1845
Η Τelegraph προτείνει ένα οδικό ταξίδι στους Δελφούς, καθώς συνδυάζουν πολλούς τύπους διακοπών σε έναν | Shutterstock

Οδικές διαδρομές στην Ευρώπη που αξίζει να κάνετε

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 15:01
Η Τelegraph προτείνει ένα οδικό ταξίδι στους Δελφούς, καθώς συνδυάζουν πολλούς τύπους διακοπών σε έναν
|Shutterstock

Οδικές διαδρομές στην Ευρώπη που αξίζει να κάνετε

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 15:01

Ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος ταξιδιώτης μπορεί να προσπεράσει τις πιο αξιόλογες γωνιές μιας χώρας. Πώς; Αν προτεραιότητά του είναι ο χρόνος, μπορεί να θέλει να δει όσο το δυνατόν περισσότερα αξιοθέατα, και αν τον ενδιαφέρει μόνο η χαλάρωση, τότε εξασφαλίζει ξαπλώστρα σε μια ωραία παραλία και μένει ακίνητος στη θέση του.

Ωστόσο, διασχίζοντας με το αυτοκίνητο επαρχιακούς δρόμους, είναι πολύ πιο πιθανό να συναντήσει κανείς κρυμμένους θησαυρούς, σημειώνει στην Telegraph η Σόφι Ντίκινσον, και προτείνει μια σειρά από εκπληκτικά οδικά ταξίδια σε ευρωπαϊκούς δρόμους, που αξίζει να κάνει κάποιος τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Ανάμεσά τους και μια ωραία διαδρομή στην Ελλάδα.

Το πιο σημαντικό σε ένα οδικό ταξίδι, λέει η βρετανή ταξιδιωτική δημοσιογράφος, είναι ότι προσφέρει διακοπές ποικιλίας, με την ποικιλομορφία ενός προορισμού να γίνεται ξαφνικά εμφανής, όπως στην περίπτωση του Αγριου Ατλαντικού Δρόμου στη δυτική πλευρά της Ιρλανδίας, όπου απόκρημνες πλαγιές ανοίγουν σε κομψούς κολπίσκους και σε μεγάλες παραλίες.

Το οδικό ταξίδι, εξάλλου, σημαίνει ότι ο οδηγός ή οι επίμονοι συνεπιβάτες του έχουν τον έλεγχο των παρακάμψεων, επισημαίνει η Ντίκινσον στην Telegraph. Εάν οι συνεπιβάτες τυχαίνει να είναι παιδιά, μπορεί να ενδιαφέρονται για τις off road τζελατερίες (παγωτατζίδικα) περιοδεύοντας στη βόρεια Ιταλία. Ενώ για όσους προτιμούν να σταματήσουν για να τεντώσουν τα πόδια τους δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την εκθαμβωτική νορβηγική ύπαιθρο.

Ο εμμονικός ταξιδιώτης θα ανοίξει τους χάρτες του και θα σχεδιάσει ο ίδιος το ταξίδι του με στάσεις στα πιο γραφικά μέρη. Ωστόσο, πολλά αξιόπιστα ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν ευέλικτα δρομολόγια πτήσεων, ενοικίαση αυτοκινήτου, ακόμη και κρατήσεις για γεύματα και διαμονή. Οι πολύ τολμηροί, πάλι, μπορούν να κινηθούν εντελώς ανεξάρτητα, σταματώντας για φαγητό και ύπνο όπου τους αρέσει περισσότερο. Ιδού, λοιπόν, οι επικές διαδρομές που προτείνει η Ντίκινσον στην Telegraph:

Οδικό ταξίδι στην ηπειρωτική Ελλάδα

Από την Αθήνα στους Δελφούς και από εκεί στο Ναύπλιο

Εναρξη: Αθήνα, Τερματισμός: Ναύπλιο, Μήκος διαδρομής: 724 χλμ.

