Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη του 15ου συνεδρίου της ΝΔ, στο Ζάππειο, αριθμούσε περίπου 5.600 λέξεις —o Πρωθυπουργός μίλησε για περίπου μια ώρα, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό κομματικών στελεχών, αλλά και μπροστά στους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή, που είχε και αυτό τον συμβολισμό του, 66 ημέρες πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών.
Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, εξάλλου, ήταν το θέμα —μολονότι, τυπικά, ο χαρακτήρας της ομιλίας και του συνεδρίου είναι επετειακός καθώς εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ. Πολύ γρήγορα, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τον κομματικό-προεκλογικό τόνο στην ομιλία του, βγαίνοντας λίγο από το κοστούμι του τεχνοκράτη-μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού και μπαίνοντας σε αυτό του αρχηγού της γαλάζιας παράταξης: «Θα την ξανακάνουμε “μπλε” όλη την Ελλάδα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου», φώναξε.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε με την ομιλία του τον άξονα γύρω από τον οποίο θα κινηθεί πολιτικά τους επόμενους δύο μήνες, ως τις κάλπες των ευρωεκλογών καθώς τα μηνύματα της συσπείρωσης και του κινδύνου της «ανέξοδης διαμαρτυρίας», που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πισωγύρισμα ήταν ευδιάκριτα.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «μια κρίσιμη αναμέτρηση για την Ελλάδα και την Ευρώπη», που θα φωτίσει «τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας». Και προειδοποίησε πως «η πατρίδα δεν αντέχει έναν νέο κύκλο ρίσκου και οι πολίτες δεν θα ανεχθούν κανένα πισωγύρισμα», επισημαίνοντας πως «είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η πατρίδα δεν θα συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμα.
«Αυτός ο λαός και η πρώτη κυβέρνηση της ΝΔ», υπενθύμισε σε ένα σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, «βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια την πρώτη τετραετία: μία παραλυμένη από φόρους οικονομία, μία δηλητηριασμένη από ψέματα κοινωνία. Σε ένα κράτος καθήλωσης και ανεργίας, με τα σύνορα διάτρητα, έρμαια των μεταναστευτικών ροών, στο διεθνές περιθώριο και πολιορκημένο ταυτόχρονα από διαδοχικές δοκιμασίες: τις εισβολές στον Έβρο, την πανδημία του κορονοϊού, τις απειλές των γειτόνων μας στο Αιγαίο, αλλά και τις μεγάλες ξαφνικές φυσικές καταστροφές. Κι όμως, μέσα σε τέσσερα χρόνια η εθνική ρότα άλλαξε βάζοντας την Ελλάδα για τα καλά σε τροχιά προόδου. Οι πολίτες ελαφρύνθηκαν από τα βάρη 50 και πλέον φόρων, νέες επενδύσεις δημιούργησαν δουλειές, οι εξαγωγές αυξήθηκαν. Η εμπιστοσύνη μεταξύ Πολιτείας και κοινωνίας μάς βοήθησε να νικήσουμε την πρωτοφανή υγειονομική επίθεση, ώστε η ελπίδα στο εσωτερικό να συναντάται με την αυτοπεποίθηση στο εξωτερικό, εκεί που η εθνική φωνή ακούγεται πια δυνατή, από τις Βρυξέλλες και τον αραβικό κόσμο μέχρι το αμερικανικό Κογκρέσο».
«Ηταν η πολιτική του σχεδίου, της συνέπειας και του αποτελέσματος», προσέθεσε. «Είναι αυτή που δικαιώθηκε πριν από εννέα μήνες, οδηγώντας έτσι στη δεύτερη κυβερνητική θητεία. Έχοντας νικήσει κατά κράτος μια αντιπολίτευση που ήρθε από το περιθώριο για να τεθεί και πάλι σε αυτό. Με μια εντολή: να προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά μπροστά στη “λεωφόρο” των μεταρρυθμίσεων, που θα ξεριζώσουν τις παθογένειες του παρελθόντος. Βελτιώνοντας, ημέρα με την ημέρα, αυτό που ο κάθε πολίτης επιθυμεί: την καθημερινή του ζωή σε όλα τα πεδία».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε το χαρτί του πατριωτισμού —άλλωστε έτσι απάντησε και σε όσους υποστηρίζουν πως η ΝΔ έχει αλλοιωθεί ιδεολογικά, λόγω των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων: «Οι πυλώνες της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας είναι και μένουν πανίσχυροι και είναι η πίστη στον πατριωτισμό της ευθύνης και στον κοινοβουλευτισμό, η προσήλωση στο ευρωπαϊκό όραμα και στις αξίες του δυτικού κόσμου», υπενθύμισε.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκέστηκε στην ανάδειξη των αρετών που διαθέτει κατά τη δική του θεώρηση, η Νέα Δημοκρατία, ή στην παραδοχή των αστοχιών του κράτος, όπως στην πρόσφατη τραγωδία με τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους· χρησιμοποίησε το βήμα του συνεδρίου για να επιτεθεί κατά των πολιτικών του αντιπάλων στην αντιπολίτευση.
