206
| Shutterstock

Οι ολλανδικοί ανεμόμυλοι επιστρέφουν στην παραγωγή

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2024, 20:39
|Shutterstock

Οι ολλανδικοί ανεμόμυλοι επιστρέφουν στην παραγωγή

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2024, 20:39

Οι μύλοι είναι το σύμβολο της Ολλανδίας. Πρωτοχτίστηκαν τον 13ο αιώνα και περί το 1800 περίπου 10.000 από αυτούς υπήρχαν διάσπαρτοι σε όλη την καμπίσια χώρα. Η Corriere della Sera έγραψε ότι χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο για την άλεση σιτηρών, αλλά και για διάφορες άλλες δουλειές, όπως είναι η κοπή ξύλων προς κατασκευή πλοίων και σπιτιών, η αποστράγγιση λιμναζόντων υδάτων από το έδαφος, κ.ά.

Σύμφωνα με έρευνες του Ολλανδικού Baking Centre, η πλειονότητα των απαντησάντων σε γκάλοπ θεωρεί το ψωμί (ειδικά το ολικής αλέσεως) τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη την ολλανδική αγάπη για την παρασκευή ψωμιού, η επανεκκίνηση των ενεργών μύλων δεν προκαλεί συνεπώς έκπληξη.

Προς το παρόν υπάρχουν 1.100 ανεμόμυλοι (συν εκατό νερόμυλοι), με περίπου 50 εργαζομένους έκαστος  με πλήρη απασχόληση. Η διαδικασία απόκτησης του επαγγελματικού τίτλου διαρκεί δύο χρόνια και περιλαμβάνει θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις. Και αν στα τέλη του 1900 υπήρχαν μόνο δύο μαθητευόμενες μυλωνούδες σε ολόκληρη την Ολλανδία, σήμερα το 10% των μαθητευόμενων είναι γυναίκες.

«Εχουμε περίπου 150 νέα μέλη τον χρόνο και η κυβέρνηση πάντα κατανέμει κονδύλια: οι μύλοι είναι μέρος της παράδοσής μας και απαιτούν συντήρηση» δηλώνει ο Τομ Κρένινγκ της Ολλανδικής Ενωσης Μυλωνάδων, επιβεβαιώνοντας τη σημασία και την αναγκαιότητα των μύλων. Τα μνημεία έχουν επιστρέψει –τουλάχιστον εν μέρει– στη ζωή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...