399
Η μόνιμη συλλογή της Pinakothek der Moderne περιλαμβάνει περισσότερα από 20.000 έργα τέχνης | CreativeProtagon

Γερμανικό μουσείο απέλυσε εργαζόμενο που κρέμασε δικό του πίνακα

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 17:56
Η μόνιμη συλλογή της Pinakothek der Moderne περιλαμβάνει περισσότερα από 20.000 έργα τέχνης
|CreativeProtagon

Γερμανικό μουσείο απέλυσε εργαζόμενο που κρέμασε δικό του πίνακα

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 17:56

Στο Μουσείο Pinakothek der Moderne του Μονάχου ένας τεχνικός και επίδοξος καλλιτέχνης προσπάθησε να κάνει πραγματικότητα τη ρήση του Αντι Γουόρχολ «Στο μέλλον όλοι θα μπορούν να είναι διάσημοι για 15 λεπτά». Ωστόσο ο εργαζόμενος του μουσείου ξεπέρασε τις προσδοκίες και βρέθηκε στο προσκήνιο για πολύ περισσότερο.

Το μουσείο επιβεβαίωσε την Τρίτη 9 Απριλίου ότι τον απέλυσε, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε κρεμάσει έναν πίνακά του σε τμήμα αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη, δίπλα σε έργα του πρωτοπόρου της ποπ αρτ Αντι Γουόρχολ. Ο πίνακας, σύμφωνα με τον Guardian, παρέμεινε εκεί μία ολόκληρη μέρα, πριν τον πάρουν χαμπάρι.

Ο 51χρονος είχε μεταφέρει λαθραία το έργο του στην Pinakothek der Moderne «με την ελπίδα να επιτύχει την καλλιτεχνική του αναγνώριση», ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη αστυνομικές πηγές.

«Ο υπάλληλος θεωρεί τον εαυτό του καλλιτέχνη και πιθανότατα είδε τον ρόλο του στην ομάδα εγκατάστασης του μουσείου ως μια αναγκαστική καθημερινή δουλειά που έκανε για να υποστηρίξει την πραγματική κλίση του» είπε στον Guardian εκπρόσωπος της Pinakothek.

Λόγω της δουλειάς του στο μουσείο, ο άνδρας είχε πρόσβαση στον χώρο και εκτός των ωρών λειτουργίας, οπότε δεν τράβηξε την προσοχή του προσωπικού ασφαλείας όταν τοποθέτησε το έργο του, διαστάσεων 60Χ120 εκ., σε έναν άδειο λευκό τοίχο στον πρώτο όροφο της ανατολικής πτέρυγας.

Το περιστατικό συνέβη στις 23 Φεβρουαρίου αλλά δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι πρότινος. Ο εκπρόσωπος της Pinakothek είπε ότι ο πίνακας είχε αναρτηθεί τις πρώτες πρωινές ώρες και εντοπίστηκε από το προσωπικό την ίδια ημέρα, αμέσως μετά το άνοιγμα του μουσείου. «Ελήφθη η απόφαση να παραμείνει στον τοίχο όσο το μουσείο ήταν ανοιχτό και να κατεβεί μετά την ώρα κλεισίματος, στις 6 το απόγευμα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Pinakothek αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα ή το στιλ του πίνακα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να «ενθαρρύνει τους φαρσέρ». «Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως δεν λάβαμε θετικά σχόλια από τους επισκέπτες μας για την προσθήκη» κατέληξε ο εκπρόσωπος. Το μουσείο απαγόρευσε στον συγκεκριμένο άνδρα την είσοδο στις εγκαταστάσεις του.

Ο επίδοξος καλλιτέχνης, προκειμένου να κρεμάσει τον πίνακα του, φέρεται να άνοιξε δυο τρύπες στον τοίχο του μουσείου, με συνέπεια να υποβληθεί εναντίον του μήνυση για κακόβουλη φθορά ιδιοκτησίας.

Η Pinakothek der Moderne, που βρίσκεται στη συνοικία των μουσείων Kunstareal του Μονάχου, χωρίζεται σε τομείς τέχνης, αρχιτεκτονικής, σχεδίου και έργων σε χαρτί από τον 20ό και τον 21ο αιώνα. Η μόνιμη συλλογή του περιλαμβάνει περισσότερα από 20.000 έργα, ανάμεσά τους πίνακες των Πικάσο, Μπέκμαν και Κλέε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...