503
Ο Μασκ φοβάται ότι, αν μείνει ανεξέλεγκτη, η ΤΝ θα σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας | Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO

Ελον Μασκ: Τέλος του 2025 η ΤΝ θα ξεπεράσει την ανθρώπινη ευφυΐα

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2024, 13:25
Ο Μασκ φοβάται ότι, αν μείνει ανεξέλεγκτη, η ΤΝ θα σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας
|Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO

Ελον Μασκ: Τέλος του 2025 η ΤΝ θα ξεπεράσει την ανθρώπινη ευφυΐα

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2024, 13:25

Κασσάνδρα της τεχνολογίας ή σύγχρονη εκδοχή της Σάρα Κόνορ, που μάταια προσπαθούσε να πείσει την ανθρωπότητα για τους κινδύνους των ανθρωπόμορφων ρομπότ της Skynet στο κινηματογραφικό σύμπαν του «Εξολοθρευτή»; Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν οι προβλέψεις του Ελον Μασκ, ότι η ΤΝ θα γίνει εξυπνότερη από τον άνθρωπο μέσα στην επόμενη διετία, θα βγουν αληθινές.

Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla ισχυρίζεται ότι το ορόσημο της ανώτερης ευφυΐας θα μπορούσε να επιτευχθεί εφόσον η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και προηγμένων τσιπ μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις εκπαίδευσης της τεχνολογίας, αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα έχουμε ΤΝ πιο έξυπνη από οποιονδήποτε άνθρωπο, πιθανότατα γύρω στο τέλος του επόμενου έτους», έγραψε ο Μασκ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Twitter/X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσής του. Ο επιχειρηματίας πρόσθεσε ότι μέσα σε πέντε χρόνια, η ικανότητα της ΤΝ θα έχει επισκιάσει αυτή των ανθρώπων.

Η ΤΝ έχει κάνει εξαιρετικά άλματα τα τελευταία χρόνια και το ChatGPT, το chatbot της OpenAI, έγινε γρήγορα μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές λογισμικού στην ιστορία της τεχνολογίας μετά την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο του 2022. Αρχικά το πρόγραμμα μπορούσε να παράγει κείμενο γραμμένο από άνθρωπο μέσω απλών οδηγιών, αλλά ήδη τα τελευταία μοντέλα του έχουν προχωρήσει πολύ πιο πέρα από τις δυνατότητες της αρχικής έκδοσής του.

Ο Μασκ ήταν συνιδρυτής του OpenAI, αλλά μήνυσε την εταιρεία επειδή φέρεται να εγκατέλειψε την αρχική αποστολή της για ανάπτυξη της τεχνολογίας της προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι για κέρδος – κατηγορία την οποία οι δημιουργοί του ChatGPT αρνούνται κατηγορηματικά.

Ο Μασκ έγραψε ότι η ανάπτυξη του δικού του μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης, Grok AI, παρεμποδίζεται από την έλλειψη προηγμένων τσιπ που είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. Πρόσθεσε ότι σύντομα το ζήτημα θα μπορούσε να είναι η πίεση που ασκείται στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας από τις τεράστιες ποσότητες ρεύματος που χρειάζεται η τεχνολογία.

«Πέρυσι, οι περιορισμοί αφορούσαν τα τσιπ», έγραψε στο X. «Οι τεχνικοί δεν είχαν αρκετά τσιπ της Nvidia». Πρόσθεσε, όμως, ότι «σε ένα ή δύο χρόνια» η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αποτελέσει την επόμενη πρόκληση. Ο Μασκ έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές απειλές που εγκυμονεί η ΤΝ, προειδοποιώντας ότι έχει τη δυνατότητα «καταστροφής του ανθρώπινου πολιτισμού».

«Ακόμα και αν πιστεύετε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει δική της ατζέντα, είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι να την εργαλειοποιήσουν στις εκλογές», είπε το 2023 στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News, ζητώντας κυβερνητική επίβλεψη της τεχνολογίας.

«Αν η ΤΝ είναι τόσο έξυπνη όσο υπολογίζουμε, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο, ή αν το εργαλείο θα χρησιμοποιήσει τους ίδιους τους χρήστες του», συμπλήρωσε. «Οπότε φοβάμαι ότι τα πράγματα γίνονται πολύ περίεργα, όλο και πιο γρήγορα».

Με δεδομένο ότι μετά την αγορά του Twitter ο Μασκ έχει αρχίσει να προωθεί διάφορες ακραίες θεωρίες συνωμοσίας μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο X, πολλοί απορρίπτουν σωρηδόν τις προβλέψεις του. Στο συγκεκριμένο θέμα, όμως, πληθώρα θεωρητικών της τεχνολογίας μοιράζονται τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις της αλματώδους ανάπτυξης της ΤΝ στο μέλλον της ανθρωπότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...