863
Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021. Και τώρα είναι συνομιλητές του Κρεμλίνου | EPA/SAMIULLAH POPAL

Ο Πούτιν κλείνει το μάτι στους Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2024, 16:14
Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021. Και τώρα είναι συνομιλητές του Κρεμλίνου
|EPA/SAMIULLAH POPAL

Ο Πούτιν κλείνει το μάτι στους Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2024, 16:14

Σε πρώτη ανάγνωση η ιδέα είναι αρκετά ρομαντική: οι εκπρόσωποι του Ρωσικού-Ισλαμικού Παγκόσμιου Φόρουμ θα φιλοξενηθούν σε ένα φεστιβάλ στο Καζάν της Ρωσίας, σε μια γιορτή της αρμονικής συνύπαρξης των λαών, όπου θα συζητηθούν θέματα όπως τα οφέλη του χόκεϊ επί πάγου στη Μέση Ανατολή, ενώ θα υπάρξει κι ένα τουρνουά πάλης, αφιερωμένο στον Σιγαμπουτντίν Μαρχανί, τον ιμάμη του πρώτου τζαμιού στη Ρωσία. Σε δεύτερη ανάγνωση είναι μία ακόμα ενέργεια που κατατάσσει τη Ρωσία του Πούτιν στους παρίες του σύγχρονου κόσμου μας.

Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν είναι ευπρόσδεκτοι στο φεστιβάλ. Η ειρωνεία είναι ότι οι Ταλιμπάν είναι αυτοί που προέκυψαν από τους μαχητές Μουτζαχεντίν, οι οποίοι, με τη συνδρομή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αντιστάθηκαν στους Σοβιετικούς από το 1979 μέχρι και την οδυνηρή αποχώρηση του Κόκκινου Στρατού από το Αφγανιστάν, σχεδόν μία δεκαετία αργότερα. Αλλά τώρα όλα έχουν αλλάξει. Οι Ταλιμπάν είναι για τη Μόσχα «καλοί»: εκπρόσωποι από το «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν» έχουν προσκληθεί στο τετραήμερο φόρουμ στο Καζάν, την πρωτεύουσα του Ταταρστάν, όπου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να ανακοινώσει νέες οικονομικές ευκαιρίες για τα ισλαμικά έθνη.

Στροφή του Κρεμλίνου

Η πρόσκληση στη σύνοδο κορυφής του επόμενου μήνα, στην κυρίως μουσουλμανική περιοχή περίπου 650 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, αντιπροσωπεύει το τελευταίο δείγμα της εντυπωσιακής στροφής του Κρεμλίνου, ενώ για τους Ταλιμπάν αποτελεί ευκαιρία να εδραιώσουν τις σχέσεις με μία από τις μόλις 16 χώρες που έχουν πρεσβεία στην Καμπούλ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τους Ταλιμπάν ως «λογικούς ανθρώπους» (EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO).

Η Μόσχα τώρα επιδιώκει να οικοδομήσει σχέσεις με τους Ταλιμπάν που κυβερνούν το Αφγανιστάν από το 2021. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, περιέγραψε τους ηγέτες του —στους οποίους περιλαμβάνονται μέλη της οργάνωσης Χακάνι, μιας από τις πιο σκληροπυρηνικές φατρίες των Ταλιμπάν με μακροχρόνιους δεσμούς με την Αλ Κάιντα από τη δεκαετία του 1980— ως «λογικούς ανθρώπους».

Μπορεί οι Ταλιμπάν να εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται επίσημα ως τρομοκρατική οργάνωση από τη Μόσχα, αλλά αυτό φαίνεται ότι θα αλλάξει.

«Η de facto Αρχή στο Αφγανιστάν»

«Πρόκειται για μια χώρα που βρίσκεται δίπλα μας και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επικοινωνούμε μαζί τους», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν.

«Πρέπει να επιλύσουμε σημαντικά ζητήματα, κάτι που απαιτεί διάλογο, κι επομένως από αυτή την άποψη επικοινωνούμε μαζί τους όπως σχεδόν κι όλοι οι άλλοι – είναι η de facto Αρχή στο Αφγανιστάν».

