1148
Η παρέμβαση του Χάρη Δούκα στο Φόρουμ των Δελφών προκάλεσε την αντίδραση των ξενοδόχων | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI/9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ

Οι ξενοδόχοι Αττικής απαντούν στον Χάρη Δούκα για τον φόρο στον τζίρο τους

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 17:21
Η παρέμβαση του Χάρη Δούκα στο Φόρουμ των Δελφών προκάλεσε την αντίδραση των ξενοδόχων
|ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI/9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ

Οι ξενοδόχοι Αττικής απαντούν στον Χάρη Δούκα για τον φόρο στον τζίρο τους

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 17:21

Την αντίδραση των ξενοδόχων της Αττικής προκάλεσε η πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στο πλαίσιο παρέμβασής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών «για έναν φόρο στον τζίρο των ξενοδοχείων» ο οποίος θα αποφέρει έσοδα στα δημοτικά Ταμεία. «Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε όσοι έχουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας στη σχετική τοποθέτησή του την Πέμπτη.

Το αμέσως επόμενο 24ωρο η Ενωση Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής και Αργοσαρωνικού δημοσίευσε «ανοικτή επιστολή» προς τον δήμαρχο Αθηναίων, στην οποία τονίζεται ότι τα αθηναϊκά ξενοδοχεία συνεισφέρουν στην πόλη «περισσότερο όλων» και με «πολλαπλούς τρόπους», μεταξύ των οποίων οι «δωρεές για έργα βιτρίνας», «η προσφορά χιλιάδων δωρεάν δωματίων για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό» καθώς και «για τα πολύπλοκα κοινωνικά προβλήματα της πόλης» κ.ά..

Γενικότερα, το έργο που έχουν καταθέσει τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας όπως και η οικονομική συνεισφορά τους σε δήμους και κράτος «μέσα από δεκάδες φόρους επενδύσεων και φόρους λειτουργίας που πληρώνονται από τα ξενοδοχεία», 23 στο σύνολο, «είναι και γνωστό και μετρήσιμο», κατά την ΕΞΑΑΑ, η οποία εξέφρασε έκπληξη, μάλιστα, για συγκεκριμένες αναφορές του κ. Δούκα.

Διόρθωσε, δε, σημεία από την ίδια, πάντα, ομιλία του δημάρχου. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση της Ενωσης ότι η αναφορά του κ. Δούκα για έσοδα των ξενοδοχείων ύψους 11 δισ. ευρώ το 2023 δεν αφορά τα ξενοδοχεία της Αθήνας, όπως φάνηκε να υποστηρίζει, αλλά όλης της χώρας.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, εξάλλου, στην «άναρχη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης» και τις σοβαρές επιπτώσεις της συγκεκριμένης αγοράς στην οικονομία και το περιβάλλον της πόλης.

Η επιστολή κατέληξε με την κατάθεση μίας πρότασης και από την πλευρά του κλάδου προς τον Χάρη Δούκα: «Θα προτείναμε να συζητήσετε τα αμιγώς τουριστικά θέματα με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του Τουρισμού και της πόλης μας, όπως και με συναρμόδια υπουργεία –λ.χ. με το υπουργείο Τουρισμού– για το κοινό όφελος».

Ολόκληρη η επιστολή της ΕΞΑΑΑ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε…»

Με πολύ ενδιαφέρον διαβάσαμε πλήθος χθεσινών και σημερινών δημοσιευμάτων που αφορούν στις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων κυρίου Χάρη Δούκα στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Υπήρξαν αναφορές στην ανάγκη να κρατηθεί η Αθήνα καθαρή, αλλά και σε «υπερτουρισμό», σε «υπερκορεσμένες περιοχές», σε μέρος των εσόδων που πρέπει να επιστραφεί στην πόλη… Και ακούσαμε / διαβάσαμε μεταξύ άλλων την φράση του κ. Δούκα: «Οποιοι κερδίζουν πολύ μεγάλα έσοδα αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, πρέπει να γυρνάνε και κάτι στην πόλη». Και αναρωτιόμαστε: Τα αθηναϊκά ξενοδοχεία συνεισφέρουν; Φυσικά. Συνεισφέρουν μήπως περισσότερο όλων; Βεβαίως. Ελέγχονται καθ’ όλα και με τον πλέον αυστηρό τρόπο; Πάντοτε. Αρνήθηκαν να συνεισφέρουν με πολλαπλούς τρόπους στην πόλη, ακόμη και με δωρεές για έργα βιτρίνας, ακόμη και με προσφορά χιλιάδων δωρεάν δωματίων για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, ακόμη και για τα πολύπλοκα κοινωνικά προβλήματα της πόλης μας; Ουδέποτε αρνήθηκαν!

Μήπως έχει ήδη καταθέσει η αθηναϊκή Ξενοδοχία σειρά ερευνών και μελετών για την «φέρουσα ικανότητα» της πόλης σε τουριστικά καταλύματα, για την καθαριότητα, για την ικανοποίηση των επισκεπτών;

Γενικότερα, το έργο που έχουν καταθέσει τα ξενοδοχεία της Αθήνας –ειδικά για τον δήμο Αθηναίων– όπως και η οικονομική συνεισφορά τους σε Δήμους και Κράτος μέσα από δεκάδες φόρους επενδύσεων και φόρους λειτουργίας που πληρώνονται από τα ξενοδοχεία (σημ. οι 22 σε αριθμό φόροι που αναγράφονται σε σχετική μελέτη ΙΝΣΕΤΕ, έγιναν πλέον 23 μαζί με το πρόσφατο «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση») είναι και γνωστό και μετρήσιμο.

