869
Ο κάτοχος αυτού του κινητού είναι οδηγός ταξί στο Τελ Αβίβ. Την Πέμπτη, το GPS τον τοποθετούσε, λανθασμένα, στη Βηρυτό | REUTERS/Rami Amichay

Συναγερμός στο Ισραήλ: Ο στρατός «πείραξε» το GPS αναμένοντας επίθεση από το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 11:18
Ο κάτοχος αυτού του κινητού είναι οδηγός ταξί στο Τελ Αβίβ. Την Πέμπτη, το GPS τον τοποθετούσε, λανθασμένα, στη Βηρυτό
|REUTERS/Rami Amichay

Συναγερμός στο Ισραήλ: Ο στρατός «πείραξε» το GPS αναμένοντας επίθεση από το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 11:18

Το πρωί της Πέμπτης, όσοι κάτοικοι του Τελ Αβίβ τσέκαραν τα κινητά τους, είδαν έκπληκτοι ότι τους τοποθετούσαν στη Βηρυτό, σε απόσταση 200 χλμ προς τον βορρά.

Οι οδηγοί ταξί δεν μπορούσαν να βρουν τους δρόμους, ενώ οι εφαρμογές για delivery δεν λειτουργούσαν. Κι αυτό γιατί ο ισραηλινός στρατός «πείραξε» το σήμα των 24 δορυφόρων που δίνουν το στίγμα του GPS, του παγκοσμίου συστήματος εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, αναμένοντας πυραυλική επίθεση από το Ιράν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε τα μέτρα άμυνας, καθώς η Τεχεράνη ορκίστηκε ότι θα προβεί σε αντίποινα μετά την επίθεση στο ιρανικό «προξενείο» στη Δαμασκό, που έγινε από το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF)  ανέστειλαν προσωρινά όλες τις άδειες των μάχιμων μονάδων, παρενέβησαν στο σήμα GPS και ενίσχυσαν την «ετοιμότητά» τους έπειτα από σχεδόν έξι μήνες πολέμου στη Γάζα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

«Ο ισραηλινός στρατός είναι σε πόλεμο και το θέμα της ανάπτυξης των δυνάμεων επανεξετάζεται συνεχώς σε συνάρτηση με τις ανάγκες», δήλωσε ο στρατός ανακοινώνοντας την αναστολή των αδειών.

Επειτα από μια «αξιολόγηση της κατάστασης», δήλωσε επίσης ο στρατός, αποφασίστηκε να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτικών και να κληθούν έφεδροι για το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στρατός ανακαλεί επίσης περισσότερους εφέδρους εν μέσω των απειλών του Ιράν.

Το «προξενείο» της Τεχεράνης στη Δαμασκό, μετά τον βομβαρδισμό – REUTERS/Firas Makdesi

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, διευκρίνισε ότι η παρεμβολή του σήματος GPS έχει στόχο να προασπίσει τη χώρα από τα κατευθυνόμενα όπλα όπως οι πύραυλοι ή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Ενισχύσαμε την ετοιμότητα των μονάδων μάχης, εκεί όπου είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Χαγκάρι. «Ενισχύσαμε τα συστήματα άμυνας και έχουμε προετοιμάσει αεροσκάφη για την άμυνα, έτοιμα να επιτεθούν βάσει διαφόρων σεναρίων», πρόσθεσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Washington Post, το Ισραήλ απομάκρυνε τους πρεσβευτές του και εκκένωσε τις πρεσβείες σε ορισμένες χώρες, ενώ συνέστησε σε άλλους να μην εμφανίζονται δημόσια.

Σύμφωνα με τον Guardian, η παρεμβολή στο GPS έγινε σε μεγάλες πόλεις, όπως το Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ και στρατιωτικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εκτός από τα προβλήματα στην καθημερινότητα που μπορεί να επιφέρει η λανθασμένη γεωγραφική θέση, υπάρχουν και οι κίνδυνοι για την πολιτική αεροπορία, καθώς μπορεί να μπερδέψει τα συστήματα των αεροπλάνων.

