618
Ο Γουίλιαμ Λάι κέρδισε τις εκλογές στην Ταϊβάν τον Ιανουάριο, παρά την προσπάθεια της Κίνας να το αποτρέψει | EPA/DANIEL CENG

Η Microsoft προειδοποιεί: Η Κίνα θα παρέμβει με ΤΝ στις αμερικανικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 09:00
Ο Γουίλιαμ Λάι κέρδισε τις εκλογές στην Ταϊβάν τον Ιανουάριο, παρά την προσπάθεια της Κίνας να το αποτρέψει
|EPA/DANIEL CENG

Η Microsoft προειδοποιεί: Η Κίνα θα παρέμβει με ΤΝ στις αμερικανικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 09:00

Η Κίνα θα επιχειρήσει να παρέμβει στις εκλογές στις ΗΠΑ, στη Νότια Κορέα και στην Ινδία, με περιεχόμενο που δημιουργείται με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, μετά από την αποτυχημένη της απόπειρα στις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν, σύμφωνα με τη Microsoft.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός προειδοποίησε ότι ομάδες που εργάζονται για λογαριασμό του Πεκίνου στοχεύουν τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις στον πλανήτη για το 2024. Στο εγχείρημα ενδέχεται να εμπλέκεται και η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με έκθεση του αρμόδιου τμήματος της Microsoft, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Η Microsoft είπε ότι η Κίνα θα δημιουργήσει και θα διανείμει μέσω των social media περιεχόμενο που δημιουργείται από TΝ με στόχο να σπείρει τον διχασμό στους πολίτες, να προωθήσει τις θέσεις που στηρίζει το Πεκίνο και να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος του περιεχομένου που δημιουργήθηκε από ΤΝ ήταν μικρός έως τώρα, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει και να αποδειχθεί περισσότερο αποτελεσματικό στη συνέχεια.

Ανέφερε ακόμη ότι η Κίνα είχε ήδη επιχειρήσει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης με τη χρήση ΤΝ στις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν τον Ιανουάριο. Η εταιρεία είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που είδε μια ομάδα με κρατική στήριξη να χρησιμοποιεί περιεχόμενο κατασκευασμένο από ΤΝ, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει εκλογές άλλης χώρας.

Συγκεκριμένα, η ομάδα Storm 1376, επίσης γνωστή ως Spamouflage ή Dragonbridge, ήταν ιδιαίτερα ενεργή κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Ταϊβάν, σημειώνει ο Guardian. Οι προσπάθειές της να επηρεάσει τις εκλογές, περιλάμβαναν τη δημοσίευση ψεύτικων ηχητικών στο YouTube του υποψηφίου των εκλογών Τέρι Γκου –ο οποίος είχε αποσυρθεί από την κούρσα τον Νοέμβριο–, στα οποία έλεγε ότι στηρίζει έναν άλλο υποψήφιο.

Η Microsoft είπε ότι το κλιπ «πιθανότατα δημιουργήθηκε από ΤΝ». Το YouTube αφαίρεσε το περιεχόμενο πριν φτάσει σε πολλούς χρήστες.

Η στηριζόμενη από το Πεκίνο ομάδα προώθησε μια σειρά από βιντεάκια (memes) που δημιουργήθηκαν από TN, σχετικά με τον Γουίλιαμ Λάι, αντίπαλο του Πεκίνου, ο οποίος όμως τελικά κέρδισε τις εκλογές.

Στα βίντεο αυτά αναφέρονταν ψευδείς κατηγορίες εναντίον του Λάι για υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων. Η κινεζική ομάδα δημιούργησε επίσης αληθοφανή βίντεο με παρουσιαστές ειδήσεων να αναφέρονται σε σκάνδαλα για την ιδιωτική ζωή του Λάι.

Η Microsoft είπε ότι οι παρουσιαστές ειδήσεων δημιουργήθηκαν από το εργαλείο CapCut, το οποίο αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρεία ByteDance, ιδιοκτήτρια του TikTok. Πρόσθεσε ότι οι κινεζικές ομάδες συνεχίζουν να πραγματοποιούν εκστρατείες επιρροής στις ΗΠΑ.

Λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που στηρίζονται από το Πεκίνο θέτουν «διχαστικά ερωτήματα» σε αναρτήσεις τους, ενώ προσπαθούν να βρουν ζητήματα που διχάζουν τους αμερικανούς ψηφοφόρους. Σύμφωνα με την εταιρεία, ενδέχεται έτσι να προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες και δημογραφικά στοιχεία των ψηφοφόρων ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, μια ανάρτηση στο X αναφερόταν σε δικομματικό νομοσχέδιο ύψους 118 δισ. δολαρίων, το οποίο συνδύαζε επένδυση 20 δισ. για την ασφάλεια στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού με ένα πακέτο 75 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και το Ισραήλ. Η ανάρτηση κατέληγε στην ερώτηση: «Ποια είναι η αντίδρασή σου;».

Ανάρτηση άλλου χρήστη στεκόταν στην απώλεια ενός μαχητικού F-35 στη Νότια Καρολίνα πέρυσι, γράφοντας ότι «μόνο υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν» θα μπορούσε να χαθεί πολύτιμο στρατιωτικό υλικό. Το ότι είχαν βρεθεί τα συντρίμμια του αεροσκάφους δεν αναφερόταν καν. Η ανάρτηση κατέληγε επίσης με μία ερώτηση: «Τι πιστεύετε για αυτό;», ανέφερε ο Guardian.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε την ίδια εβδομάδα που μια αρμόδια επιτροπή διορισμένη από τον Λευκό Οίκο συμπέρανε ότι «ένας καταρράκτης σφαλμάτων» της Microsoft επέτρεψε σε κινέζους χάκερ, με τη στήριξη του Πεκίνου, να εισβάλουν σε λογαριασμούς email ανώτερων αμερικανών αξιωματούχων.

Τον περασμένο μήνα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας αποκάλυψαν ότι υποστηριζόμενοι από την Κίνα χάκερ διεξήγαγαν μια πολυετή εκστρατεία στον κυβερνοχώρο, η οποία στόχευε πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρήσεις, καθώς και την υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιτήρηση των βρετανικών εκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...