886
Κάθιδρος ο Τραμπ στην προεκλογική ομιλία του στο Γουισκόνσιν – έφταιγαν οι ισχυροί προβολείς ή οι έγνοιες του για τα πρόστιμα; | REUTERS/Brian Snyder

Τα πρόστιμα και οι μπίζνες θα χρεοκοπήσουν τον Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2024, 15:50
Κάθιδρος ο Τραμπ στην προεκλογική ομιλία του στο Γουισκόνσιν – έφταιγαν οι ισχυροί προβολείς ή οι έγνοιες του για τα πρόστιμα;
|REUTERS/Brian Snyder

Τα πρόστιμα και οι μπίζνες θα χρεοκοπήσουν τον Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2024, 15:50

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Τραμπ στα οικονομικά θέματά του φαντάζει θεόρατο βουνό: από τη μια μεριά είναι το άχθος των τεραστίων προστίμων που του έχουν επιβάλει τα αμερικανικά δικαστήρια, ενώ από την άλλη του δημιουργούν ανασφάλεια οι αλλοπρόσαλλες επιδόσεις των επιχειρήσεών του, ιδίως της μιντιακής εταιρείας του Media & Technology Trump. Ετσι, οι λονδρέζικοι Times, αναρωτήθηκαν αν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις εφετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ενδέχεται να χρεοκοπήσει.

Εγραψαν ότι η νηνεμία στην εταιρεία Truth Social ήρθε την κατάλληλη στιγμή, καθώς  του επιβλήθηκε πρόστιμο 354 εκατ. δολαρίων σε μια πολιτική υπόθεση στη Νέα Υόρκη «επειδή έλεγε ψέματα πολλά χρόνια σχετικά με την αξία των περιουσιακών στοιχείων του». Αυτή η ποινή αυξήθηκε κατά 100 εκατ. δολάρια λόγω των τόκων, προτού η υπόθεση «παγώσει» διότι ο Τραμπ κατέθεσε (μέσω ενός δισεκατομμυριούχου υποστηρικτή του) εγγυητική 175 εκατ. δολαρίων. Κατάφερε έτσι να αναστείλει τη διαδικασία, ενώ παράλληλα άσκησε και έφεση κατά του αρχικού προστίμου.

Οι Βρετανοί αναρωτήθηκαν αν τα δικαστήρια θα προβούν σε κατάσχεση της περιουσίας του, μάλιστα θύμισαν τις σχετικές δηλώσεις της γενικής εισαγγελέως Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς προτού «το εφετείο τού πετάξει τη σανίδα σωτηρίας». Το αρχικό ποσόν που έπρεπε να καταβάλει ήταν τεράστιο: 454 εκατ. δολάρια.

Οι δημεύσεις για τις οποίες είχε (αορίστως) κάνει λόγο η Τζέιμς αφορούσαν ακίνητα στη Νέα Υόρκη και το κτήμα Seven Springs στο Γουέτσεστερ, όπου βρίσκεται και το Trump National Golf Club. Ωστόσο, από πολιτικής απόψεως η κατάσχεση δημιουργεί πρόβλημα στους Δημοκρατικούς. «Κάποιοι προειδοποίησαν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Τραμπ θα μετατραπεί σε θύμα και θα εισπράξει συμπάθεια».

Πόσο πλούσιος είναι στ’ αλήθεια;

Ο Τραμπ, συνέχισαν οι Τάιμς, «είναι διαβόητος επειδή διογκώνει τα δισεκατομμύριά του». Το περιοδικό Forbes «υπολόγισε την καθαρή περιουσία του σε 5,7 δισ. δολάρια στο κλείσιμο των εργασιών του χρηματιστηρίου την 1η Απριλίου, με τα 2/3 αυτού του συνόλου να προέρχονται από τις μετοχές του στην εισηγμένη στο Nasdaq εταιρεία, της οποίας όμως η μετοχή είναι ασταθής».

Κατά το βρετανικό μέσο, «ο Τραμπ δεν μπορεί να βάλει χέρι στα απροσδόκητα κέρδη του από το χρηματιστήριο, επειδή είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τις μετοχές του έξι μήνες από την ημέρα εισαγωγής». Πάντως «η επιτυχία της Media & Technology Trump εξαρτάται από τη δημοτικότητα του ιδίου του Τραμπ», άρα «μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά στη συνέχεια».