Ενα οδικό ταξίδι είναι ο τέλειος τρόπος για να δείτε την ελληνική ενδοχώρα, ειδικά αν υπάρχει αρκετός χρόνος για μεζέδες και ουζάκια. Αυτού του είδους το ταξίδι, εξάλλου, σας επιτρέπει να συνδυάσετε πολλούς τύπους διακοπών σε έναν: τη μια μέρα βρίσκεστε εντός των ορίων της ελληνικής πρωτεύουσας και την επόμενη περιπλανιέστε στην ύπαιθρο μέχρι να φτάσετε στην καρδιά της Ελλάδας, στους Δελφούς.

Το Καστέλλι κατά τους Ενετούς ή Μπούρτζι κατά τους Τούρκους -όπως είναι περισσότερο γνωστό- είναι η μικρή νησίδα μπροστά στον λιμένα του Ναυπλίου  (Shutterstock)

Αφού επισκεφθείτε το Μαντείο των Δελφών, θα κατευθυνθείτε νότια, όπου θα δείτε τα καλύτερα της χώρας: στην Πελοπόννησο σας περιμένουν μικροσκοπικά μοναστήρια, οικογενειακά αρτοποιεία και απίστευτη θέα. Ολοκληρώνοντας το ταξίδι σας στο Ναύπλιο θα διαπιστώσετε πόσο ποικίλη είναι η ιστορία της Ελλάδας, με χαρακτηριστική ιταλική αρχιτεκτονική και τουρκικά τζαμιά δίπλα σε παραδοσιακές ελληνικές ταβέρνες.

Κορυφαίο tip

Στο Ναύπλιο μπορείτε να νοικιάσετε καγιάκ και άλλον εξοπλισμό θαλάσσιων σπορ για να εξερευνήσετε την πόλη από το νερό. Οι ακόμα πιο τολμηροί μπορούν να μπουν στο τοπικό κέντρο καταδύσεων για μια βουτιά ανάμεσα σε υφάλους και ναυάγια.

Oδικό ταξίδι στην Ισλανδία

Η Route One ή Κυκλικός Δρόμος είναι η πιο εμβληματική διαδρομή

Εναρξη: Ρέικιαβικ, Τερματισμός: Ρέικχολτ, Μήκος διαδρομής: 1.320 χλμ.

Ο Κυκλικός Δρόμος διασχίζει παραμυθένιες πόλεις και χωριά, προβάλλοντας τα εξαιρετικά γεωλογικά χαρακτηριστικά της χώρας. Οι ντόπιοι, δε, συνηθίζουν να επιλέγουν την κατεύθυνση που θα πάρουν ανάλογα με τον καιρό. Εάν έχετε χρόνο πηγαίνετε προς τον Νότο, σε μέρη όπως το Σέλφος και το Χοφν, για να δείτε τους παγετώνες της κοιλάδας από κοντά.

Η Route 1 ή Κυκλικός Δρόμος (Hringvegur) είναι μια εθνική οδός που κάνει τον γύρο της Ισλανδίας, συνδέοντας τις περισσότερες κατοικημένες περιοχές της χώρας (Shutterstock)

Προς τα ανατολικά, ο δρόμος στρίβει γύρω από τα φιόρδ, στα βόρεια, σας περιμένουν θερμές πηγές και γαλήνιες παραλίες. Και αν κουραστείτε από τη φυσική ομορφιά, τα μουσεία και οι γκαλερί στο Ρέικιαβικ και στη γύρω περιοχή προσφέρουν κάτι πιο κοσμοπολίτικο.

Κορυφαίο Tip

Προσοχή! Ο κακός καιρός μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο δρόμων, ειδικά στις πιο ορεινές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, μπείτε στον ιστότοπο Safe Travel, όπου θα βρείτε ενημερωμένες πληροφορίες.

Οδικό ταξίδι στη Νορβηγία

Μαγευτική θέα στον Δρόμο του Ατλαντικού

Εναρξη: Μπέργκεν, Τερματισμός: Τρόντχαϊμ, Μήκος διαδρομής: 790 χλμ.

