Επιλέγοντας να κάνει αντιπολίτευση ακόμη και σε ένα θέμα όπως η εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και η καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δηλώσει -διά της αρμόδιας τομέαρχη Παιδείας Ράνιιας Θρασκιά (ολόκληρη η μακροσκελής δήλωσή της εδώ)- ότι η κατεύθυνσή τους «προκρίνει ως λύση την αυστηροποίηση των ποινών με μία τιμωρητική διάθεση».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως της κυρίας Τζάκρη, βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να συνδέσειι το θέμα της ενδοσχολικής βίας με την τραγωδία των Τεμπών, ή του εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Τσίπρα, νυν υποψήφιου ευρωβουλευτή, που θέλησε να εκφράσει την αντίθεσή του ακόμη και με επιμέρους σημεία της αλλαγής του κανονισμού λειτουργίας των σχολικών μονάδων, φθάνοντας στο σημείο να πει (εδώ) ότι οι βανδαλισμοί στα σχολεία πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνονται από τα λεφτά των φορολογουμένων και όχι από τους γονείς των υπαίτιων μαθητών (όπως προβλέπει ο νέος Κανονισμός που θα τεθεί σε ισχύ από το επόμενο σχολικό έτος) .
Ολα αυτά δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος στη σχετική δήλωσή του παρατήρησε ότι για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται κατώτερος των περιστάσεων ακόμη και σε ένα θέμα όπως αυτό της αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας, αν και όπως επεσήμανε, δεν είναι η πρώτη φορά του ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να στοιχηθεί πίσω από μια εθνική γραμμή για ένα κοινωνικό πρόβλημα…
Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
Η Κυβέρνηση παρουσίασε χθες μια συνολική πρωτοβουλία κατά της ενδοσχολικής βίας. Μία καμπάνια η οποία θέλει να σπάσει τον φόβο και να αντιμετωπίσει ολιστικά ένα φαινόμενο που προβληματίζει όλους μας. Ένα εθνικής εμβέλειας και σημασίας εγχείρημα, που απευθύνεται προς τα παιδιά, προς τους γονείς, προς τους καθηγητές και τους ζητά να μην φοβούνται, να μιλήσουν, να καταγγέλλουν τα περιστατικά bullying.
Δημιουργεί μια συγκεκριμένη πλατφόρμα στην οποία μπορούν να γίνονται οι καταγγελίες και ένα πρωτόκολλο αντιμετώπισης από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Θεσπίζει έναν Νέο Σχολικό Κανονισμό, εγκαινιάζει προγράμματα που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση, ενώ σε σοβαρές παραβιάσεις αυστηροποιεί πειθαρχικά μέτρα.
Σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, λοιπόν, περιμέναμε να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Αντ’ αυτού κάποιοι εμφανίστηκαν ξανά, κατώτεροι των περιστάσεων.
Είδαμε για παράδειγμα, την Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, να συνδέει την ενδοσχολική βία με την τραγωδία των Τεμπών.
Ακούσαμε επίσης, τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Τσίπρα να διερωτάται: «Αν το παιδί μου σπάει τρία τζάμια και δύο θρανία, είναι σωστό να είμαι υποχρεωμένος να το πληρώνω εγώ ο γονιός;» και να ζητά να καλύπτει τις ζημιές «η ελληνική κοινωνία και το κράτος».
Θα ρωτούσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνεί με τις απόψεις των στελεχών του. Αλλά πήραμε ήδη την απάντηση από χθες, όταν υποστήριξε ότι η εθνική καμπάνια κατά της ενδοσχολικής βίας «προκρίνει ως λύση την αυστηροποίηση των ποινών με μία τιμωρητική διάθεση».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να στοιχηθεί πίσω από μια εθνική γραμμή για ένα κοινωνικό πρόβλημα που απλώνεται οριζόντια. Και φοβούμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News