749
Συγγενείς ουκρανών στρατιωτών ζητούν την αποστράτευσή τους σε διαδήλωση στο Κίεβο, την Πέμπτη | REUTERS/Alina Smutko

Ουκρανία: Αντιδράσεις προκαλεί ο αμφιλεγόμενος νόμος για την επιστράτευση

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 14:49
Συγγενείς ουκρανών στρατιωτών ζητούν την αποστράτευσή τους σε διαδήλωση στο Κίεβο, την Πέμπτη
|REUTERS/Alina Smutko

Ουκρανία: Αντιδράσεις προκαλεί ο αμφιλεγόμενος νόμος για την επιστράτευση

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 14:49

Οι ουκρανοί βουλευτές άρχισαν να εξετάζουν σε δεύτερη ανάγνωση το επίμαχο νομοσχέδιο για την επιστράτευση, το οποίο έχει προκαλέσει λαϊκή κατακραυγή επειδή αφαιρέθηκε βασικό άρθρο που αφορούσε την αποστράτευση όσων πολεμούσαν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν αριθμητικά των ουκρανικών στρατευμάτων επτά έως 10 φορές στις ανατολικές περιοχές, δήλωσε την Παρασκευή στην ουκρανική βουλή ο στρατηγός Γιούρι Σόντολ.

«Ο εχθρός υπερέχει έναντι των δυνάμεών μας 7-10 φορές, μας λείπει ανθρώπινο δυναμικό» είπε ο Σόντολ, ο οποίος είναι διοικητής των στρατευμάτων στις περιοχές Χάρκοβο, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η στρατολόγηση νέων προσώπων πυροδοτεί συζητήσεις εδώ και έναν και πλέον χρόνο, καθώς ο στρατός έχει ελλείψεις σε προσωπικό και πυρομαχικά στον πολυμέτωπο αγώνα που δίνουν απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τη στρατολόγηση ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση τον Φεβρουάριο μετά την αποτυχία μια πρώτης εκδοχής που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση πέρυσι, αλλά και αυτή η δεύτερη εκδοχή τροποποιήθηκε έκτοτε σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές, ένα από τα βασικά άρθρα αυτού του κειμένου έχει αφαιρεθεί: η αποστράτευση των στρατιωτών που πολεμούν για περισσότερους από 36 μήνες, ένα πολυαναμενόμενο μέτρο ωστόσο, σε μια χώρα εξαντλημένη από περισσότερα από δύο χρόνια ρωσικής εισβολής.

«Μετά την έκκληση του αρχηγού του στρατού και του υπουργού Αμυνας, το άρθρο για την απόλυση από τον στρατό έπειτα από 36 μήνες αφαιρέθηκε», έγραψε στο Facebook η Ιρίνα Φριζ, μέλος της επιτροπής Αμυνας του κοινοβουλίου.

Αρκετά οικονομικά κίνητρα προς τους στρατιώτες επίσης καταργήθηκαν, δήλωσε η Φριζ.

Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει και τη δεύτερη ανάγνωση και μετά να υπογραφεί από τον Βολοντίμι Ζελένσκι για να γίνει νόμος.

Επιστράτευση των καταδίκων

Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επιφορτισθεί να συντάξει ένα άλλο νομοσχέδιο για «τη βελτίωση των μηχανισμών εναλλαγής του στρατιωτικού προσωπικού».

Οι βουλευτές ψήφισαν σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που καθιστά δυνατή την επιστράτευση των κρατουμένων, μέτρο που εφαρμόζει από πέρυσι η Ρωσία, και το οποίο είχε επικριθεί από το Κίεβο.

«Πρέπει να δώσουμε στους κατάδικους τη δυνατότητα να πολεμήσουν», έγραψε στο Telegram ο συνεισηγητής του νομοσχεδίου, Ολέκσιι Γκοντσαρένκο, δίνοντας την υπόσχεση ότι οι κατάδικοι για φόνο ή βιασμό δεν θα στρατολογηθούν.

