714
Οι περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο οδήγησαν σε πρόωρη έξοδο χιλιάδες βρετανούς παραθεριστές | Halil Kahraman/ dia images via Getty Images

Δωρεάν διακοπές για τους ξένους τουρίστες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της Ρόδου

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2024, 10:27
Οι περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο οδήγησαν σε πρόωρη έξοδο χιλιάδες βρετανούς παραθεριστές
|Halil Kahraman/ dia images via Getty Images

Δωρεάν διακοπές για τους ξένους τουρίστες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της Ρόδου

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2024, 10:27

Χρειάστηκε νέα νομοθεσία και πλοήγηση της γνωστής γραφειοκρατίας, αλλά εννέα μήνες μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τη Ρόδο, η Ελλάδα δρομολογεί τις πρώτες «δωρεάν» διακοπές για χιλιάδες τουρίστες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί. Με μια πρωτοβουλία παγκόσμιας πρωτιάς, όπως τη χαρακτηρίζουν τουριστικοί πράκτορες, έως και 25.000 παραθεριστές δικαιούνται αποζημίωσης από αυτή την εβδομάδα.

«Το πρόγραμμα λειτουργεί όπως ακριβώς το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός», αναφέρει σε ρεπορτάζ του Guardian ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Μύρων Φλουρής. «Η διαδικασία ήταν περίπλοκη καθώς, αν δεν κάνω λάθος, είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιχειρεί κάτι τέτοιο», εξηγεί.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, όσοι έμειναν σε ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν λόγω των πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου θα μπορούν να εξαργυρώσουν ηλεκτρονικά κουπόνια αξίας έως και 500 ευρώ για την κάλυψη των χρεώσεων διαμονής μιας εβδομάδας. Η πρωτοβουλία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις – από τώρα έως τις 31 Μαΐου, και από την 1η Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου.

Ο ρυθμός ανταπόκρισης είναι ήδη ισχυρός, αναφέρουν τουριστικοί πράκτορες στη Ρόδο, καθώς πάνω από 5.000 τουρίστες εγγράφηκαν στο μητρώο δικαιούχων του προγράμματος μετά τις πρώτες ημέρες από την έναρξή του. Σύμφωνα με τον Γιάννη Παπαβασιλείου, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων του νησιού, όποιος διέμενε σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές έχει δικαίωμα στην αποζημίωση. Η συμμετοχή είναι μεγάλη και αναμένεται να κορυφωθεί το φθινόπωρο.

Η αποζημίωση θα αντιστοιχεί στο ποσό που κατέβαλαν αρχικά οι παραθεριστές στους τουριστικούς πράκτορες, και θα κυμαίνεται από 300 ως 500 ευρώ κατά άτομο. «Θα ισχύει μόνο για ξενοδοχεία, όχι για ιδιωτικά καταλύματα τύπου Airbnb», εξηγεί ο Παπαβασιλείου στον Guardian. Συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα κάνει πράξη την υπόσχεσή της να αποζημιώσει όλους όσους έχασαν τις διακοπές τους λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Τουρίστες απομακρύνονται μετά από εντολή για εκκένωση στην περιοχή Κιοτάρι, στα νότια της Ρόδου, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών στο νησί το περυσινό καλοκαίρι (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία στη διάρκεια ζωντανής συνέντευξής του στην πρωινή εκπομπή του βρετανικού καναλιού ITV, «Good Morning Britain», στις 2 Αυγούστου 2023, λίγες ημέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ανάγκασαν χιλιάδες εγκλωβισμένους παραθεριστές να διακόψουν την παραμονή τους στη Ρόδο. Η πλειοψηφία των τουριστών που έχασαν το υπόλοιπο των διακοπών τους ήταν Βρετανοί.

Επισκεπτόμενος το νησί τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, ο οποίος διέταξε την περσινή μαζική εκκένωση προληπτικά, είπε ότι οι πυρκαγιές αναπόφευκτα θα αυξηθούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής έκτακτης κρίσης. «Ολόκληρη η Μεσόγειος είναι επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που στατιστικά σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερες πυρκαγιές και πιθανώς περισσότερες πλημμύρες», είπε σε τουριστικό συνέδριο στη Ρόδο.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ανθρώπινη ζωή, ανέφερε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο με τίτλο «Τουρισμός στην ΕΕ: Ανθεκτικότητα στην εποχή της κλιματικής κρίσης». «Δεν ήταν εύκολο να εκκενώσουμε 25.000 επισκέπτες, αλλά το κάναμε με ασφάλεια και είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση αποτελεσματικά, χωρίς να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μια παραθερίστρια που θα αποδεχθεί το προγραμμα αποζημίωσης είναι η Σάρα Βαν Ούστρουμ, ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης στη βρετανική πόλη Χάμσαϊρ. Θα επιστρέψει στο νησί μαζί με τον σύντροφό της, αλλά χωρίς την κόρη της, η οποία εξακολουθεί να έχει ψυχολογικά τραύματα από την περσινή εμπειρία.

Τον περασμένο Αύγουστο, η οικογένεια της Σάρα διασώθηκε από ένα ξενοδοχείο γεμάτο καπνό, στο οποίο τους έδωσαν μάσκες και βρεγμένες πετσέτες για προστασία από τις αναθυμιάσεις, προτού περπατήσουν για τέσσερις ώρες υπό θερμοκρασία 34 βαθμών Κελσίου προς ένα άλλο ξενοδοχείο, από το οποίο επίσης απομακρύνθηκαν όταν περικυκλώθηκε κι αυτό από φλόγες. Κοιμήθηκαν στο πάτωμα και περίμεναν τρεις ημέρες για την πτήση επαναπατρισμού τους.

Η Βαν Ούστρουμ λέει στον Guardian ότι εκείνη και ο σύντροφός της έχουν «ανάμεικτα συναισθήματα» για την προοπτική επιστροφής τους στο ξενοδοχείο και την παραλία όπου παραθέριζαν. Θα προτιμούσαν να μείνουν σε άλλο ξενοδοχείο της Ρόδου για να αποφύγουν τις τραυματικές μνήμες, αλλά υποστηρίζουν την πρωτοβουλία. «Η χώρα θέλει να ενθαρρύνει τους τουρίστες να επιστρέψουν κι αυτό είναι ωραίο», λέει. «Θα δεχθούμε την προσφορά και θα ξοδέψουμε χρήματα στο νησί».

Οι βρετανοί τουρίστες που προγραμματίζουν τις διακοπές τους στη Ρόδο μέσω μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, όπως τα Jet2, TUI και Thomas Cook, πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με το ελληνικό Δημόσιο μέσω διαδικτύου για να λάβουν τα κουπόνια τους. Η διαδικασία γίνεται μέσω του ΕΟΤ, των αρχών της Ρόδου και των συμμετεχόντων ξενοδοχείων και όχι μέσω των πρακτορείων που διοργάνωσαν τις περσινές διακοπές των βρετανών παραθεριστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...