Αφγανές λαμβάνουν τα διπλώματά τους κατά την τελετή αποφοίτησής τους από σεμινάριο απομνημόνευσης του Κορανίου στην Καμπούλ (EPA/SAMIULLAH POPAL).

Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως νόμιμους ηγέτες του Αφγανιστάν από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία μετά την αποχώρηση των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Εκτοτε, η ομάδα που είχε κυβερνήσει το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001, έχει προχωρήσει σε βάναυση καταστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των γυναικών.

Σύσφιγξη σχέσεων

«Η αφαίρεση του ονόματος του Ισλαμικού Εμιράτου από τη μαύρη λίστα αποτελεί μια καλή κίνηση από την πλευρά της Ρωσία και φυσικά την χαιρετίζουμε», δήλωσε στους Times του Λονδίνου ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. «Θέλουμε διπλωματικές σχέσεις με όλες τις χώρες και συνεργασίες στον οικονομικό τομέα. Οσον αφορά τις επενδύσεις, η κίνηση της Μόσχας θα προσφέρει την ευκαιρία σε κάθε χώρα να έρθει και να επενδύσει εδώ».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Οταν η Σοβιετική Ενωση εισέβαλε στο Αφγανιστάν, ήταν μια άλλη εποχή, εκείνη της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Η σημερινή Ρωσία δεν συμμερίζεται αυτές τις ιδέες και τα ιδανικά και δεν είναι τόσο εχθρική όσο οι Ρώσοι εκείνης της εποχής. Ωστόσο, δεν επιτρέπουμε σε καμία ξένη δύναμη να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ισορροπημένες σχέσεις με όλες τις χώρες και οι σχέσεις μας με όλες να βασίζονται σε οικονομικά συμφέροντα».

Η κινεζική παρουσία

Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που οικοδομεί δεσμούς με τους Ταλιμπάν. Αλλα κράτη με διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν είναι η Κίνα, το Ιράν και η Ινδία, καθώς και το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Το Πεκίνο έχει κάνει πολλές επενδύσεις στη χώρα, ενώ οι κινέζοι διπλωμάτες συναντούν τους αφγανούς ομολόγους τους «σχεδόν κάθε εβδομάδα».

Ταλιμπάν ελέγχουν ανθρώπους και οχήματα σε προκαθορισμένα σημεία στην Κανταχάρ (EPA/QUDRATULLAH RAZWAN).

Ο Πεσκόφ δεν διευκρίνισε ποια θέματα θέλει η Ρωσία να συζητήσει με τους Ταλιμπάν. Ωστόσο, τα σχόλιά του ήρθαν περίπου δύο εβδομάδες από τότε που τρομοκράτες του ΙΚ-Χορασάν (Isis-K), που εδρεύει στο Αφγανιστάν, άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους σε συναυλιακό χώρο λίγο έξω από τη Μόσχα, σκοτώνοντας 144 ανθρώπους. Το Isis-K ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση, που ήταν η χειρότερη που έγινε στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια.

Εχθροί με το Isis-K

Οι Ταλιμπάν είχαν δεσμευτεί στο παρελθόν να σταματήσουν τις επιθέσεις τρομοκρατικών ομάδων, όπως το Isis-K, έξω από τα σύνορά τους. Το Isis-K αποτελεί ορκισμένο εχθρό των Ταλιμπάν και έχει κατηγορήσει τους ηγέτες του ότι συνδιαλέγονται με «άπιστους», προχωρώντας σε συνομιλίες με αξιωματούχους από την Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η δράση κατά του Isis-K βασίζεται στις δικές μας ανάγκες για ασφάλεια», είπε ο Μουτζαχίντ. «Η δράση μας δεν είναι ούτε κατ’ εντολή κάποιου ούτε προς όφελος οποιασδήποτε χώρας. Το Isis-K είναι ο εχθρός μας. Το Ισλαμικό Εμιράτο αγωνίζεται για την προστασία της χώρας και του λαού μας και το έχει πετύχει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...