777
Διαδηλώτριες στο Τελ Αβίβ, την Πέμπτη, κρατούν φωτογραφίες και πόστερ γυναικών ομήρων στη Γάζα | REUTERS/Hannah McKay

Χαμάς: Δεν έχουμε ζωντανούς 40 ομήρους που να πληρούν τα κριτήρια για την απελευθέρωσή τους

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 11:22
Διαδηλώτριες στο Τελ Αβίβ, την Πέμπτη, κρατούν φωτογραφίες και πόστερ γυναικών ομήρων στη Γάζα
|REUTERS/Hannah McKay

Χαμάς: Δεν έχουμε ζωντανούς 40 ομήρους που να πληρούν τα κριτήρια για την απελευθέρωσή τους

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 11:22

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι δεν έχει στα χέρια της 40 ομήρους που να είναι ακόμη ζωντανοί και να πληρούν τα «ανθρωπιστικά» κριτήρια για μια προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Guardian, ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η εξτρεμιστική οργάνωση διατύπωσε αυτό τον ισχυρισμό το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Κάιρο.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός έχουν επικεντρωθεί σε μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ πρόταση για σταδιακή ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και σοβαρά άρρωστοι -συμπεριλαμβανομένων πέντε γυναικών στρατιωτών- θα ανταλλάσσονταν με περίπου 900 Παλαιστινίους φυλακισμένους που κρατούνται από το Ισραήλ, παράλληλα με μια εκεχειρία έξι εβδομάδων στη Γάζα.

Το Ισραήλ αντιπρότεινε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 40-42 με άντρες στρατιώτες αλλά η Χαμάς εμφανίζεται απρόθυμη να το κάνει.

Αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το πόσοι όμηροι παραμένουν ζωντανοί, ποιος τους κρατάει και πού, είναι δύσκολο να βρεθούν.

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, παρουσίασε μια νέα πρόταση για να προσπαθήσει να γεφυρώσει τα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να συμφωνήσει να απελευθερώσει 900 κρατουμένους στην πρώτη φάση μιας συμφωνίας τριών σταδίων, καθώς και να επιτρέψει την επιστροφή των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα.

Οι συνομιλίες, οι οποίες επαναλήφθηκαν την Κυριακή, δεν σημείωσαν σημαντική πρόοδο σε ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε από Αμερικανούς, Καταριανούς και Αιγύπτιους μεσολαβητές, το οποίο η Χαμάς δήλωσε ότι μελετά.

Η πιο πρόσφατη πρόταση που έκαναν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ προβλέπει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση 42 ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και σε αντάλλαγμα 800 ως 900 Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, την είσοδο 400 ως 500 φορτηγών με τρόφιμα στον θύλακα κάθε ημέρα και την επιστροφή στα σπίτια τους κατοίκων της βόρειας Γάζας που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου μέσα στη Χαμάς.

Περίπου 253 όμηροι, συμπεριλαμβανομένων των σορών ορισμένων που σκοτώθηκαν κατά την βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, μεταφέρθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Μέχρι στιγμής, 112 όμηροι έχουν επιστραφεί ζωντανοί στο Ισραήλ. Από αυτούς, οι 105 απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο ανταλλαγής τον Νοέμβριο. Πριν από αυτό, η Χαμάς απελευθέρωσε μονομερώς τέσσερις αιχμαλώτους, ενώ τρεις ακόμη διασώθηκαν από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Αλλοι 12 σοροί ομήρων έχουν επιστραφεί στο Ισραήλ.

Από τους 129 που απομένουν όμηροι στη Γάζα, οι 34 είναι νεκροί, όπως έχουν επιβεβαιώσει οι ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι, «off the record», λένε ότι οι όμηροι που παραμένουν ζωντανοί ενδέχεται να είναι πολύ λιγότεροι από τα επίσημα νούμερα.

Κατά τους μήνες που μεσολάβησαν από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ αποκάλυψε ότι αρκετοί από αυτούς που πιστεύεται ότι ήταν ζωντανοί όταν απήχθησαν, στην πραγματικότητα σκοτώθηκαν κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς.

Η Χαμάς δήλωσε ότι ορισμένοι όμηροι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα. Σε ένα περιστατικό, το Ισραήλ σκότωσε τρεις άνδρες ομήρους που δραπέτευσαν καθώς πλησίαζαν τα ισραηλινά στρατεύματα, διότι κάποιοι στρατιώτες τους πέρασαν για Παλαιστινίους και άνοιξαν πυρ.

Ετσι, απομένουν λιγότεροι από 100 ζωντανοί, συμπεριλαμβανομένων 91 Ισραηλινών, κάποιοι από τους οποίους έχουν διπλή υπηκοότητα, καθώς και οκτώ Ταϊλανδοί, ένας Νεπαλέζος και ένας Γαλλομεξικανός.

Οι αλλεπάλληλοι ελιγμοί και από τις δύο πλευρές γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός γίνονται όλο και πιο βασανιστικοί από εβδομάδα σε εβδομάδα, παρά τις πιέσεις των μεσολαβητών, και ενώ οι οικογένειες των ομήρων κάνουν συνεχείς εκκλήσεις προς κάθε κατεύθυνση στο Ισραήλ και στη Δύση.

Σύμφωνα με τον Guardian, ενώ υπήρχαν εικασίες ότι η απόσυρση των δυνάμεών του από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη νότια Γάζα μπορεί να ήταν ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η δολοφονία τριών από τους γιους του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μαζί με αρκετά από τα εγγόνια του, φάνηκε να χειροτερεύει την κατάσταση.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Χανίγια δήλωσε ότι οι δολοφονίες δεν θα πιέσουν τη Χαμάς να αλλάξει στάση.

Ανάμεσα στα διάφορα εμπόδια της ισραηλινής πλευράς είναι τα αιτήματα να επιτραπεί στους εκτοπισμένους Παλαιστινίους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, καθώς και η ταυτότητα των κρατουμένων που πρέπει να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Η Χαμάς αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός –κάτι που το Ισραήλ αποκλείει- αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεγάλη αύξηση της βοήθειας που διανέμεται στον άμαχο πληθυσμό, που απειλείται από λιμό, σε όλο τον θύλακα, επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και «σοβαρή» συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Την Πέμπτη, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς πως «γυρίζει την πλάτη» σε μία «πολύ λογική προσφορά».

Η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση ισχυρίζεται ότι θέλει να έχει «αρκετό χρόνο και ασφάλεια» για να μπορέσει να εντοπίσει τους ομήρους, που «βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες», στα χέρια «διαφόρων ομάδων», εξήγησε την Πέμπτη ο Μπάσεμ Ναΐμ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...