Η Μόσχα έστειλε χιλιάδες τόνους όπλων στη Λιβύη, χρησιμοποιώντας τις σχέσεις της με τον Χαλίφα Χαφτάρ για να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα μέσω του οποίου μπορεί να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αφρική.
Το πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, συνοδευόμενο από φρεγάτα, εισήλθε στο λιμάνι του Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη στις 8 Απριλίου, αφού απέπλευσε από τη ναυτική βάση της Μόσχας στην Ταρτούς της Συρίας, και ξεφόρτωσε έως και 6.000 τόνους εξοπλισμού.
Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έστελνε μισθοφόρους της Ομάδας Βάγκνερ που υποστήριζαν τον πολέμαρχο της ανατολικής Λιβύης, αλλά ο όγκος του νέου φορτίου συμπίπτει με την εισαγωγή τακτικών ρωσικών στρατευμάτων στην Αφρική μετά την πτώση της Βάγκνερ.
«Το ρωσικό κράτος δεν κρύβεται πλέον. Τώρα στέλνει ανοιχτά στρατιωτικές προμήθειες και μπορεί να το κάνει χάρη στον Χαφτάρ», δήλωσε στους Times ο Τζαλέλ Χαρτσάουι, αναλυτής στη δεξαμενή σκέψης Royal United Services Institute στο Λονδίνο, ο οποίος επιβεβαίωσε την παράδοση των όπλων.
Η κίνηση των ρωσικών πλοίων συμπίπτει με την άφιξη ρώσων στρατιωτικών εκπαιδευτών στον Νίγηρα, όπου η χούντα έχει καταργήσει τους μακροχρόνιους δεσμούς της χώρας με τις ΗΠΑ, ενώ η Μόσχα έχει επίσης δημιουργήσει δεσμούς με τους πραξικοπηματίες ηγέτες στο γειτονικό Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.
Στην ανατολική Λιβύη, ο αριθμός του ρωσικού προσωπικού στη βάση Μπρακ αλ-Σάτι έχει αυξηθεί από 300 σε περίπου 400, δήλωσε ο Χαρτσάουι.
Ο Χαφτάρ διέθεσε το λιμάνι του Τομπρούκ μετά από επανειλημμένες επισκέψεις εκεί πέρυσι, του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ρωσίας.
«Η φιλοδοξία πίσω από το έντονο φλερτ της Ρωσίας με τον Χαφτάρ είναι η υπογραφή επίσημου αμυντικού μνημονίου που θα οδηγήσει στη δημιουργία μόνιμης ρωσικής ναυτικής παρουσίας στο Τομπρούκ», δήλωσε ο Χαρτσάουι.
«Δεν νομίζω ότι το μνημόνιο έχει υπογραφεί ακόμη, αλλά το Τομπρούκ λειτουργεί ήδη ως ο θαλάσσιος αγωγός της Μόσχας σε ολόκληρη την Αφρική».
Ο Σέρτζιο Σκαντούρα, δημοσιογράφος του Radio Radicale στην Ιταλία αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της ναυτικής δύναμης της ΕΕ «Επιχείρηση Ειρήνη», η οποία ξεκίνησε το 2020 για να επιβάλει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. «Είναι δυνατόν να μην είδαν τους Ρώσους να περνούν;», διερωτήθηκε.
Η συμμαχία Μόσχας – Χαφτάρ, ο οποίος κάποτε συνεργαζόταν με την CIA, αποτελεί πλήγμα για τις ΗΠΑ.
«Στη διπλωματία θέτεις κίνητρα, μιλάς για αρνητικές συνέπειες από τη μη συνεργασία. Δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί το έκαναν αυτό με τον Χαφτάρ, ήταν πολύ απρόθυμοι να είναι σκληροί μαζί του», είπε χαρακτηριστικά ο Χαρτσάουι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News