Είναι καλός στο να βγάζει λεφτά;

Η καθαρή περιουσία του Τραμπ το 2003 υπολογίστηκε στα 2,6 δισ. δολάρια, πάλι από το Forbes. Αυτό το νούμερο σήμερα θα ισοδυναμούσε με 4 δισ. δολάρια, «κάτι που σημαίνει φτωχό ρεκόρ όσον αφορά την αναπαραγωγή του πλούτου». Χωρίς την εταιρεία media, η καθαρή περιουσία του Τραμπ από τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του υπολογίστηκε από το Forbes σε 2,4 δισ. δολάρια. Οι οικονομικές ζημίες που είχε στην επιχειρηματική καριέρα του προήλθαν «από πολυάριθμα έργα ματαιοδοξίας», όπως τα τρία θέρετρα γκολφ σε Σκωτία και Ιρλανδία, από τα 11 γήπεδα γκολφ στις ΗΠΑ, κ.ά.

Σχετικά με το πώς αντιμετώπισε αυτές τις απώλειες, διαφωτιστικό είναι το βιβλίο του «The Art of the Deal». Εκεί, ο ίδιος ο μπίζνεσμαν πολιτικός έγραψε τα εξής: «Τα χρήματα δεν ήταν ποτέ μεγάλο κίνητρο για μένα, ήταν μόνο ένα μέσο για να κρατήσω το σκορ. Ο πραγματικός ενθουσιασμός είναι να παίζεις το παιχνίδι».

Σύμφωνα με μια ανάρτησή του στο Truth Social στις 22 Μαρτίου, ο Τραμπ έχει «σχεδόν 500 εκατ. δολάρια σε μετρητά». Το Forbes υπολόγισε τα μετρητά ή τη γενική ρευστότητά του σε 413 εκατ. δολάρια την 1η Απριλίου, από 426 εκατ. δολάρια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το ποσόν είχε ενισχυθεί από την πώληση του Trump International Hotel της Ουάσινγκτον για 375 εκατ. δολάρια το 2022, όμως μειώθηκε κατόπιν με την εξόφληση ενός δανείου του «Πύργου Τραμπ» στο Σικάγο.

Στην προαναφερθείσα ανάρτηση ο Τραμπ δήλωσε ότι από το μισό εκατ. δολάρια σε μετρητά θα ξοδέψει ένα μέρος για την προεκλογική καμπάνια του. «Αυτό ήταν πιθανότατα πολιτικό κόλπο, για να υποστηρίξει ότι οι δικαστικές ποινές που αντιμετωπίζει ισοδυναμούν με εκλογική παρέμβαση. Και αυτό διότι τα στοιχεία άλλα λένε. Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του το 2020 ο Τραμπ επένδυσε μόνο 8.021 δολάρια από την τσέπη του».

Με δωρεές μπορεί να πληρώσει πρόστιμα;

Ο εκλογικός νόμος απαγορεύει τα χρήματα που συγκεντρώνονται για την πολιτική καμπάνια να δαπανώνται σε έξοδα που δεν σχετίζονται με αυτήν, έτσι αποκλείεται η χρήση μετρητών από δωρητές «για τη διευθέτηση του τεραστίου προστίμου της Νέας Υόρκης ή για την τακτοποίηση της υπόθεσης δυσφήμησης της συγγραφέα Eλίζαμπεθ Τζιν Κάρολ» (υπέρ της οποίας επιδικάστηκε αποζημίωση 83,3 εκατ. δολαρίων πλην τόκων και ο Τραμπ ήδη κατέβαλε το συνολικό ποσόν ασκώντας έφεση).

«Ωστόσο, οι ειδικοί τείνουν να συμφωνούν με τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι οι τέσσερις ποινικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει προέκυψαν λόγω της πολιτικής δράσης του και ως εκ τούτου οι δωρεές της καμπάνιας είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τα νομικά έξοδά του. Και τούτο διότι οι δύο δικαστικές υποθέσεις επικεντρώνονται στην από πλευράς του αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, μία για πληρωμές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του 2016 και μία για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων επί προεδρίας του».

Τέλος, οι Τάιμς επισημαίνουν: «Ο Τραμπ δημιούργησε την επιτροπή πολιτικής δράσης Save America, η οποία από την αρχή του 2023 έχει ξοδέψει 55 εκατ. δολάρια προερχόμενα από δωρεές για να καλύψει τα νομικά έξοδα του Τραμπ και των εναγομένων μαζί του. Και μόλις οι άνθρωποι του Τραμπ ανέλαβαν τα ηνία της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής (RNC), ο πρώην πρόεδρος κατέληξε σε συμφωνία ότι οι δωρεές προς το RNC πρέπει να κατευθύνονται στην καμπάνια του και στο Save America».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...