Ο Δρόμος του Ατλαντικού προσφέρει ίσως το πιο εντυπωσιακό σκηνικό στην Ευρώπη. Ξεκινήστε από το Μπέργκεν, με τα λαμπερά πολύχρωμα σπίτια της προκυμαίας, και κατευθυνθείτε μέσα από κοιλάδες με καταρράκτες προς το Φόρντε. Η πιο συναρπαστική διαδρομή, ωστόσο, είναι αυτή μεταξύ Μπουντ και Κριστιάνσουντ. Ενωμένος με οκτώ ψηλές γέφυρες, ο δρόμος περνάει ανάμεσα σε μικροσκοπικά νησιά με τα χαρακτηριστικά κόκκινα ξύλινα εξοχικά σπίτια.

Γραφικό θαλασσινό τοπίο της Νορβηγίας με γέφυρα, στον Δρόμο του Ατλαντικού Ωκεανού (Shutterstock)

Κάντε μια στάση σε ένα από τα νησιά για πικ-νικ (θα σας διασκεδάσουν θαλασσοπούλια και φώκιες που κυλιούνται στην ακτή) και αφιερώστε χρόνο για τις αναρίθμητες ευκαιρίες πεζοπορίας και ποδηλασίας που προσφέρονται κατά μήκος της διαδρομής (το Ελντχουσογιά είναι ένα ιδιαίτερα καλό σημείο). Η διαδρομή καταλήγει στο Τρόντχαϊμ, όπου μεσαιωνικά κτίρια είναι διάσπαρτα μέσα σε καταπράσινα πάρκα.

Κορυφαίο Tip

Το Κριστιάνσουντ είναι γνωστό ως «η πόλη του παστού μπακαλιάρου», από τα αλατισμένα φιλέτα των ψαριών που στεγνώνουν παραδοσιακά σε βράχους δίπλα στη θάλασσα. Τα περισσότερα εστιατόρια προτείνουν τη δική τους συνταγή, που συνήθως σερβίρεται με πατατάκια τσιπς.

Οδικό ταξίδι στη Γαλλία

Εξερευνήστε το Μπορντό και τον Λίγηρα με χαλαρούς ρυθμούς

Εναρξη: Καλαί, Τερματισμός: Καλαί, Μήκος διαδρομής: 1.880 χλμ.

Μερικά οδικά ταξίδια έχουν να κάνουν με την πραγματική γνωριμία μιας περιοχής και του τρόπου ζωής της. Η Γαλλία ενδείκνυται για τέτοιου είδους έρευνα, με το Μπορντό και την κοιλάδα του Λίγηρα, στα δυτικά της χώρας, να προσφέρουν τη δυνατότητα για μοναδικά οδικά ταξίδια με χαλαρούς ρυθμούς. Σταματήστε στα γεμάτα chateaux κτήματα της περιοχής για να δοκιμάσετε (υπεύθυνα) τα κρασιά τους και να εξερευνήσετε γοητευτικές πόλεις και χωριά.

Ο καθεδρικός ναός το Αγίου Ανδρέα στο Μπορντώ, μια καλοκαιρινή μέρα (Shutterstock)

Με βάση την πόλη Τουρ, ταξιδέψτε στους γεμάτους στροφές επαρχιακούς δρόμους αυτού του κατάφυτου τμήματος της χώρας, προτού κατευθυνθείτε στην κάποτε βασιλική κοινότητα Αμπουάζ, ανατολικά της Τουρ, και μετά νότια, στους αμπελώνες του Μεντόκ. Δοκιμάστε την τοπική σοδειά του Σεντ-Εστέφ, απολαύστε πικνίκ στους αμπελώνες και παίξτε με την ιδέα να μην επιστρέψετε ποτέ πίσω…

Κορυφαίο Tip

Αν έχετε χρόνο, περάστε από το Παρίσι και κάντε μια στάση στην Πόλη του Φωτός ή ακόμα μια γοητευτική οδική περιπλάνηση στη Νορμανδία του γαλλικού Βορρά.

