Σε ένα μονοπάτι πολέμου, που δύσκολα δεν θα είχε αυτήν την κατάληξη, μπήκαν, το Σάββατο, το Ισραήλ και το Ιράν, μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης στη Δυτική Οχθη, ύστερα από τον φόνο ενός νεαρού ισραηλινού βοσκού και τα αντίποινα κατά Παλαιστινίων, και βεβαίως μετά την κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης πλοίου που σχετίζεται με το Ισραήλ στα Στενά του Ορμούζ.
Αυτό που η διεθνής κοινότητα φοβόταν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και τα ασύμμετρα ισραηλινά αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ κρατών, συμβαίνει πλέον, ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν, το οποίο προχώρησε μέσα στη νύχτα σε αντίποινα για την επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό πριν δύο εβδομάδες.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε αρχικά πως η χώρα του «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή. O πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για «επίθεση από το Ιράν».
Λίγο πριν τις 11 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), τέσσερις πηγές, από ΗΠΑ και Ισραήλ, ανέφεραν ότι, με βάση πληροφορίες, το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με drones που κατευθύνονται δυτικά προς ισραηλινούς στόχους. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας.
«Παρακολουθούμε την απειλή στον ανέριο χώρο. Είναι μια απειλή που θα πάρει ώρες να φτάσει στο Ισραήλ», ανέφερε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με το CNN. Αλλος ισραηλινός αξιωματούχος έκανε λόγο για περισσότερα από 100 ιρανικά drones που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν με στόχο το Ισραήλ.
Ομοβροντία από Τεχεράνη, Χεζμπολάχ, Χούθι
Για «μείζονα επίθεση» του Ιράν έκανε λόγο το Politico, επικαλούμενο έναν αμερικανό και έναν ισραηλινό αξιωματούχο. Λίγο αργότερα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε και βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ. Παράλληλα drones εκτοξεύτηκαν και από τις θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, ενώ αργά μετά τα μεσάνυχτα, οι σειρήνες της αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, απ’ όπου οι δυνάμεις της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ προχώρησαν σε βομβαρδισμούς με ρουκέτες ισραηλινών θέσεων στο Γκολάν και αλλού —«οι σειρήνες ήχησαν στο κιμπούτς Σνιρ, στο βόρειο Ισραήλ», διευκρίνισαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους.
Στις 11 μ.μ. έγινε γνωστό πως η Ιορδανία έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο της λόγω της «επικίνδυνης κατάστασης στην Μέση Ανατολή», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Al Mamlaka. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες ήθελαν το Αμάν να ανοίγει τον ιορδανικό εναέριο χώρο στα ισραηλινά μαχητικά ώστε αυτά να αναχαιτίσουν τα drones του Ιράν. Και αργότερα, σύμφωνα με το Reuters, από την ιορδανική κυβέρνηση τονίστηκε ότι θα υπάρξει αντιαεροπορική κάλυψη και η Ιορδανία θα χτυπήσει όποιο ιρανικό αεροσκάφος εισέλθει στον εναέριο χώρο της. Σε συναγερμό τέθηκε και η Αίγυπτος.
Στο μεταξύ, βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones επάνω από περιοχές της μεθορίου Ιράκ-Συρίας, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο CH 12 TV. Σύμφωνα με το CNN, δύο αμερικανοί αξιωματούχοι προεξόφλησαν πως οι ΗΠΑ θα καταρρίψουν, εφόσον αυτό είναι δυνατό, οτιδήποτε επιτεθεί στο Ισραήλ από αέρος.
Σε ανακοίνωσή του, νωρίτερα, ο Γκάλαντ είχε δηλώσει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είχε ανακοινώσει τη ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.
Παρουσιάζοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.
Νωρίτερα η Χεζμπολάχ εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, που αναχαιτίστηκαν απο την ισραηλινή αεράμυνα, ενώ κατά πληροφορίες, το Ιράν έχει σε ετοιμότητα έως και 100 πυραύλους.
Σε μια πρώτη αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις ενέργειες του Ιράν.
«Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω Χ ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «πρόκειται για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».
