802
Στο μουσείο θα εκτίθενται, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 100 κοστούμια που έχουν φορέσει διαγωνιζόμενες για τον τίτλο της Μις Γαλλία | Musse Miss France/ Instagram

«Μουσείο Μις Γαλλία» εγκαινιάζεται στη Γαλλική Ριβιέρα

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 18:40
Στο μουσείο θα εκτίθενται, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 100 κοστούμια που έχουν φορέσει διαγωνιζόμενες για τον τίτλο της Μις Γαλλία
|Musse Miss France/ Instagram

«Μουσείο Μις Γαλλία» εγκαινιάζεται στη Γαλλική Ριβιέρα

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 18:40

Τα παραδοσιακά πρότυπα ομορφιάς επανέρχονται δυναμικά με πολλούς τρόπους τα τελευταία χρόνια. Το Μουσείο Διακόσμησης στο Λονδίνο ανακοίνωσε πρόσφατα μια έκθεση για την κούκλα Μπάρμπι, μετά την επιτυχία της ομότιτλης ταινίας στο διεθνές μποξ όφις, ενώ η Γαλλία ακολουθεί με ένα μουσείο για τον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Γαλλία».

Ο διαγωνισμός θεωρείται εθνικός θεσμός και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή ετήσια γεγονότα της γαλλικής τηλεόρασης, παρότι προκαλεί αντιπαραθέσεις εδώ και δεκαετίες, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για σεξισμό. Το «Μουσείο Μις Γαλλία» θα ανοίξει του χρόνου σε μια κομψή βίλα τύπου Μπελ Επόκ στο θέρετρο Σεν-Ραφαέλ, στη γαλλική Ριβιέρα, αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Κάποτε καταφύγιο διακοπών του Λόρδου Ρεντέλ, ενός βρετανού βιομηχάνου και φιλελεύθερου πολιτικού, η βίλα του 19ου αιώνα ανήκει πλέον στον δήμο της πόλης Σεν-Ραφαέλ. Οι τοπικές αρχές το ανακαινίζουν με κόστος 1,5 εκατ. ευρώ, και η είσοδος στο νέο μουσείο θα κοστίζει 5 έως 7 ευρώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Φρεντερίκ Μασκελιέ.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει περισσότερα από 100 κοστούμια που έχουν φορέσει διαγωνιζόμενες, στέμματα των νικητριών, παπούτσια, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και πλάνα από τις κορυφαίες στιγμές του διαγωνισμού. Παρά τις αντιδράσεις όσων ισχυρίζονται ότι ένας διαγωνισμός ομορφιάς δεν είναι το καταλληλότερο θέμα για ένα μουσείο, ο πρόεδρος της «Κοινωνίας της Μις Γαλλίας», Φρεντερίκ Ζιλμπέρ, διαφωνεί.

«Ο διαγωνισμός ομορφιάς για τη Μις Γαλλία διεξάγεται για πάνω από έναν αιώνα και έχει μια πραγματική ιστορία να αφηγηθεί» λέει στους Times. «Είμαστε μονίμως ένα από τα δύο πιο δημοφιλή προγράμματα στην τηλεόραση, προσεγγίζοντας από επτά έως εννέα εκατομμύρια θεατές κάθε χρόνο – κοινό συγκρίσιμο με αυτό ενός ποδοσφαιρικού αγώνα της εθνικής ομάδας».

Ισχυρίζεται ότι η έκθεση των κοστουμιών, μερικά από τα οποία χρειάστηκαν περισσότερες από 200 ώρες για να κατασκευαστούν, «θα αναδείξει τη γαλλική τεχνογνωσία και μόδα». Στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η δημοτικότητα των εθνικών διαγωνισμών ομορφιάς έχει πέσει κατακόρυφα. Ακόμη και ο διαγωνισμός «Μις Κόσμος» δεν εμφανίζεται πλέον σε μεγάλο κανάλι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φεμινιστικές ομάδες υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι ο διαγωνισμός ομορφιάς «Μις Γαλλία» πρέπει να καταργηθεί, καθώς αντικατοπτρίζει ξεπερασμένες σεξιστικές συμπεριφορές, αλλά ο Ζιλμπέρ λέει ότι η διοργάνωση έχει επιβιώσει προσαρμοζόμενη στις κοινωνικές αλλαγές.