Επίσης, μπορεί να εκτρέψει τους κατευθυνόμενους πυραύλους που χρησιμοποιούν GPS από την τροχιά τους, και αυτοί να πέσουν σε κατοικημένες περιοχές.

Επιπλέον, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό για όλα τα οπλικά συστήματα.

O Αμος Γιαντλίν, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής αντικατασκοπείας, είπε στο Reuters ότι η Τεχεράνη δεν αποκλείεται να επιτεθεί -είτε απευθείας είτε μέσω εντολοδόχων- την Παρασκευή, την τελευταία του Ραμαζανιού, που είναι επίσης η εθνική ημέρα για την Ιερουσαλήμ (αλ-Κουντς, όπως ονομάζεται η πόλη στα αραβικά), στο Ιράν, σε ένδειξη αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη.

Οπως σημείωσε η Washington Post, αναλυτές με εμπειρία στο Ιράν και στο επίλεκτο Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGG), θεωρούν ότι οι πιθανότητες ενός άμεσου ιρανικού χτυπήματος στο Ισραήλ είναι μικρές, επειδή η Τεχεράνη δεν έχει τις δυνατότητες να νικήσει στρατιωτικά το Ισραήλ και αγωνίζεται να περιορίσει τη δημόσια αναταραχή στο εσωτερικό της.

«Αντίθετα, αν οι Φρουροί πρόκειται να απαντήσουν άμεσα, μπορούμε να περιμένουμε ότι η Τεχεράνη θα κατασκευάσει ψευδείς ισχυρισμούς για “κέντρα επιχειρήσεων της Μοσάντ” σε τρίτα κράτη -όπως το ιρακινό Κουρδιστάν ή ακόμη και το Αζερμπαϊτζάν- για να παρέχει στους Φρουρούς χώρο να διεξάγουν συμβολικά χτυπήματα για σκοπούς προπαγάνδας, αλλά χωρίς να φοβάται οποιαδήποτε άμεσα ισραηλινά αντίποινα», δήλωσε η Κάσρα Ααράμπι, διευθύντρια έρευνας για το IRGC στην αμερικανική οργάνωση Ενωμένοι εναντίον του πυρηνικού Ιράν.

Στο μεταξύ, καθώς όλες αυτές οι ανακοινώσεις ενέτειναν τον φόβο στους ισραηλινούς πολίτες, διάφοροι δήμοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους κατοίκους τους, υπενθυμίζοντας τις οδηγίες για περίπτωση εκτάκτου ανάγκης και ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν τα καταφύγια και υπόγειους χώρους στάθμευσης για όσους θέλουν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται μετά τα πλήγματα που αποδόθηκαν στο Ισραήλ τα οποία κατέστρεψαν τη Δευτέρα το «προξενικό» τμήμα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους μεταξύ των οποίων ανώτερο διοικητή, στρατηγό, των Φρουρών της Επανάστασης και έξι ακόμα υψηλόβαθμα μέλη τους.

Τα παιδιά του Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί, του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης, που σκοτώθηκε στη Δαμασκό, κρατούν τη φωτογραφία του, στην κηδεία του στην Τεχεράνη- Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει την ευθύνη του, και υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα λάβει ισχυρό ράπισμα για την επίθεση αυτή.

Το Ισραήλ από τη μεριά του, δήλωσε ότι το κτίριο που καταστράφηκε δεν ήταν προξενείο αλλά στρατιωτική βάση του επίλεκτου ιρανικού Σώματος.

Την Παρασκευή, κατά την έναρξη συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: «Επί χρόνια το Ιράν ενεργεί εναντίον μας, τόσο ευθέως όσο και μέσω εντολοδόχων. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ ενεργεί εναντίον του Ιράν και των εντολοδόχων του, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Γνωρίζουμε πώς να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την απλή αρχή ότι όποιος μας βλάψει ή σχεδιάζει να μας βλάψει, θα τον πληγώσουμε», συμπλήρωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...