Η απόφαση να καταργηθεί το άρθρο για την αποστράτευση προκάλεσε αμέσως αντιπαράθεση, καθώς ακόμα και το υφιστάμενο σύστημα στρατολόγησης θεωρείται από πολλούς Ουκρανούς άδικο, αναποτελεσματικό και συχνά διεφθαρμένο.

Ο Σέργκι Γκνεζντίλοφ, ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων που τώρα υπηρετεί στον στρατό, κατήγγειλε μέσω Facebook μια «ωμή ανατροπή» που αιφνιδίασε τους στρατιώτες.

Ο Γιούρι Γκουντιμένκο, στρατιώτης και πολιτικός, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει στο εξής «ούτε σοβαρές κυρώσεις για τους απατεώνες, ούτε σοβαρά πλεονεκτήματα για τους νέους στρατεύσιμους».

«Επομένως, δεν θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα -την εισροή νέων μαχητών», έγραψε στο Facebook.

Για τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Αμυνας, Ντμίτρο Λαζούτκιν, ο οποίος αναγνώρισε ότι τα στρατεύματα είναι «εξαντλημένα», τόνισε ότι η απόφαση κρίθηκε αναγκαία ώστε να μην αποδυναμωθούν οι ένοπλες δυνάμεις που αμύνονται απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα.

Οπως δήλωσε, η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει νέο νομοσχέδιο για τις εναλλασσόμενες εκ περιτροπής στρατιωτικές δυνάμεις εντός οκτώ μηνών.

Οργή στο μέτωπο

Οι στρατιώτες που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο στο μέτωπο, είπαν ότι έχουν «σοκαριστεί».

«Είναι καταστροφή. Είναι απλά βάναυσο. Τι έχουν στο κεφάλι τους;», είπε ο 46χρονος Ολεκσάντρ που υπηρετεί στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ.

«Κάποιος που ξέρει πότε θα αποστρατευτεί θα έχει διαφορετική στάση απέναντι στην υπηρεσία. Αν είμαστε σαν σκλάβοι, τότε αυτό δεν θα οδηγήσει σε τίποτα καλό»,τόνισε.

Ο Γεβγκέν, ένας 39χρονος αλεξιπτωτιστής που έχει τη βάση του επίσης στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, είναι στον στρατό εδώ και ενάμιση χρόνο. Δεν έχει δει τη σύζυγό του εδώ και δύο χρόνια, η οποία έφυγε στο εξωτερικό, και είχε μόλις 10 ημέρες άδεια πέρυσι, την οποία πήρε για να υποβληθεί σε θεραπεία.

«Οι στρατιώτες αυτοί που πολεμούν για πολύ καιρό, είναι πολύ κουρασμένοι», τονίζει. «Το 99% των ανδρών θέλουν να ξεκουραστούν, να κάνουν ένα διάλειμμα, να ζήσουν μια κανονική ζωή. Να ζήσουν στο σπίτι».

Δύο ουκρανοί στρατιώτες της ταξιαρχίας του Αζόφ, της Εθνοφρουράς, στο Ντονέτσκ – REUTERS/Sofiia Gatilova

Δηλώνοντας «εξοργισμένος», ο Γεβγκέν εξηγεί ότι πολλοί στρατιώτες κινδυνεύουν να πάρουν διαζύγιο επειδή δεν μπορούν να δουν τις γυναίκες τους. «Υπάρχουν στρατιώτες που δεν έχουν επιστρέψει σπίτι τους εδώ και ένα χρόνο. Είναι πολύ άδικο».

Στις αρχές Απριλίου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ήδη εγκρίνει τη μείωση από τα 27 στα 25 έτη της ηλικίας στην οποία μπορεί κανείς να επιστρατευθεί, ώστε να διευρύνει τον κύκλο των εν δυνάμει νεοσύλλεκτων.

Τον Δεκέμβριο του 2023 δήλωσε ότι ο στρατός του είχε προτείνει να στρατολογηθούν έως και 500.000 επιπλέον άτομα, αριθμός που έκτοτε αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από τον νέο αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων, Ολεκσάντρ Σίρσκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...