703
Τα θύματα του βομβαρδισμού στη Δαμασκό εικονίζονται σε γιγαντοαφίσα στην Τεχεράνη | Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι επίκειται επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 10:17
Τα θύματα του βομβαρδισμού στη Δαμασκό εικονίζονται σε γιγαντοαφίσα στην Τεχεράνη
|Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι επίκειται επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 10:17

Οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για επικείμενη επίθεση σε ισραηλινό στόχο από το Ιράν ή φιλοϊρανική οργάνωση, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι την Τετάρτη, καθώς ο επικεφαλής αμερικανός στρατιωτικός διοικητής για τη Μέση Ανατολή επισκέπτεται το Ισραήλ για να συντονίσει την απάντηση σε περίπτωση πλήγματος.

Το Ιράν έχει απειλήσει δημοσίως ότι θα προβεί σε αντίποινα για το χτύπημα σε ιρανικό διπλωματικό κτίριο στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα, το οποίο θεωρείται έργο του Ισραήλ, όπου σκοτώθηκαν υψηλόβαθμοι ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου μέλους της επίλεκτης δύναμης Quds των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Η Συρία και το Ιράν κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε την επίθεση, η οποία σκότωσε τον στρατηγό Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί, που διαχειριζόταν τις ιρανικές παραστρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και τον Λίβανο, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και με αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Ζαχεντί ήταν ο πιο υψηλόβαθμος ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος που σκοτώθηκε μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020 στη Βαγδάτη.

Οπως επισημαίνει η Washington Post, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν συμμετείχαν στο χτύπημα στη Συρία και δεν έλαβαν καμία προηγούμενη προειδοποίηση από το Ισραήλ ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει την επίθεση.

Το Ισραήλ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο του συναγερμού αναμένοντας επίθεση από το Ιράν.

Δεν είναι σαφές αν το Ιράν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει απευθείας χτύπημα σε ισραηλινούς στόχους ή να χρησιμοποιήσει μία από τις «δικές του» οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.

Στο παρελθόν, η Τεχεράνη έχει εμφανιστεί πρόθυμη να αποφύγει μια άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ και έδρασε μέσω ενόπλων οργανώσεων, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι Χούθι στην Υεμένη και ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ.

Αλλά αξιωματούχοι της αμερικανικής άμυνας προειδοποίησαν ότι το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις δικές του στρατιωτικές δυνάμεις αυτή τη φορά για να επιδείξει μια δυναμική απάντηση στον θάνατο του Ζαχεντί.

Μπάιντεν: Ακλόνητη η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, την Τετάρτη, στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι έχει προσωπικά δεσμευθεί απέναντι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για συμμαχία έναντι του Ιράν.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Τετάρτη ότι «το Ιράν απειλεί να εξαπολύσει μια σημαντική επίθεση στο Ισραήλ. Οπως είπα στον Νετανιάχου, η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι σε αυτές τις απειλές από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του είναι ακλόνητη. Επιτρέψτε μου να το ξαναπώ: ακλόνητη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διαβιβάσει μηνύματα στο Ιράν λέγοντας ότι δεν εμπλέκεται στο ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό και ότι θα καταστήσει το Ιράν υπεύθυνο αν επιτεθεί σε αμερικανικές δυνάμεις ή στόχους αμερικανικών συμφερόντων, σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν τονίζει στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλεια του Ισραήλ – REUTERS/Tom Brenner

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, διαβεβαίωσε τηλεφωνικά τον ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ, πως η χώρα του έχει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη έχει στείλει τα δικά της μηνύματα στις ΗΠΑ, δήλωσαν ιρανοί αξιωματούχοι.

Ο Μοχαμάντ Τζαμσίντι, αναπληρωτής επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου του Ιράν, έγραψε στο Twitter στις 5 Απριλίου ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ «να μην παρασυρθούν στην παγίδα του Νετανιάχου».

Οι ΗΠΑ απευθύνθηκαν την Τετάρτη σε χώρες της περιοχής για να τους ζητήσουν να ενθαρρύνουν το Ιράν να αποφύγει την κλιμάκωση, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ορκιστεί να αντεπιτεθούν αν η χώρα δεχθεί επίθεση από το Ιράν. Η ρητορική και από τις δύο πλευρές έχει αυξήσει τις ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή έξι μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία προκάλεσε την ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατηγός Μάικλ Ερικ Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στο Ισραήλ πριν από το χτύπημα στη Δαμασκό, δήλωσαν αξιωματούχοι της αμερικανικής άμυνας, κυρίως για να διευθετήσει την υλικοτεχνική υποδομή μίας προσωρινής προβλήτας που πρόκειται να τοποθετηθεί στη βόρεια Γάζα για την επέκταση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...