541
Η πλατεία του Αγίου Μάρκου κατακλύζεται καθημερινά από τουρίστες, με τον συνωστισμό να είναι αφόρητος | Shutterstock/Oleg Senkov

Βενετία: Χιλιάδες ημερήσιοι επισκέπτες πληρώνουν εισιτήριο εισόδου €5

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 17:05
Η πλατεία του Αγίου Μάρκου κατακλύζεται καθημερινά από τουρίστες, με τον συνωστισμό να είναι αφόρητος
|Shutterstock/Oleg Senkov

Βενετία: Χιλιάδες ημερήσιοι επισκέπτες πληρώνουν εισιτήριο εισόδου €5

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 17:05

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν προπληρώσει το αντίτιμο εισιτηρίου των 5 ευρώ για να επισκεφθούν τη Βενετία αυτή την άνοιξη και το επερχόμενο καλοκαίρι, καθώς ο δήμος επιχειρεί να μειώσει τις ορδές των τουριστών που προκαλούν συνωστισμό στα διάσημα κανάλια της. Το νέο μέτρο αφορά τους επισκέπτες ημέρας στη γραφική ιταλική πόλη.

Περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες αγόρασαν εισιτήρια για να εισέλθουν στην πόλη στις 25 Απριλίου, την πρώτη από τις 29 συνολικά ημέρες φέτος που οι ημερήσιοι ταξιδιώτες πρέπει να πληρώσουν για να εισέλθουν. Αλλα 51.000 άτομα πληρούν τις προϋποθέσεις για δωρεάν είσοδο, καθώς εργάζονται ή σπουδάζουν εκεί, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

«Κανείς δεν έχει επιχειρήσει να κάνει κάτι τέτοιο – θέλουμε να υπερασπιστούμε αυτή την πόλη και να την κάνουμε βιώσιμη» λέει ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο. Η τουριστική βιομηχανία της Βενετίας έχει ανακάμψει μετά την πανδημία, με 50.000 ημερήσιους ταξιδιώτες τις ημέρες αιχμής, καθώς και 40.000 κρατήσεις σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα Airbnb.

Οι αριθμοί των τουριστικών κρατήσεων ξεπερνούν τον πληθυσμό των 49.000 κατοίκων της πόλης. Οι επισκέπτες που πληρώνουν διαδικτυακώς λαμβάνουν έναν κωδικό που θα πρέπει να επιδείξουν στους επιθεωρητές της πόλης από το κινητό τηλέφωνό τους μόλις φτάσουν – με τους παραβάτες να κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 300 ευρώ.

Οι τουρίστες που έχουν κάνει κράτηση για διανυκτέρευση στην πόλη εξαιρούνται, όπως και οι φοιτητές, οι μετακινούμενοι και οι συγγενείς των κατοίκων. «Προβάλλουμε τηλεοπτικές διαφημίσεις στην Ιταλία για να ειδοποιήσουμε τους ημερήσιους ταξιδιώτες. Δεν ανησυχούμε για τους επισκέπτες από το εξωτερικό, που είναι πιο πιθανό να κοιμηθούν στην πόλη» λέει ο Σιμόνε Βεντουρίνι, επικεφαλής του Οργανισμού Τουρισμού της Βενετίας.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν διαδικτυακά πόσες κρατήσεις έχουν ήδη γίνει για μια συγκεκριμένη ημέρα, κάτι που μπορεί να τους πείσει να προτιμήσουν μια άλλη μέρα, με λιγότερη κίνηση, σημειώνουν οι αξιωματούχοι του δήμου. «Αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε συστήματα μονής κατεύθυνσης για τους πεζούς σε σοκάκια πλάτους 90 εκατοστών – πρέπει η πόλη να έχει λιγότερο κόσμο σε ορισμένες ημέρες αιχμής» αποκαλύπτει ο δήμαρχος.

Ο Μισέλ Ζούιν, επικεφαλής των οικονομικών του δήμου, λέει πως το νέο σχέδιο δεν έχει οικονομικά κίνητρα, καθώς η Βενετία είχε πέρυσι  πλεόνασμα 54 εκατ. ευρώ. Η πρωτοβουλία στοχεύει κυρίως στους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται κατά εκατοντάδες καθημερινά την πόλη για λίγες ώρες.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 25 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου, καλύπτοντας δύο επίσημες ιταλικές αργίες, ενώ στη συνέχεια θα ενεργοποιείται τα περισσότερα Σαββατοκύριακα μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Η περίοδος περιλαμβάνει και την 28η Απριλίου, την ημέρα που ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, πάπας Φραγκίσκος, θα ταξιδέψει στη Βενετία και θα τελέσει λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Περίπου 9.000 άτομα αναμένεται να παρευρεθούν.

Ο δήμαρχος Μπρουνιάρο δηλώνει ότι το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων είναι «ένα πλάνο, την αποτελεσματικότητα του οποίου μπορούν να μελετήσουν και άλλες πόλεις», καθώς ο υπερτουρισμός πλήττει προορισμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. «Κοντά στις 20 πόλεις μάς έχουν ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του νέου μας συστήματος – δεχόμαστε κλήσεις από παντού στον κόσμο» συμπληρώνει.

Μια από τις ενδιαφερόμενες πόλεις ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ο δήμαρχος της Βενετίας, αρνούμενος όμως να αποκαλύψει την ταυτότητά της. Ο επικεφαλής του Οργανισμού Τουρισμού, Σιμόνε Βεντουρίνι, ισχυρίζεται ότι δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων σχετικά με το πρόγραμμα, στη διάρκεια πρόσφατης διάσκεψης του ΟΗΕ για τον τουρισμό. «Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς όλοι μάς βλέπουν σαν πειραματόζωα» λέει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...