993
| INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαμάχη για την αντισυνταγματικότητα της μη ενημέρωσης Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές, μετά την απόφαση του ΣτΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 12:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/04/2024, 15:20
|INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαμάχη για την αντισυνταγματικότητα της μη ενημέρωσης Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές, μετά την απόφαση του ΣτΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 12:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/04/2024, 15:20

Μη νόμιμη και αντισυνταγματική είναι, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η βασιζόμενη σε νόμο του 2021 άρνηση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη για τους λόγους που έγινε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του αλλά και για τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν.

Παράλληλα, όμως, το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «η προσβαλλόμενη πράξη, κατά το μέρος που απέρριψε το αίτημα του αιτούντος να ενημερωθούν ο Πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το περιεχόμενο της εισαγγελικής διάταξης περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του, αιτιολογείται νομίμως, ο δε περί του αντιθέτου λόγος ακυρώσεως είναι απορριπτέος ως αβάσιμος»

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει ο κ. Ανδρουλάκης διαμαρτυρόμενος για τη μη ενημέρωσή του όταν ξέσπασε η υπόθεση των υποκλοπών το καλοκαίρι του 2022.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη) έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση ακυρώσεως που είχε καταθέσει ο κ. Ανδρουλάκης κατά της πράξης του προέδρου της ΑΔΑΕ, με την οποία απορρίφθηκε το από 7.9.2022 αίτημά του να του γνωστοποιηθούν, η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή σε βάρος του του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος πρέπει να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη για το υλικό που είχε συλλεγεί –ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για δικαίωσή του και προανήγγειλε ότι θα μεταβεί την προσεχή Δευτέρα στην Αρχή για να ενημερωθεί.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε στη Βουλή και αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ έκανε λόγο για πρώτη νίκη του Κράτους Δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «σήμερα δόθηκε και μια απάντηση στις συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του που είχαν το θράσος να με διαβάλουν ως εκβιαζόμενο».

Στον κ. Ανδρουλάκη απάντησε, στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θεωρεί τον νόμο του Κώστα Τσιάρα αντισυνταγματικό. Αντιθέτως, στο πνεύμα της αποφάσεως καταγράφεται ότι ήταν πράγματι ένα θετικό βήμα μπροστά. Θεωρεί αντισυνταγματική προηγούμενη διάταξη η οποία είχε καταργηθεί εν τω μεταξύ, από τον νόμο του κ. Τσιάρα. Και ο κ. Ανδρουλάκης, πράγματι θα έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί από την ΑΔΑΕ», είπε ο κ. Χατζηδάκης,

Στην απάντησή του, ο κ. Χατζηδάκης διέψευσε την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη ότι ήταν ο νόμος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε,  είτε ισχύει αυτό που παρουσίασε ο κ. Ανδρουλάκης, είτε ισχύει «αυτό που λέω ο ίδιος, το οποίο είναι σίγουρα πιο έγκυρο», αυτό σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη έχει την ανεξαρτησία που είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, δεν είναι ελεγχόμενη από την κυβέρνηση και δεν θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενη από την κυβέρνηση.

«Επομένως, είναι μια απόφαση που πιστοποιεί την ανεξαρτησία των εξουσιών και εν πάση περιπτώσει είμαι εναντίον της κριτικής που ασκείται, η οποία είναι ισοπεδωτική και με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών και με αφορμή μια σειρά από άλλα θεσμικά ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει», θέλησε να επισημάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Τσιάρα

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι ιστορική και αποτελεί μήνυμα: Ως εδώ κ. Μητσοτάκη. Ως εδώ στη καταπάτηση του κράτους Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»: με αυτά τα λόγια απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης, στην Ολομέλεια, στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος είχε σπεύσει να εξηγήσει τις διαφορές του νόμου του 2022 με τον νόμο του 2021 για τον οποίο απεφάνθη το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι «με τη συγκεκριμένη απόφαση το παρακράτος του Μαξίμου έχει υποστεί μεγάλη ήττα στην προσπάθειά του να συγκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών και την παρακολούθησή μου».

«Δεν μπορεί όποτε μας αρέσει μια απόφαση, η Δικαιοσύνη να είναι καλή και όποτε δεν μας αρέσει, η Δικαιοσύνη χειραγωγείται από την κυβέρνηση» αντέδρασε ο κ. Τσιάρας, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Ως υπουργός Δικαιοσύνης πίστευα ότι τα θέματα εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να κοινοποιούνται. Αυτή ήταν η άποψή μου», ξεκαθάρισε και προσέθεσε: «Βεβαίως εφόσον υπάρχει αυτή η απόφαση και με δεδομένο ότι η ίδια η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει επί ενός πεδίου άναρχου που χρειάζεται να λάβει κανείς υπόψη του δεκάδες διαφορετικές πρόνοιες, που μπορεί να ξεκινούν από την λειτουργία της ΕΥΠ, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων ,είναι ένα θέμα που αποδεικνύει και το σοβαρό της ενδιαφέρον και την προσήλωση της στο κράτος δικαίου».

«Όλα τα άλλα, προφανώς θα αποδειχθούν στην πορεία και θα φανούν αλλά το να εγκαλούμαστε γιατί τελικά φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο νόμο, που πραγματικά προστατεύει όλη αυτή τη διαδικασία, δημιουργεί συνθήκες νομιμότητας και υπηρετεί τον πυρήνα του κράτους δικαίου, νομίζω ότι είναι εκτός λογικής» κατέληξε στην απάντησή του.

Οξύνοντας τη κριτική του προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα συνέβαινε αυτό. Εσείς όμως δεν είστε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας. Εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Εσείς δεν τις εμπιστεύεστε. Είστε κόμμα ντροπή για τη διάκριση των εξουσιών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κάλεσε τον ελληνικό λαό να στείλει μήνυμα στις ευρωεκλογές κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και στον κ. Μητσοτάκη προσωπικά τονίζοντας: «Είχε το θράσος να χρησιμοποιήσει την ΕΥΠ εις βάρος πολιτικών του αντιπάλων και μελών του υπουργικού συμβουλίου. Με παρακολουθούσατε όταν υπέβαλα υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Θα μάθω τη Δευτέρα για το ποιος ήταν ο λόγος να με βαπτίσετε πράκτορα, για να μην ηγηθώ της προσπάθειας αυτής που κάνουμε τώρα. Θέλατε εμπλοκή στις εσωκομματικές εκλογές, αυτός είναι ο λόγος. Θέλατε ένα ΠΑΣΟΚ αποκούμπι και όχι πολιτικό αντίπαλο όπως είναι τώρα».

Λίγη ώρα νωρίτερα, σε συζήτησή του με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι με την απόφαση του ΣτΕ έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησής του, καθώς δεν εμπίπτει στην νεότερη ρύθμιση του 2022, σύμφωνα με την οποία ο οιοσδήποτε μπορεί να ενημερωθεί μετά από τρία χρόνια και εξεταστεί το αίτημά του από τριμελή επιτροπή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...