Για όλα τα παραπάνω μπορούμε να μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς.

Ωστόσο, ειλικρινά, μας εκπλήσσουν φράσεις και εκφράσεις οι οποίες εμπεριέχονται στο επίσημο δελτίο Τύπου του δήμου Αθηναίων ως απόσπασμα της ομιλίας του –όπως:

«Το 2023 αυξήθηκαν τα έσοδα στα ξενοδοχεία κοντά στο 23%, δηλαδή έφτασαν κοντά στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα ο δήμος το 2023-2024, με βάση τον προϋπολογισμό του ήταν φτωχότερος». Αξιότιμε κύριε δήμαρχε, να επισημάνουμε πως τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, σαφώς δεν αφορούν στον δήμο της Αθήνας, αλλά ολόκληρη τη χώρα.

«Χρειάζεται να κρατάω την πόλη καθαρή. Αυτό κανονικά θα αφορούσε μια πόλη των 700.000 ίσως και λιγότερους, κατοίκους. Πλέον όμως, πρέπει να κρατάω καθαρή την πόλη για 7 εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες. Αρα, με τους ίδιους πόρους πρέπει να κρατάω καθαρή την Αθήνα για τριπλάσιο πληθυσμό». Αξιότιμε κύριε δήμαρχε, από τα 7 εκατομμύρια επισκεπτών που αναφέρετε (σημ. εάν και εφόσον είναι όντως 7 εκατ. oι αφικνούμενοι επισκέπτες που διαμένουν στην Αθήνα), πόσοι διαμένουν μόνο σε ξενοδοχεία; Που αλλού –εκτός από ξενοδοχεία– διαμένουν οι επισκέπτες της Αθήνας; Μήπως και σε πολυκατοικίες που δεν είναι ξενοδοχεία, αλλά έτσι δηλώνουν; Μήπως και σε διαμερίσματα κάθε είδους στις «υπερκορεσμένες περιοχές», που κανείς δεν έλεγξε ως τώρα και ουδείς παρακολουθεί τον ανεξέλεγκτο ρυθμό ανάπτυξής τους, τον αριθμό των κλινών τους που ξεπερνά τις ξενοδοχειακές, την ποιότητα της προσφοράς τους, έως και τα θέματα ασφάλειας των επισκεπτών; Τι έχουν ήδη επισημάνει οι υπάρχουσες μελέτες και έρευνες ΕΞΑΑΑ, ΞΕΕ, ΙΤΕΠ, ΙΝΣΕΤΕ κ.ά. της τελευταίας δεκαετίας σχετικά με την άναρχη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τις επιπτώσεις της, σε οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον κ.ά.;

Τέλος, διαβάζουμε: «Αναφερόμενος –ο δήμαρχος Αθηναίων– στο τέλος παρεπιδημούντων, επί του τζίρου των καταστημάτων εστίασης και ξενοδοχείων ζήτησε να αποδίδεται στους δήμους όχι το 0,5% αλλά το 2%, όπως ίσχυε αρχικά…. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι σκέφτεται μια πρόταση για ένα φόρο στον τζίρο των ξενοδοχείων, το οποίο να είναι διαφοροποιημένο από περιοχή σε περιοχή».

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε, γιατί ειδικά «των ξενοδοχείων»;

Οπως και ο ίδιος επισημαίνετε «θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε όσοι έχουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη».

Θέλουμε να πιστεύουμε πως σαφώς, αναφέρεστε και στους υπολοίπους. Αλλά ποιοι είναι άραγε αυτοί οι υπόλοιποι –όταν αναφέρεστε μόνο στα ξενοδοχεία;

Από πλευράς μας θα προτείναμε να συζητήσετε τα αμιγώς τουριστικά θέματα –και αυτά των υποδομών της Αθήνας– με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του Τουρισμού και της πόλης μας, όπως και με συναρμόδια υπουργεία –λ.χ. με το υπουργείο Τουρισμού– για το κοινό όφελος.

Σε σχόλιο του αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Δούκα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής εστίασε κι εκείνος στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, για να επισημάνει πως «η επιβολή νέων φορών και τελών στη νόμιμη τουριστική δραστηριότητα», δεν αποτελεί λύση.

Οπως έγραψε, αυγκεκριμένα, ο κ. Χατζής σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Τα αρνητικά αποτελέσματα της αδυναμίας ή της απροθυμίας της Πολιτείας να θεσπίσει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεν θα τα πληρώσει ξανά ο ξενοδοχειακός κλάδος. Η εύκολη λύση να επωμιστούν νέα πρόσθετα βάρη τα ξενοδοχεία ως τα συνήθη υποζύγια θα μας βρει απέναντι.

»Αν θέλουμε να περιοριστούν οι συνέπειες που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας, η λύση δεν είναι η επιβολή νέων φορών και τελών στην νόμιμη τουριστική δραστηριότητα. Αν κάποιος δήμος θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά μπορεί και πρέπει να ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία να εκδώσουν την προβλεπόμενη στην παράγραφο 8 του άρθρου 111 του ν.4446/2016 ΚΥΑ και να θεσπίσουν με βάση αυτή περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση. Και σε μια τέτοια προσπάθειά θα μας βρει συμμάχους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...