Επέλεξε ως πρώτο στόχο τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης: «Πρέπει επιτέλους να το πούμε ανοιχτά: να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού, συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Ακολούθησε ο Στέφανος Κασσελάκης του ΣΥΡΙΖΑ: «Εχετε πια διαπιστώσει ποιοι βρίσκονται απέναντί μας. Ενας εισαγόμενος αρχηγός ο οποίος, χωρίς να διαθέτει καμία εκλογική εμπειρία, προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς, μιλώντας με θράσος και αφήνοντας υπονοούμενα για νοθείες. Θέλοντας μάλιστα να ξεπεράσει ακόμα και τον προκάτοχό του, υπόσχεται και αυτός παροχές δισεκατομμυρίων από το παλιό “λεφτόδεντρο” του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει ξεραθεί ακόμα».
Και έπειτα ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Δίπλα του ένας δεύτερος πρόεδρος αρχίζει να “βάφει” το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα μείνει τρίτος. Πράγματι, ωραία φιλοδοξία», είπε σε ειρωνικό τόνο ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε έναν πολιτικό αγώνα στον οποίο η ΝΔ είναι μόνη απέναντι σε όλους.
«Ολα τα κόμματα, το καθένα από την πλευρά του, συνασπίζονται εναντίον μας. Συχνά δεν διστάζουν να δυσφημίζουν με κάθε τρόπο τη χώρα στο εξωτερικό και να καπηλεύονται ακόμα και ένα τεράστιο συλλογικό πένθος στο εσωτερικό, κάτι που είδαμε να συμβαίνει, χωρίς ντροπή, με τη μεγάλη τραγωδία των Τεμπών. Επιμένουν να κάνουν τον πόνο κομματικό εργαλείο, μονοπωλώντας δήθεν την ευαισθησία, λες και υπάρχουν Έλληνες που θλίβονται περισσότερο από όλους με αυτό το εθνικό δράμα.
»Και όπως φαίνεται, δεν μαθαίνουν ούτε από αυτά που παθαίνουν, διαφορετικά θα είχαν καταλάβει ότι κάθε φορά που καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση οι πολίτες την επιστρέφουν ως πεποίθηση δυσπιστίας προς τη δική τους προπαγάνδα και πρακτική.
»Και το έχουν ήδη αποδείξει επανειλημμένα. Ο ένας κατηγορώντας στην Ευρώπη την ίδια την πατρίδα του ότι τάχα πνίγει μετανάστες όταν το Λιμενικό μας προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα 365 ημέρες τον χρόνο. Ή αναθέτοντας να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου, ποιος; Ποιος άραγε; Ένας καταδικασμένος, 13-0, για παράβαση καθήκοντος στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο άλλος αλλάζει διαρκώς θέσεις.
»Το παζλ συμπληρώνεται από έναν τηλε-θαυματοποιό που διαφημίζει λύσεις σε κάθε πρόβλημα, διαδίδοντας όμως επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας», προσέθεσε αναφερόμενος και πάλι στον κ. Βελόπουλο.
Και έδωσε εκ νέου το στίγμα των ευρωεκλογών: «Στις κάλπες του Ιουνίου θα αποφασιστούν πολλά περισσότερα από την εκλογή της ελληνικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε μια σύγκρουση η οποία έχει ευρωπαϊκό τίτλο αλλά έχει περιεχόμενο απόλυτα ελληνικό», είπε.
Και ενημέρωσε τους ψηφοφόρους ότι «θα κληθούν να διατρανώσουν αν η Ελλάδα θα μείνει ισχυρή και ασφαλής σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, με τη Μέση Ανατολή σε αναταραχή και με έναν απρόβλεπτο πάντα εξ ανατολών γείτονά της».
Προειδοποιώντας τους, επίσης, ότι «θα πρέπει να είναι ειλικρινείς: θέλουν ή όχι να συνεχιστεί η ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας, η σταδιακή αλλά σταθερή αύξηση των μισθών και ασφαλώς ο σχεδιασμός για μία θωρακισμένη και περήφανη πατρίδα;
»Ο Ιούνιος, συνεπώς, θα είναι ένας μήνας καθοριστικός. Όχι μόνο για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, εκεί που όλοι οι λαοί της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας έχουν ανάγκη να οικοδομήσουν την οικονομική, ενεργειακή, τεχνολογική, αλλά και αμυντική αυτονομία τους. Θα γίνει μήνας καθοριστικός και για τις επόμενες μέρες στη χώρα μας, εδώ που χρειαζόμαστε όσο ποτέ ενότητα στην κοινωνία και συνέχεια στην οικονομία και στην ανοδική πορεία. Διαφορετικά, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, με την Ελλάδα να μπαίνει και πάλι σε νέες, καινούργιες περιπέτειες», τόνισε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News