Η κοντοκουρεμένη Μις Γαλλία του 2023 Ιβ Ζιλ –το μαλλί της οποίας προκάλεσε αντιδράσεις πέρυσι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– στις κερκίδες του σταδίου Βελοντρόμ, σε φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Χιλής (Catherine Steenkeste/Getty Images)

«Ο διαγωνισμός αντιμετωπίζει επιθέσεις από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, αλλά το προφίλ των διαγωνιζομένων είναι διαφορετικό τώρα» ισχυρίζεται. «Εστεμμένες με τον τίτλο της Μις Γαλλία είναι σήμερα ηθοποιοί, τηλεπαρουσιάστριες, μέχρι και γιατροί. Η διοργάνωση δεν είναι ριάλιτι όπου οι συμμετέχοντες τσακώνονται όλη την ώρα. Εχει αξίες και εκπέμπει σεβασμό».

Ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι το Σεν-Ραφαέλ είναι χαρούμενο που θα στεγάσει ένα μουσείο «εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος». «Δεν είναι πια ένας απλός διαγωνισμός ομορφιάς με την παραδοσιακή έννοια» λέει στους Times ο Μασκελιέ. «Εχει αναβαθμιστεί: οι νεαρές γυναίκες που συμμετέχουν είναι κομψές, με ωραία ρούχα, αλλά είναι ταυτόχρονα έξυπνες και με ευκρινή λόγο».

Οι περισσότερες διαγωνιζόμενες είναι φοιτήτριες ή απόφοιτοι πανεπιστημίων, οπότε έχουν καλό δημόσιο λόγο, αλλά εξακολουθούν να παρελαύνουν με μαγιό και να κρίνονται κυρίως από την εμφάνισή τους. Η περυσινή επιλογή της πρώτης Μις Γαλλίας με κοντό κούρεμα προκάλεσε κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά τη νίκη της τον περασμένο Δεκέμβριο, η 20χρονη Ιβ Ζιλ εξήγησε ότι το κοντό μαλλί της «ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό κούρεμα». «Είμαι άνθρωπος, οπότε η κριτική αναπόφευκτα με επηρεάζει και με πληγώνει» είχε δηλώσει στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TF1. «Ομως αυτή είμαι, και αν δεν αρέσω στον κόσμο δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω».

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1920 και, σύμφωνα με τον Ζιλμπέρ, «εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τη γαλλική κομψότητα και χάρη». Ο πρόεδρος της «Κοινωνίας της Μις Γαλλία» ισχυρίζεται ότι ενώνει γενεές, καθώς οι οικογένειες τον παρακολουθούν μαζί στην τηλεόραση, ενώ η νικήτρια επιλέγεται εν μέρει από το κοινό.

«Παράλληλα, οι διαγωνιζόμενες αντιπροσωπεύουν διάφορα μέρη της χώρας, επομένως η διοργάνωση ενισχύει τους περιφερειακούς ανταγωνισμούς – είναι σαν να υποστηρίζεις την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα σου» εξηγεί ο Ζιλμπέρ. Η τοπική ταυτότητα είναι ισχυρή στη Γαλλία και οι διαγωνιζόμενες φορούν υπερήφανα το λάβαρο της περιοχής που εκπροσωπούν.

Ο διαγωνισμός έχει επίσης πυροδοτήσει φυλετικές συζητήσεις, καθώς οι νικήτριες γίνονται όλο και πιο διαφορετικές, με την πρώτη μαύρη Μις Γαλλία να στέφεται το 1993. Πέρυσι η κριτική επιτροπή –υπεύθυνη για το 50% της ψηφοφορίας, με το άλλο μισό να συντίθεται από τις τηλεφωνικές ψήφους του κοινού– απαρτιζόταν αποκλειστικά από γυναίκες, για τρίτη φορά από το 2019.

Η περυσινή νίκη της Ζιλ θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη, όχι μόνο λόγω των κοντών μαλλιών της, αλλά και επειδή απέσπασε την πρώτη θέση της κριτικής επιτροπής και μόλις την τρίτη του κοινού. Οι Γάλλοι επέλεξαν πάνω από αυτήν διαγωνιζόμενες που εκπροσωπούσαν υπεράκτιες κτήσεις της χώρας, όπως οι ακτές της Νότιας Αμερικής και η Γουαδελούπη, στην Καραϊβική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...