906
Ειδικά στην Κηφισιά το κοντράστ ανάμεσα στην παραδοσιακή και την σύγχρονη αρχιτεκτονική των κατοικιών βγάζει μάτι | CreativeProtagon

Εγκλημα κατά της πόλης με άλλοθι το… Roof Garden

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 13 Απριλίου 2024, 20:01
Ειδικά στην Κηφισιά το κοντράστ ανάμεσα στην παραδοσιακή και την σύγχρονη αρχιτεκτονική των κατοικιών βγάζει μάτι
|CreativeProtagon

Εγκλημα κατά της πόλης με άλλοθι το… Roof Garden

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 13 Απριλίου 2024, 20:01

Αν δανειστούμε από την πολιτική τη φράση «Follow the money» —που αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1974 στην αμερικανική Γερουσία (στην ακρόσαη της Επιτροπής Δικαιοσύνης για τον διορισμό του εισαγγελέα Ερλ Τζ. Σίλμπερτ) όταν είχε ξεσπάσει μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς— μπορούμε να βρούμε και τα κίνητρα πίσω από τις τροποιήσεις στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), ο οποίος επιτρέπει την κατά παρέκκλιση οικοδόμηση δύο, τριών ή και περισσότερων ορόφων σε νεόκτιστες οικοδομές, αρκεί αυτές να είναι ενεργειακές και να έχουν… roof garden.

Βλέποντας τα στοιχεία για τις τιμές των ακινήτων στην Κηφισιά, την Εκάλη και τα άλλα λεγόμενα Βόρεια Προάστια, αλλά και στο παραλιακό μέτωπο (Γλυφάδα, Βούλα, Βάρκιζα και Βουλιαγμένη που χαρακτηρίζεται ως η Αθηναική Ριβιέρα) ανακαλύπτουμε ότι οι τιμές έχουν γίνει…ουρανοξύστες.

Στην περιοχή των Βορείων Προαστίων, τόσο για τα νεόδμητα όσο και για τα παλαιότερα ακίνητα οι τιμές αυξήθηκαν σε σχέση με το 2022 μέχρι και 11,4%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι μέσες τιμές να διαμορφώνονται στα 4.255 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα νεόκτιστα ακίνητα και κοντά στις 3.000 ευρώ για τα παλαιότερα. Οι τιμές αναφέρονται πάντοτε σε διαμερίσματα καθώς οι μεζονέτες, οι μονοκατοικίες και τα ιστορικά κτίρια θεωρούνται «μοναδικά ακίνητα» και πωλούνται σε πολλαπλάσιες τιμές, ανάλογα με το εμβαδόν του ελεύθερου οικοπέδου και τον δρόμο στον οποίο βρίσκονται.

Ακόμη υψηλότερες τιμές καταγράφονται στα Νότια Προάστια, όπου οι αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο στα νεόδμητα ήταν κατά μέσο όρο 15,8%. Τη μεγαλύτερη αύξηση ανά τ.μ. παρουσίασαν οι περιοχές της Γλυφάδας, που ξεπέρασε τις 6.000 ευρώ ανά τ.μ., της Βάρης, περιοχή στην οποία κινείται πάνω από 5.500 το τ.μ., ακολουθώντας την αύξηση των τιμών των ακινήτων της περιοχής του Ελληνικού, ακριβώς λόγω της ανάπλασης της περιοχής. Στα παλαιότερα ακίνητα οι αυξήσεις τιμών είναι κατά μέσο όρο 17,2%, καθιστώντας έτσι όλο το παραλιακό μέτωπο «επενδυτικό προορισμό» μόνο για παχιά πορτοφόλια και ξένους που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να πάρουν τη golden visa.

Ακολουθώντας λοιπόν το χρήμα, αντιλαμβάνονται όλοι ότι τα οικονομικά συμφέροντα πρώτα απ΄όλα των οικοπεδούχων, στη συνέχεια των εργολάβων, δηλαδή των κατασκευαστών, ακόμη και των μεσιτών είναι τεράστια, γιατί είναι διαφορετικό να μπορείς να χτίσεις πχ. στη Βούλα μια εξαώροφη οικοδομή με θέα το Σαρωνικό, αντί για ένα τριώφορο ή τετραώροφο κτίριο όπως επιτρέπεται μέχρι σήμερα.

