524
O Ελον Μασκ με το επίμαχο δημοσίευμα που αναπαρήγαγε στον λογαριασμό του | REUTERS/Mario Anzuoni /Twitter/ Elon Musk/CreativeProtagon

Οταν ο Ελον Μασκ αναπαράγει θεωρίες συνωμοσίας για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2024, 00:57
O Ελον Μασκ με το επίμαχο δημοσίευμα που αναπαρήγαγε στον λογαριασμό του
|REUTERS/Mario Anzuoni /Twitter/ Elon Musk/CreativeProtagon

Οταν ο Ελον Μασκ αναπαράγει θεωρίες συνωμοσίας για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2024, 00:57

Ηταν που ήταν «εκκεντρικός» –ο ευφημισμός για τον παράξενο όταν πρόκειται για πλούσιο–, ο ιδιοκτήτης της Tesla και της Space X, Ελον Μασκ, το απέδειξε μέσα από την πλατφόρμα X (το πρώην Twitter, το οποίο αγόρασε πριν δύο χρόνια): σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, βασιζόμενος σε ένα άρθρο ιστοσελίδας γνωστής για τα fake news της.

Στην ανάρτησή του, ο 52χρονος επιχειρηματίας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που αντιμετωπίζουν πληθυσμιακή “κατάρρευση” εξαιτίας της υπογεννητικότητας». Επικαλέστηκε δε δημοσίευμα της ιστοσελίδας The People’s Voice. Σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας Buzzfeed News, η οποία δημοσιεύθηκε το 2017, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα –η οποία δημιουργήθηκε το 2014, ως Your News Wire– χαρακτηρίστηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή fake news στο Facebook.

Κανένα πρόβλημα για τον βαθύπλουτο Μασκ, που λατρεύει κάθε τι το «ψεκασμένο».

Μολονότι τα στοιχεία δείχνουν ότι, πράγματι, στην Ελλάδα το Δημογραφικό είναι τεράστιο πρόβλημα –το έχει αναγνωρίσει και η κυβέρνηση–, το άρθρο που συνοδεύει την ανάρτηση του Μασκ είναι ένα κλασικό παράδειγμα ανάμειξης αληθινών δεδομένων με fake news.

Σκοπός του άρθρου είναι να προωθηθούν οι αντεμβολιαστικές απόψεις τις οποίες εδώ και χρόνια υιοθετεί και προωθεί η αμφιλεγόμενη ιστοσελίδα The People’s Voice, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους διασπορείς ψευδών ειδήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά ειδήσεις σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Το άρθρο στην ιστοσελίδα thepeoplesvoice.tv, το οποίο έχει τον τίτλο «Πλησιάζει “πληθυσμιακή κατάρρευση” στην Ελλάδα, καθώς οι αιφνίδιοι θάνατοι αυξάνονται και η γονιμότητα πέφτει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ».

Στο επίμαχο δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας The People’s Voice, αναγράφεται ότι η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υποφέρει από «πληθυσμιακή κατάρρευση». Πρόκειται για κάτι που η ιστοσελίδα το αποδίδει όχι τόσο σε κοινωνικούς παράγοντες –ότι δηλαδή οι Ελληνες, λόγω κοινωνικών συνθηκών δεν κάνουν τόσα παιδιά πια– αλλά περισσότερο σε… βιολογικούς: στους «αναπάντεχους θανάτους που εξακολουθούν να εκτοξεύονται σε όλη τη χώρα, ενώ τα ποσοστά γονιμότητας έχουν πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που οι ειδικοί θεωρούσαν προηγουμένως δυνατά».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δύο όντως υπαρκτά φαινόμενα στην Ελλάδα: την υπογονιμότητα και την αυξημένη θνησιμότητα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 καταγράφηκαν 76.541 γεννήσεις και 140.801 θάνατοι.

Ομως είναι ένα άρθρο με λειψά στοιχεία: οι συγκεκριμένοι «ειδικοί» τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα, παραμένει άγνωστο ποιοι είναι, αφού ποτέ δεν αναφέρονται.

Προκειμένου να προσδώσει αληθοφάνεια στο επίμαχο δημοσίευμα, η ιστοσελίδα παραθέτει δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος χαρακτήρισε στο παρελθόν το ζήτημα του Δημογραφικού ως «ωρολογιακή βόμβα».

Οντως η συγκεκριμένη δήλωση είχε γίνει από τον Πρωθυπουργό τον Ιούνιο 2022, όταν στο πλαίσιο ενεργειών και παρεμβάσεων που ανακοίνωσε για το Δημογραφικό, είχε αναφέρει πως αυτό «είναι μια βόμβα, το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και που καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε εγκαίρως και με μεθοδικές κινήσεις…». Αντίστοιχα, στο δημοσίευμα παρατίθενται σχετικές δηλώσεις του νυν υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Αυτή η παράθεση πραγματικών στοιχείων οδηγεί τελικά στον πραγματικό σκοπό του δημοσιεύματος: να αναδειχθεί το πόσο… επιβλαβή είναι τα εμβόλια του κορονοϊού. Οπως χαρακτηριστικά αναγράφεται, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία αναφορά στις θανατηφόρες συνέπειες της εξάπλωσης του εμβολιασμού Covid mRNA το 2021, παρά το γεγονός ότι οι στατιστικές αιφνίδιων και απροσδόκητων θανάτων εκτοξεύονται στα ύψη σε απόλυτο συγχρονισμό με την εξάπλωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...