591
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η πόλη με την ονομασία «Η Γραμμή» θα είχε ύψος 500 μ. και πλάτος 200 μ. σε όλο της το μήκος, και θα περιβαλλόταν από γυαλί. | CreativeProtagon

Σαουδική Αραβία: «Σκοντάφτει» η φουτουριστική πόλη των 170 χλμ.

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 17:42
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η πόλη με την ονομασία «Η Γραμμή» θα είχε ύψος 500 μ. και πλάτος 200 μ. σε όλο της το μήκος, και θα περιβαλλόταν από γυαλί.
|CreativeProtagon

Σαουδική Αραβία: «Σκοντάφτει» η φουτουριστική πόλη των 170 χλμ.

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 17:42

Το σχέδιο ήταν πράγματι φιλόδοξο. Υπερβολικά φιλόδοξο, όπως αποδεικνύεται. Η Σαουδική Αραβία σχεδίαζε να δημιουργήσει μια φουτουριστική πόλη προϋπολογισμού 300 δισ. ευρώ στη βορειοδυτική ακτή της χώρας, αλλά τώρα τα σχέδια επανεξετάζονται, καθώς οι εργολάβοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση του έργου μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η πόλη αυτή, που ονομάζεται «Η Γραμμή», είχε υπολογιστεί, όπως γράφουν οι Times, να στεγάσει 9 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια ευθεία γραμμή μήκους 170 χλμ. και πλάτους μόλις 200 μ. Στη διαφήμιση που ήδη προβάλλεται η Γραμμή απεικονίζεται ως μια «έξυπνη πόλη» που θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και Τεχνητή Νοημοσύνη. Θα συνδέεται με ένα υπόγειο τρένο που θα πηγαίνει από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη σε μόλις 20 λεπτά, με ταχύτητα 500 χλμ./ώρα. Η πόλη θα έχει ύψος 500 μ. σε όλο το μήκος της και θα περιβάλλεται από γυαλί.

Τα πολύ όμορφα αυτά πλάνα σταμάτησαν προσώρας, καθώς οι εργολάβοι τα βρήκαν σκούρα. Ενας απέλυσε όλους τους εργαζομένους, καθώς η προτεραιότητα μετατοπίζεται στην ολοκλήρωση τριών τμημάτων της Γραμμής –μήκους 0,8 χλμ. έκαστο– έως το 2030.

Οι σχεδιαστές δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να ολοκληρώσουν την κατασκευή μέχρι το τέλος της δεκαετίας, λέγοντας ότι τα έργα θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι το 2045. Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω το θέμα είπαν στους Times ότι οι απολύσεις ήρθαν αφότου οι εργασίες για την αναγκαία κατασκευή της υπόγειας υποδομής σταμάτησαν εντελώς, και πλέον τα σχέδια περιορίζονται στην κατασκευή των πρώτων τριών τμημάτων της πόλης.

Η Γραμμή είναι η κορωνίδα των φιλοδοξιών της Σαουδικής Αραβίας να μεταμορφώσει την οικονομία της και να μετατραπεί σε περιφερειακό τουριστικό κόμβο. Αποτελεί μέρος του σχεδίου Neom, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή πίστας για σκι, ενός νησιωτικού θερέτρου για γιοτ και ενός βιομηχανικού κόμβου που θα επιπλέει εν μέρει στη θάλασσα.

Διαφημιζόμενη ως «το μέλλον της αστικής διαβίωσης», η Γραμμή αντιμετώπισε σκεπτικισμό από τότε που αποκαλύφθηκε ο σχεδιασμός της, το 2022. Εχουν τεθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα μιας πόλης κλεισμένης σε ανακλαστικό γυαλί, που θα φιλοξενεί 9 εκατ. ανθρώπους, τον πληθυσμό-στόχο για το 2045.

Το πρόγραμμα Neom, που έχει αναλάβει το κρατικό Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, μειώνει πλέον τις εκτιμήσεις του για τον αριθμό των  άνθρωποι που θα ζήσουν εκεί όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, το 2030. Η Σαουδική Αραβία είχε πει ότι στην πρώτη φάση θα φιλοξενούσε 1,5 εκατ. ανθρώπους, αλλά σύμφωνα με το Bloomberg, λιγότεροι από 300.000 άνθρωποι αναμένεται να διαμένουν στην πόλη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο Αλί Σιχαμπί, μέλος του συμβουλίου του προγράμματος Neom, απέρριψε την ιδέα ότι υπήρξε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής. «Αρχικά, η Γραμμή σχεδιάστηκε σε μονάδες μήκους 800 μ. η καθεμία, με αρχικό πυρήνα τριών μονάδων, ενώ οι υπόλοιπες θα κατασκευάζονταν σύμφωνα με τη ζήτηση. Επομένως, τίποτε δεν έχει αλλάξει» έγραψε στο Twitter/X.

Οι σκεπτικιστές επισήμαναν εξαρχής, πάντως, ότι ορισμένες από τις τεχνολογίες που διαφημίζονται για τη Γραμμή δεν υπάρχουν καν και οι δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στον σχετικό ιστότοπο από τότε που ανακοινώθηκε το έργο, πριν από δύο χρόνια.

Η Γραμμή, ωστόσο, είναι το αγαπημένο παιχνίδι του διαδόχου του θρόνου της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας και αναμένει αποτελέσματα.

Αλλα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Neom λέγεται ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Τουρισμού της χώρας είπε στους Times ότι το νησιωτικό θέρετρο για γιοτ, Σινταλάχ, θα ανοίξει μέχρι το τέλος του έτους. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η κατασκευή του Τρογένα, ενός ορεινού χιονοδρομικού κέντρου που θα έχει τεχνητό χιόνι και θα φιλοξενήσει τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες του 2029.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...