Το φαινόμενο αυτό, το να φυτρώσουν «κτίρια μανιτάρια» μέσα στο ήδη δομημένο περιβάλλον σε βάρος των κατοίκων των περιοχών αυτών και των δημοτών, οι οποίοι ουσιαστικά είναι αυτοί που τις έχτισαν εδώ και δεκαετίες, αλλάζει όχι μόνο το περιβάλλον και το αστικό τοπίο αλλά ακόμη και την κοινωνική σύνθεση.

Σε αυτό ακριβώς το φαινόμενο αντιδρούν οι Δήμαρχοι της Κηφισιάς και της Βούλας – Βουλιαγμένης οι οποίοι προσέφυγαν και δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της «καθ΄ύψος τσιμεντοποίησης» των πόλεων τους που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.

Για το τι πραγματικά συνέβη και πού βρίσκεται η προσπάθεια ακύρωσης των αποφάσεων αυτών, μίλησε ο Δήμαρχος της Κηφισιάς Βασίλης Ι. Ξυπολυτάς στο δημοτικό συμβούλιο όπου συζητήθηκε η απόφαση του ΣτΕ (310/2024) σχετικά με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ο κ. Ξυπολυτάς είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Με τις διατάξεις των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 και 25 παρ. 1 του ΝΟΚ εισήχθη η δυνατότητα προσαύξησης του συντελεστή δόμησης λόγω υποτυπώδους μείωσης της κάλυψης και η δυνατότητα ανέγερσης κτηρίων ανώτερης ενεργειακής απόδοσης (μπόνους δόμησης) με σωρευτική μάλιστα εφαρμογή των σχετικών ευεργετημάτων του Νόμου.

2. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις αριθ. 293/2024 και 310/2024, έκρινε ως αντισυνταγματικές τις ανωτέρω διατάξεις του ΝΟΚ ως παραβιάζουσες το άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, παραπέμποντας το ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του
Δικαστηρίου λόγω μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι με τις επίμαχες διατάξεις δίνονται ευεργετήματα ύψους για τα νεόδμητα κτίρια, αυθαίρετα και οριζόντια για όλη τη Χώρα και μάλιστα χωρίς την εκπόνηση ειδικής μελέτης η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν της, τις ιδιαιτερότητες του οικισμού.

Η εικόνα όμως της πόλης, δείχνει ότι όλα αυτά (δηλαδή οι αποφάσεις του ΣτΕ) αγνοούνται από τους εργολάβους και τους κατασκευαστές. Οπως είπε ο Δήμαρχος «το αποτέλεσμα της εφαρμογής του ΝΟΚ, έχει ήδη προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Δήμο μας, η οποία κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, τόσο με την έκδοση αδειών κατεδάφισης επί οικοπέδων με μικρή υφιστάμενη δόμηση (μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες κ.λ.π), προκειμένου να εκδοθούν οικοδομικές άδειες με τη δυνατότητα υπερδόμησης»

455 πολυκατοικίες απειλούν 250 διατηρητέα  

Και πρόσθεσε:

«Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου μας, κατά το διάστημα από 1/1/2020 μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 455 αιτήματα είτε για κατεδάφιση ακινήτων, είτε για ανέγερση νέων οικοδομών, είτε για αναθεώρηση αδειών με βάση τις διατάξεις του ΝΟΚ, τα οποία βρίσκονται είτε σε στάδιο ελέγχου είτε σε στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

»Θεωρούμε αδιανόητο να υπονομεύεται και μάλιστα νομοθετικά, το πολεοδομικό κεκτημένο του Δήμου μας, και να μεθοδεύεται με τέτοιο τρόπο η καταστροφή του περιβάλλοντος και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας. Θεωρούμε αδιανόητο, να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια ο Δήμος μας, ο οποίος δικαιωματικά κατέχει τον τίτλο της “κηπούπολης”, αλλά και του ανοικτού μουσείου, αριθμώντας άνω των 250 διατηρητέων κτηρίων, και τον πλούτο του οποίου οι προηγούμενες διοικήσεις μέσω της διεκδίκησης και θέσπισης ειδικών πολεοδομικών διαταγμάτων κατάφεραν να διατηρήσουν, σε άκρατη υπερδόμηση, τσιμεντοποίηση και απαξίωση».

Κατόπιν αυτών, ο Δήμος Κηφισιάς προτίθεται να προχωρήσει σε αναστολή έκδοσης νέων αδειών δόμησης, όσο εκκρεμεί η σύνταξη και έγκριση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς καθώς και η αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Ν. Ερυθραίας.

Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει, μέχρι στιγμής επίσημα θέση στο σοβαρό αυτό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα το πράξει συντόμως με πιθανή παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...