Οδικό ταξίδι στη βόρεια Ιταλία

Στις λίμνες Ματζόρε, Κόμο, Ιζέο και Γκάρντα

Εναρξη: Κανέρο, Τερματισμός: Λίμνη Γκάρντα, Μήκος διαδρομής: 400 χλμ.

Οι δρόμοι γύρω από τη Λομβαρδία αξίζει πραγματικά να εξερευνηθούν στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η περιοχή βρίσκεται στις μεγάλες της ομορφιές. Μια προτεινόμενη διαδρομή ξεκινά από το Κανέρο, στη λαμπερή λίμνη Ματζόρε, και στη συνέχεια οδηγεί ανατολικά, προς την Ελβετία. Απολαύστε την πολυσύχναστη λίμνη Κόμο (όπου ίσως δείτε και διάσημους σταρ που κατοικούν εκεί) και από εκεί κατευθυνθείτε προς την πιο ήσυχη και λιγότερο γνωστή λίμνη Ιζέο, όπου οι κοντινοί αμπελώνες παράγουν εξαιρετικά αφρώδη κρασιά.

Ο οικισμός Βαρένα στις όχθες της μαγευτικής λίμνης Κόμο (Shutterstock)

Ανεβείτε από κακοτράχαλα πέτρινα σκαλοπάτια σε χωριά που βρίσκονται σε κορυφές λόφων, περιπλανηθείτε ανάμεσα σε ελιές και επισκεφθείτε γαλήνια μοναστήρια. Τερματίστε τη διαδρομή σας στο Γκαρνιάνο, στη λίμνη Γκάρντα, με τις λεμονιές και τα λιβάδια λεβάντας να αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις.

Κορυφαίο Tip

Επεκτείνετε τη διαμονή σας –ειδικά αν γιορτάζετε κάποια επέτειο– για να κάνετε ένα ταξίδι στη Βερόνα, το σκηνικό του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, που εξακολουθεί, αιώνες αργότερα, να είναι ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη στην Ιταλία.

Οδικό ταξίδι στην Ισπανία

Η βόρεια ακτή στις τέσσερις επαρχίες, Χώρα των Βάσκων, Κανταβρία, Αστούριας και Γαλικία, είναι γεμάτη με υπέροχα αξιοθέατα

Εναρξη: Μπιλμπάο, Τερματισμός: Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, Μήκος διαδρομής: 700 χλμ

Κάποτε δρόμος των προσκυνητών, η εντυπωσιακή βόρεια ακτή της Ισπανίας είναι πλέον ουσιαστικά σύγχρονη. Ξεκινήστε από το διαρκώς μεταβαλλόμενο Μπιλμπάο για μια στάση πολιτισμού στο μουσείο Γκούγκενχαϊμ. Στη συνέχεια πηγαίνετε στις πολύχρωμες πόλεις της Κανταβρίας, όπου χωριά όπως η Σαντιγιάνα ντελ Μαρ προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες για φωτογραφίσεις (και πολύ καλά θαλασσινά).

Ο ποταμός Νερβιόν διασχίζει την πόλη του Μπιλμπάο (Shutterstock)

Ταξιδέψτε δυτικά στο Εθνικό Πάρκο Picos de Europa και στην επαρχία της Αστούριας με τη μοναδική αρχιτεκτονική, πριν φτάσετε στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, ιερή πόλη του Μεσαίωνα και σημαντικό τόπο προσκυνήματος εδώ και χιλιετίες.

Κορυφαίο Tip

Το Εθνικό Πάρκο Picos de Europa φιλοξενεί την καφέ αρκούδα και τον ιβηρικό λύκο. Στα σημεία ενημέρωσης εντός του πάρκου θα μάθετε περισσότερα για αυτά τα είδη και πού μπορείτε να τα δείτε.

