιστοί στο πνεύμα της ισότητας και της αλληλεγγύης, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την παγκόσμια πρόκληση», αυτή της προστασίας των ωκεανών.

Προηγουμένως, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί εκτενώς στη «διπλή κρίση» στη σκιά των οποίων συνήλθε η Διάσκεψη.

«Η πρώτη, η κλιματική κρίση, αλλάζει καθημερινά τον πλανήτη μας. Εδώ στην Ελλάδα, το βλέπουμε αυτό με το πέρασμα των εποχών, χρόνο με το χρόνο, με την άνοδο της θερμοκρασίας, με ολοένα και πιο ολέθριες πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες. Η άλλη κρίση είναι αυτή του ωκεανού μας. Ο ωκεανός έχει απορροφήσει διοξείδιο του άνθρακα και υπερβολική θερμότητα και τώρα βλέπουμε δραματικές αλλαγές στην έκταση των θαλάσσιων πάγων, στη θερμοκρασία της θάλασσας και στη συνολική υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός φωτογραφίζεται με εκπροσώπους κρατών και φορέων που έδωσαν το παρών στη Διάσκεψη για τους ωκεανούς στο ΚΠΙΣΝ. Διακρίνονται ο υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Ο θεσμός αποτελεί πρωτοβουλία του τελευταίου

Παρέθεσε, μάλιστα, επιστημονικά δεδομένα και κρίσιμα ζητήματα που αναδεικνύει η ειδησεογραφία για το περιβάλλον όπως το ότι «μόλις αυτή την εβδομάδα» οι ειδικοί «ανακοίνωσαν το τέταρτο παγκόσμιο γεγονός μαζικής λεύκανσης, όπου τα κοράλλια καταπονούνται και γίνονται λευκά επειδή το νερό στο οποίο ζουν είναι πολύ θερμό», για να υπογραμμίσει πως «ο ωκεανός μας κυριολεκτικά μάς στέλνει σήματα κινδύνου».

Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, σε μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος που έχει ήδη υιοθετήσει η ελληνική πλευρά. «Εδώ στην Ελλάδα», είπε,

  • «έχουμε υιοθετήσει με νόμο τον στόχο της προστασίας τουλάχιστον του 30% της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης μέχρι το 2030.
  • »Η Ελλάδα ήταν επίσης η πρώτη χώρα της ΕΕ που αναγνώρισε στην εθνική της νομοθεσία τις “Βασικές Περιοχές Βιοποικιλότητας”.
  • »Εχουμε θεσπίσει ένα ειδικό καθεστώς προστασίας για να απαγορεύσουμε την κατασκευή νέων δρόμων και άλλων τεχνητών επιφανειών σε εννέα εμβληματικές ορεινές περιοχές. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ονομάσαμε ”Απάτητα Βουνά”.
  • »Εχουμε επεκτείνει την ίδια λογική στη θάλασσα, προσδιορίζοντας πάνω από 200 παραλίες σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές όπου εμποδίζουμε κάθε εμπορική εκμετάλλευση. Κάποιες περιοχές πρέπει να παραμείνουν ανέγγιχτες και τελείως ανεπηρέαστες από τον μαζικό τουρισμό».

Συνέχισε με τις δεσμεύσεις τις οποίες έλαβε η Αθήνα στο πλαίσιο της Διάσκεψης, αναδεικνύοντας τις παρακάτω τέσσερις:

  1. «Θα δημιουργήσουμε δύο επιπλέον μεγάλα θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μας κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων μας.
  2. Θα απαγορεύσουμε την αλιεία με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα μας έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.
  3. Θα δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, για να περιπολούμε αποτελεσματικά αυτές τις περιοχές, έως το 2026.
  4. Και θα απομακρύνουμε τα πλαστικά απορρίμματα στα ύδατα κατά 50% και τα μικροπλαστικά κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019».

«Συνολικά, κατά την προετοιμασία της γι’ αυτή τη Διάσκεψη, η Ελλάδα έχει προσδιορίσει 21 δράσεις, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, συνεισφέροντας σημαντικά, πιστεύω, στην υγεία του ωκεανού μας στο μέλλον», επισήμανε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε, έπειτα, την εκκίνηση μιας ακόμη «σημαντικής πρωτοβουλίας»: «Ενα ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης (Decarbonization Fund) για τα νησιά μας, με χρηματοδότηση από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών».

«Το Ταμείο αυτό, οι πόροι του οποίου θα μπορούσαν τελικά να ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τιμή του δικαιώματος άνθρακα, πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη σύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Θα συμβάλει στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων», εξήγησε. Διότι «πάνω στο “απέραντο γαλάζιο” της, η “ελληνική Πολυνησία” πρέπει και θα γίνει πιο πράσινη».

«Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα επέλεξε να φιλοξενήσει το OOC-9 προκειμένου να λειτουργήσει ως καταλύτης για δράση. Μας ενθαρρύνουν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί κατά τη διάρκεια αυτής της συνάθροισης: πάνω από 400 δεσμεύσεις, που υπερβαίνουν τα 10 δισ. δολάρια σε αξία. Αυτές οι ανακοινώσεις και η παρουσία τόσων πολλών από εσάς εδώ σήμερα, δείχνουν ότι έχουμε την πολιτική βούληση να δράσουμε. Μόνο αν συνεργαστούμε μαζί, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνία των πολιτών, πιστοί στο πνεύμα της ισότητας και της αλληλεγγύης, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την παγκόσμια πρόκληση.

»Ευελπιστώ ότι θα ανατρέχουμε στο OOC-9 ως ένα σημείο καμπής στη μακρά διαδρομή προστασίας του ωκεανού μας. Μόνο μέσω των δράσεών μας μπορούμε να πούμε ότι πραγματικά αφήσαμε το στίγμα μας, βοηθώντας τον ωκεανό μας να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού σε βίντεο:

Σημειώνεται πως η Διάσκεψη OOC ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, το 2014. Εκτοτε, εξελίχθηκε σε μια διεθνή συνάντηση, κατά την οποία κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και η ακαδημαϊκή κοινότητα, συνεργάζονται για την προστασία των ωκεανών.

Φιλοξενώντας τη Διάσκεψη OOC-9 η Ελλάδα επιβεβαιώνει, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, «τη στροφή της προς τη βιώσιμη “γαλάζια” οικονομία και παράλληλα επιδιώκει να αναδείξει τις διεθνείς προκλήσεις για τη βιώσιμη αλιεία, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, ιδίως από τα πλαστικά, καθώς και την αλληλένδετη σύνδεση του κλίματος με τους ωκεανούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...