Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνέκρινε τον εαυτό του με τον Ιησού Χριστό, προκειμένου να αιτιολογήσει αυτό που αποκάλεσε «τη θεία αποστολή του να εκπαιδεύει τη νεολαία της Ρωσίας σε παραδοσιακές αξίες». Ο Πούτιν έχει συχνά παρουσιάσει τον εαυτό του ως σθεναρό υπερασπιστή της χριστιανικής πίστης ενάντια στη «σατανική» Δύση. Και πλέον αποφάσισε να το πει ανοιχτά.
Εμφανιζόμενος μέσω διαδικτύου στα εγκαίνια κέντρων νεολαίας κοντά στη Μόσχα, ο Πούτιν άρχισε να παραθέτει αποσπάσματα από τη Βίβλο, όπως αναφέρουν οι Times.
Ο Πούτιν διέταξε την ίδρυση κέντρων νεολαίας σε όλη τη χώρα, σε μια κίνηση που θυμίζει τα στρατόπεδα της σοβιετικής εποχής, όπου τα παιδιά διδάσκονταν στις αξίες του κομμουνιστικού κόμματος από νεαρή ηλικία. Από την ηλικία των έξι ετών, οι μαθητές δημοτικού σχολείου στη Σοβιετική Ενωση μπορούσαν να ενταχθούν στους Μικρούς Οκτώβρηδες, πριν προχωρήσουν στους Νέους Πρωτοπόρους, σε ηλικία εννέα ετών και προχωρήσουν στην Komsomol, την Κομμουνιστική Νεολαία, στα 14.
Επί Πούτιν, ο αυστηρός αθεϊσμός της Σοβιετικής Ενωσης έχει αντικατασταθεί από μια νέα, πανίσχυρη μορφή ορθόδοξου χριστιανισμού που χρησιμοποιείται συχνά για τη διάδοση μηνυμάτων του κράτους.
Σύμφωνα με τους Times, ο Πούτιν συνέκρινε την αποστολή του να προστατεύει τη ρωσική νεολαία από την υφέρπουσα επιρροή της Δύσης με τις προσπάθειες του Ιησού Χριστού να στρατολογήσει τον Πέτρο και τον Ανδρέα για να διαδώσουν τον λόγο του Θεού.
«Θυμάστε πώς ήρθε ο Ιησούς στη Γαλιλαία και είδε τους ψαράδες δίπλα στη Θάλασσα της Γαλιλαίας;» είπε. «Ο ένας έπιανε ψάρια, ο άλλος έφτιαχνε το δίχτυ του. Και τους είπε: “Ακολουθήστε με και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων, ψαράδες ανθρώπινων ψυχών”». Εγιναν ευαγγελιστές του, μαθητές του.
«Αυτό ήταν πολύ σημαντικό σε μια εποχή που αναπτύχθηκαν οι παγκόσμιες θρησκείες, αλλά δεν είναι λιγότερο επίκαιρο τώρα, όταν πρέπει να υπερασπιστούμε τις παραδοσιακές αξίες μας, τον πολιτισμό μας, τις παραδόσεις μας και την Ιστορία μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της χώρας».
Η επιστροφή της θρησκείας στη ρωσική πολιτική και ο φαινομενικά ιερός ρόλος του Πούτιν στην υποστήριξη των παραδόσεων της χώρας αντικατοπτρίζει τη θεοποίηση του τσάρου πριν από την επανάσταση του Φεβρουαρίου του 1917.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν επέμεινε ότι δεν ήθελε να περάσει ένα αποκλειστικά χριστιανικό μήνυμα και αναφέρθηκε στις τέσσερις «παραδοσιακές θρησκείες» της Ρωσίας, τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ, τον Βουδισμό και τον Ιουδαϊσμό.
Ομως, σε μια χώρα όπου το 70% των Ρώσων αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι, ο Χριστιανισμός απολαμβάνει παραδοσιακά έναν προνομιακό ρόλο και έχει συνεπιλεγεί προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχει πει ότι τα ρωσικά στρατεύματα που πεθαίνουν στην Ουκρανία είναι απαλλαγμένα από την αμαρτία, χρίζοντας ουσιαστικά τον πόλεμο ως ιερή σταυροφορία.
Ενόψει του Ορθόδοξου Πάσχα, στις 5 Μαΐου, το πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με τον Πούτιν, δίνει περαιτέρω ευλογίες σε αυτό που περιγράφει ως αγώνα για «εθνική απελευθέρωση στη νοτιοδυτική Ρωσία». Σε μια συνάντηση στη Μόσχα, στα τέλη του περασμένου μήνα, το πατριαρχείο αποκάλεσε επίσημα την ειδική στρατιωτική επιχείρηση του Πούτιν «Ιερό πόλεμο».
Το πατριαρχείο προσδιόρισε επίσης τη συνεχιζόμενη μείωση του ρωσικού πληθυσμού ως έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος.
Ο Πούτιν έχει ανακηρύξει το 2024 «Ετος της Οικογένειας», ενθαρρύνοντας τους Ρώσους να κάνουν περισσότερα παιδιά, προσφέροντας επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια και βελτιωμένη άδεια μητρότητας και λέγοντας στις γυναίκες ότι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον δύο μωρά για να «διαφυλάξουν την εθνική μας σύσταση». Ταυτόχρονα, οι ομάδες LGBT+ έχουν απαγορευτεί ως εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Οι προσπάθειες του Πούτιν να διαμορφώσει τις αξίες και τις κοσμοθεωρίες της νεολαίας της Ρωσίας φαίνεται να αποδίδουν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Αν και οι ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις στη Ρωσία είναι δύσκολες, μια έρευνα από το Συμβούλιο του Σικάγου για Παγκόσμιες Υποθέσεις και το Levada Center, μια ρωσική ανεξάρτητη οργάνωση δημοσκοπήσεων, σε άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών διαπίστωσε ότι οι νεαροί Ρώσοι ήταν σε συντριπτικό ποσοστό πατριώτες. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ήταν απαθείς όσον αφορά τη δημοκρατία, αφού μόλις το 30% ψήφισε σε εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια. Συνολικά, 82% απάντησαν ότι ήταν πολύ περήφανοι ή κάπως περήφανοι που είναι Ρώσοι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News