Ενα μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής Αμερικής θα έχει την ευκαιρία να δει μια εντυπωσιακή ολική έκλειψη Ηλίου –τη Σελήνη να περνά μπροστά από τον Ηλιο και να τον καλύπτει– τη Δευτέρα.
Αρχικά η έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να είναι σε θέση να την παρατηρήσουν από τις ακτές του ωκεανού. Το μονοπάτι της έκλειψης θα διασχίσει το Μεξικό και θα συνεχίσει στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και περνώντας στη συνέχεια και από τον Καναδά.
Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, οπότε ο «μαύρος δίσκος» της Σελήνης παίρνει τη θέση του Ηλιου, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές του φαινομένου θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ηλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του αστέρα του ηλιακού μας συστήματος.
Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα λεπτά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εξω από τη διαδρομή ολικότητας, οι άνθρωποι στις όμορες περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη Ηλίου (ο παρατηρητής βλέπει ένα μέρος του Ηλιου να καλύπτεται από τη Σελήνη).
Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να δουν έστω και μερική έκλειψη.
«Οι εκλείψεις έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα. Αγγίζουν τους ανθρώπους, οι οποίοι νιώθουν ένα είδος δέους για την ομορφιά του σύμπαντός μας», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Μπιλ Νέλσον.
Η έκλειψη, οποία θα ξεκινήσει στις 18:42 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με ενημέρωση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.
Οι ενδιαφερόμενοι, ωστόσο, μπορούν να παρακολουθήσουν το σπάνιο φαινόμενο ζωντανά μέσα από την ιστοσελίδα (ζωντανή κάλυψη με σχολιασμό) ή το κανάλι της NASA στο YouTube (εικόνα μόνο από τηλεσκόπια, βλ. βίντεο παρακάτω) από τις 20:00 (ώρα Ελλάδος).
Η διάρκεια της ολικής έκλειψης θα διαρκέσει περίπου 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα και αναμένεται να συμβεί στις 21:17 ώρα Ελλάδος. Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 23:52.
Η ΝASA ανακοίνωσε πως θα εκτοξεύσει τρεις μικρούς εξερευνητικούς πυραύλους πριν, στη διάρκεια και μετά την έκλειψη του ηλίου. Στόχος είναι να μετρηθούν οι αλλαγές που προκαλεί το σκοτάδι στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, την ιονόσφαιρα. Παράλληλα οι επιστήμονες θα παρατηρήσουν με προσοχή το ηλιακό στέμμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ορατό στη διάρκεια μιας έκλειψης.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του φαινομένου τα αμερικανικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες μποτιλιαρίσματος από τους χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες που «στριμώχνονταν» κατά μήκος του μονοπατιού που θα ακολουθήσει η έκλειψη, η οποία, ωστόσο, δεν προκαλεί δέος μόνο στον άνθρωπο. Οι ειδικοί σημείωσαν, χαρακτηριστικά, πως η έκλειψη ενδέχεται να επηρεάσει τις συμπεριφορές των ζώων, ειδικά όσα είναι ευαίσθητα στις αλλαγές του φωτός και της θερμοκρασίας.
- Σημειώνεται ότι η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2026 και θα είναι ορατή από την Ισλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Ισπανία.
«Η κορώνα του Ηλιου θα είναι πιο έντονη»
Ομάδες επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων, αστροφωτογράφοι και κυνηγοί εκλείψεων από όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν στις ΗΠΑ και στο Μεξικό, για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο.
Ανάμεσά τους και η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Θησείο, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, η οποία ταξίδεψε στο Ντουράνγκο του Μεξικού μαζί με μέλη της Αστρονομικής Ενωσης Σπάρτης «Διόσκουροι». Εκεί η έκλειψη θα έχει συνολική διάρκεια δύο ώρες και 41 λεπτά και η ολικότητα τρία λεπτά και 47 δευτερόλεπτα.
Οπως δήλωσε η κυρία Μεταλληνού στο ΑΠΕ ΜΠΕ, το 2024 ο Ηλιος είναι στο μέγιστο της ηλιακής του δραστηριότητας, οπότε όλα τα ηλιακά φαινόμενα εμφανίζονται πιο έντονα. «Οπότε στη συγκεκριμένη έκλειψη, καιρού επιτρέποντος, ελπίζουμε και περιμένουμε ότι θα παρατηρήσουμε πιο έντονα ηλιακά φαινόμενα, όπως ηλιακές εκλάμψεις και προεξοχές. Ακόμα και η κορώνα του Ηλιου θα είναι πιο έντονη στις παρατηρήσεις και μετρήσεις που θα γίνουν και στις φωτογραφίες που θα βγουν».
Η ίδια ανέδειξε άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης ολικής έκλειψης: ότι πραγματοποιείται 18 χρόνια μετά την ολική έκλειψη του 2006 που ήταν ορατή από το Καστελόριζο. «Αυτά τα 18 χρόνια είναι μια περιοδικότητα, που ονομάζεται κύκλος Σάρος και ήταν γνωστός από τους Βαβυλώνιους και τους αρχαίους Ελληνες, οι οποίοι μπορούσαν έτσι να προβλέψουν τις εκλείψεις. Σε αυτό τον κύκλο επαναλαμβάνονται εκλείψεις πανομοιότυπες, οπότε στις 8 Απριλίου θα δούμε μια έκλειψη πανομοιότυπη με την έκλειψη στο Καστελόριζο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News