Ουάσινγκτον προς Τεχεράνη: Απελευθερώστε «αμέσως» το πλοίο
Σε μια ύστατη προσπάθεια για αποκλιμάκωση, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε κοντά στα Στενά του Χορμούζ και καταδίκασε αυτήν την «πράξη πειρατείας».
«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον. «Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας».
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον το απόγευμα του Σαββάτου, διακόπτοντας το σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, για να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή, μετά την κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, «συνδέεται» με το Ισραήλ.
«Ο πρόεδρος επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σήμερα το απόγευμα για να έχει διαβουλεύσεις με την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», ανακοίνωσε στον Τύπο ο Λευκός Οίκος χωρίς διευκρινίσεις.
Ο νεκρός βοσκός και τα αντίποινα κατά Παλαιστινίων
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε «ένα αποτρόπαιο έγκλημα» μετά την ανακάλυψη του σώματος ενός 14χρονου ισραηλινού βοσκού στη Δυτική Οχθη, όπου το δράμα πυροδότησε κύμα βίας κατά των Παλαιστινίων.
Οι επιθέσεις κατά παλαιστινιακών χωριών βόρεια της Ραμάλα που εκδηλώθηκαν μετά την εξαφάνιση του νεαρού χθες κλιμακώθηκαν και επεκτάθηκαν στην Χεβρόνα και την Ναμπλούς σήμερα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του.
Περί τα δέκα παλαιστινιακά χωριά πολιορκούνται από τον ισραηλινό στρατό και δέχονται τις επιθέσεις εκατοντάδων εβραίων εποίκων. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές και τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.
«Δεκάδες έποικοι επιτίθενται κατά του χωριού καίνε ό,τι πέφτει στα χέρια τους», δήλωσε ο δήμαρχος του Αλ-Μουγαΐρ. Σύννεφα καπνού που προέρχονται από πυρπολημένα σπίτια, αγρούς, αγροκτήματα και γεωργικά εργαλεία υψώνονται επάνω από τους λόφους της περιοχής.
Εκκλήσεις και προειδοποιήσεις
Στην περιοχή του Αλ-Μουχαΐρ εξαφανίσθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Μπενιαμίν Ασιμεΐρ καθώς έβοσκε τα πρόβατά του, που επέστρεψαν χωρίς αυτόν στο αγρόκτημα του Μαλαχάι ΧαΣαλόμ.
Ο στρατός ξεκίνησε αμέσως μεγάλη επιχείρηση, με την βοήθεια εκατοντάδων πολιτών , ανάμεσά τους και μεγάλος αριθμός εποίκων, για την ανεύρεση του ισραηλινού βοσκού.
Το άψυχο σώμα του αγοριού εντοπίσθηκε στο μεσημέρι της Παρασκευής στην ίδια περιοχή. «Ο Μπενιαμίν Ασιμεΐρ δολοφονήθηκε σε τρομοκρατική επίθεση», δήλωσαν ο ισραηλινός στρατός, η αστυνομία και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ σε κοινή τους ανακοίνωση.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τους δράστες και τους συνεργούς τους και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία ζητώντας από « όλους τους ισραηλινούς πολίτες να επιτρέψουν στις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν απρόσκοπτα την δουλειά τους». Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ απηύθυνε προειδοποίηση για «οποιαδήποτε πράξη εκδίκησης».
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατήγγειλε από την πλευρά του «τις βιαιότητες των εποίκων» χαρακτηρίζοντάς τις «επικίνδυνη παραβίαση του νόμου».
Στην Ραμάλα, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Μουστάφα απηύθυνε προειδοποίηση λέγοντας ότι οι επιθέσεις αυτές «δεν θα αποθαρρύνουν τον λαό μας να παραμείνει στην γη του και να οδηγήσει σε αποτυχία τις επιχειρήσεις εκτοπισμού και εκδίωξης» των Παλαιστινίων από τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.
Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής και η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσαν ότι από χθες τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματισθεί, πολλοί από τους οποίους από σφαίρες.
Από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα, τουλάχιστον 462 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό ή τους εβραίους εποίκους στην Δυτική Οχθη όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική.
Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη Φρανσέσκα Αλμπανέζε κάλεσε χθες τον ΟΗΕ «να επιτρέψει την ανάπτυξη μίας προστατευτικής παρουσίας» στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News