618
| CreativeProtagon

Γιατί δεν πιάνουν οι σεξουαλικοί εκβιασμοί στους γάλλους 007

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 20:23
|CreativeProtagon

Γιατί δεν πιάνουν οι σεξουαλικοί εκβιασμοί στους γάλλους 007

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 20:23

Οι σεξουαλικού τύπου παγίδες που στήνουν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν στην περίπτωση των γάλλων κατασκόπων, για τον πιο απρόσμενο λόγο: οι γυναίκες τους έχουν συνηθίσει στις απιστίες τους, όπως αποκάλυψε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ με θέμα τη γαλλική κατασκοπεία.

Οι πράκτορες της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE) είπαν, σύμφωνα με την Τelegraph, ότι οι Ρώσοι συνειδητοποίησαν κάποια στιγμή πως ο εκβιασμός για την αποκάλυψη παράνομων σχέσεων ήταν αναποτελεσματικός.

«Η γυναίκα μου ήδη το ξέρει» είπε ένας πράκτορας στο «Making of Secret Agents», ένα ντοκιμαντέρ 90 λεπτών που βασίζεται σε πηγές από την ίδια την DGSE. Το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε από το γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι France 2 το βράδυ της Τρίτης.

Ο πράκτορας, μιλώντας ως «Νικολά», με αλλοιωμένη τη φωνή του και τα χαρακτηριστικά προσώπου, διευκρίνισε: «Οι αποστάτες από τη Σοβιετική Ενωση μιλούσαν πάντα για το “γαλλικό παράδοξο”: Αν πήγαιναν σε έναν Γάλλο λέγοντάς του “σε πιάσαμε με μια 22χρονη κοκκινομάλλα που τη λένε Τατιάνα, δούλεψε για εμάς αλλιώς θα το πούμε στη γυναίκα σου”, εκείνος απλώς θα αδιαφορούσε».

Η απάντηση που έπαιρναν συνήθως ήταν: «Εμπρός, δείξε της, θα καταλάβει» ή «το ξέρει ήδη» πρόσθεσε ο Νικολά.

Ωστόσο, η ζωή ενός μυστικού πράκτορα απέχει πολύ από εκείνη του Τζέιμς Μποντ, σύμφωνα με έναν άλλον πράκτορα. Πρόκειται για «συνηθισμένους ανθρώπους που κάνουν ασυνήθιστα πράγματα χρησιμοποιώντας εξαιρετικά μέσα», όπως το έθεσε ο Μπερνάρ Εμιέ, αρχηγός της DGSE μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Η απόφαση να ανοίξουν οι πόρτες της υπηρεσίας στην τηλεόραση είναι εν μέρει μια απάντηση στην αρνητική δημοσιότητα που δέχθηκε η DGSE για μια σειρά από πρόσφατες αποτυχίες της.

Ο 65χρονος Εμιέ υπερασπίζεται σθεναρά τη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών, που πιάστηκε στον ύπνο όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί στα ουκρανικά σύνορα, τον Φεβρουάριο του 2022. Ενώ η Βρετανία και οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν δημοσίως ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία «μέσα στις επόμενες ημέρες», οι Γάλλοι επέμεναν να αρνούνται την επικείμενη εισβολή. Ο Εμανουέλ Μακρόν επικρίθηκε τότε σφοδρά επειδή συνέχισε να συνομιλεί με τον Πούτιν, παρά τη συγκέντρωση στρατευμάτων.

«Οταν η Ρωσία εξαπέλυσε τον πόλεμό της στην Ουκρανία, η DGSE είχε τις ίδιες πληροφορίες με τους αμερικανούς εταίρους της» επέμεινε ο Εμιέ, όπως αναφέρει η Telegraph. «Το πρόβλημα είναι αλλού. Στο πώς εκμεταλλεύεσαι και αναλύεις αυτές τις πληροφορίες και στο πώς πιστεύεις ότι ένα γεγονός θα λάβει ή δεν θα λάβει χώρα» είπε. «Η CIA πήρε την απολύτως σεβαστή απόφαση να αποκαλύψει τις πληροφορίες που διέθετε με στόχο να αποτρέψει τους Ρώσους από την έναρξη της επιχείρησής τους. Αυτή είναι μια πολιτική που δεν ακολουθούμε. Αλλά είχαμε το ίδιο επίπεδο γνώσεων. Με απλά λόγια, κανείς δεν είχε πρόσβαση στον τρόπο σκέψης του Πούτιν».

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν και κάποιοι πράκτορες που ισχυρίζονται ότι παρείχαν φωτογραφικά ντοκουμέντα που διαψεύδουν τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι ο εκλιπών ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν κατασκεύαζε πυραύλους και όπλα μαζικής καταστροφής. Είπαν ότι οι Αμερικανοί μπέρδεψαν εικόνες τυλιγμένων χαλιών και σωλήνες πετρελαιαγωγού με πυραύλους.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις με πράκτορες που εξηγούν γιατί εντάχθηκαν στις μυστικές υπηρεσίες και περιγράφουν τις μεθόδους τους. Η γαλλική υπηρεσία πληροφοριών υποθέτει ότι το 90% των προσπαθειών για τη δημιουργία νέων ξένων πηγών θα καταλήξουν σε αποτυχία και το 10% σε επιτυχία, «όπως και στην πραγματική ζωή».

Μια γυναίκα πράκτορας μιλάει για τη διπλή ζωή της: διατηρεί μια πραγματική επιχείρηση, με υπαλλήλους και πελάτες, και συλλέγει πληροφορίες μέσω αυτής. Οι πράκτορες εξηγούν πόσο δύσκολο είναι να κρατήσουν τις δουλειές τους μακριά από τις οικογένειές τους, με έναν να καταλήγει ότι οι οικείοι του «μαθαίνουν να μην κάνουν ερωτήσεις».

«Οι περισσότεροι μυστικοί πράκτορες της DGSE βρίσκονται υπό διπλωματική κάλυψη στις πρεσβείες. Δεν είναι Τζέιμς Μποντ. Δεν έχουμε όπλα Βάλτερ PPK στην τσέπη μας. Το μαρτίνι με βότκα μάς φαίνεται υπερβολικά δυνατό» είπε ένας πράκτορας. «Γενικά, βασιζόμαστε περισσότερο στη λεπτότητα και στη διακριτικότητα, παρά σε ένα M4 ή ένα Glock».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...