Οδικό ταξίδι στη Σλοβενία

Με τις Ιουλιανές Αλπεις της, είναι ένα από τα υποτιμημένα πετράδια της Ευρώπης

Εναρξη: Λιουμπλιάνα, Τερματισμός: Λιουμπλιάνα, Μήκος διαδρομής: 420 χλμ.

Οι περισσότεροι επισκέπτες της Σλοβενίας επιλέγουν για διακοπές την πόλη της Λιουμπλιάνας ή σύντομες εκδρομές στις λίμνες της, ωστόσο η χώρα προσφέρει άφθονη –ελάχιστα γνωστή– γοητεία σε όσους τολμούν να πάνε πιο βαθιά. Και ένα οδικό ταξίδι είναι, φυσικά, ο ιδανικός τρόπος για να το ζήσετε αυτό.

Κοιλάδα στο Εθνικό Πάρκο Τριγκλάβ με φόντο τις Ιουλιανές Αλπεις (Shutterstock)

Θα περάσετε μέσα από τις τεράστιες Ιουλιανές Αλπεις, θα διασχίσετε το Εθνικό Πάρκο Τριγκλάβ και θα κάνετε στάσεις σε ήσυχα μπαρ μόνο για ντόπιους στη μικρή ακτογραμμή της χώρας. Η φυσική ομορφιά της Σλοβενίας είναι πραγματικά εντυπωσιακή, με παγωμένα ποτάμια, γοητευτικά χωριά και εντυπωσιακά βουνά που την καθιστούν σημαντική υποψήφια για το πιο εντυπωσιακό σημείο της Ευρώπης.

Κορυφαίο Tip

Τα σπήλαια Postojna είναι ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων σπηλαίων που μπορούν να εξερευνηθούν μέσω του πρώτου υπόγειου σιδηροδρόμου στον κόσμο. Εδώ σας περιμένουν φωτισμένοι σταλαγμίτες και αστραφτερές μπλε λιμνούλες, που φιλοξενούν ένα είδος ημιδιαφανούς σαλαμάνδρας.

Οδικό ταξίδι στην Ιρλανδία

Ο Αγριος Δρόμος του Ατλαντικού

Εναρξη: Δουβλίνο, Τερματισμός: Δουβλίνο, Μήκος διαδρομής: 2.600χλμ

Η οδός Wild Atlantic Way γιορτάζει φέτος τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ολοκλήρωση της κατασκευής της, ωστόσο η κακοτράχαλη διαδρομή με θέα στον ωκεανό ήταν πάντα εκεί, με κάποια μορφή, με ορισμένους δρόμους να εξυπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες εδώ και χιλιετίες.

Αποψη από ψηλά των γραφικών κάθετων βράχων του Μόχερ, στην Ιρλανδία. Αυτό το δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο βρίσκεται στην Κομητεία Κλερ, κατά μήκος του Αγριου Δρόμου του Ατλαντικού (Shutterstock)

Τώρα, η επίσημη διαδρομή μεταφέρει τους οδηγούς από τα πιο θεαματικά σημεία στα πιο πεζά, μέσα από χωριά που κανονικά δεν μπορεί κανείς να επισκεφτεί. Εδώ σας περιμένουν εκπληκτικά, παράξενα τοπία, όπως το ασυνήθιστο Μπάρεν και οι μεγάλες παραλίες της χερσονήσου Μπέαρα, αλλά και φράσεις που ακούγονται στις περιοχές Γκέλταχτ, αφιερωμένες στη διατήρηση της ιρλανδικής γλώσσας.

Κορυφαίο Tip

Ειδικά αν ταξιδεύετε με παιδιά, πάρτε το Wild Atlantic Way Passport από τα Ταχυδρομεία που θα βρείτε στη διαδρομή και συλλέξτε γραμματόσημα καθώς ταξιδεύετε από το ένα μέρος στο άλλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...