311
Ο Σεργκέι Σοϊγκού προειδοποίησε τον γάλλο ομόλογό του να μην στείλει στρατό στην Ουκρανία «αν δεν θέλει να έχει προβλήματα» | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ρωσία (ξανά) εναντίον Γαλλίας για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2024, 14:47
Ο Σεργκέι Σοϊγκού προειδοποίησε τον γάλλο ομόλογό του να μην στείλει στρατό στην Ουκρανία «αν δεν θέλει να έχει προβλήματα»
|Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ρωσία (ξανά) εναντίον Γαλλίας για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2024, 14:47

Μάλλον «δίγλωσση» είναι η στάση της Ρωσίας απέναντι στη Γαλλία σε ότι αφορά το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία: Από τη μια προειδοποιεί τους Γάλλους να «κάτσουν ήσυχα» και να μην στείλουν στρατό στην Ουκρανία και από την άλλη λέει πως Μόσχα και Παρίσι μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες για τερματισμό της σύγκρουσης…

Όπως μετέδωσε το Associated Press, o υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, είχε (σπάνια) τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιέν Λεκορνού, τον οποίο προειδοποίησε σχετικά με την πιθανότητα να αναπτυχθεί γαλλικός στρατός στην Ουκρανία. Όπως είπε ο ρώσος υπουργός, αν το Παρίσι προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση «θα δημιουργήσει προβλήματα στην ίδια τη Γαλλία».

Η Γαλλία, δια στόματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποστείλει γαλλικό στρατό προς στήριξη των ουκρανικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Σόιγκου, από την άλλη μεριά, φαίνεται να είπε ότι εισέπραξε εκ μέρους του γάλλου υπουργού προθυμία για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε πως η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Το Παρίσι φυσικά διέψευσε αυτό τον ισχυρισμό, τονίζοντας πως ουδέποτε δηλώθηκε ή έστω αφέθηκε να εννοηθεί οτι υπάρχει πρόθεση διαλόγου με τη Μόσχα

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας η συνδιάλεξη των δύο υπουργών – που είχαν να τα πουν από τον Οκτώβριο του 2022 – επικεντρώθηκε σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας, ύστερα από την πολύνεκρη επίθεση στο συναυλιακό χώρο της Μόσχας.

Η ίδια ανακοίνωση ανέφερει ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο και με όση ένταση χρειάζεται.

Επίθεση με drones

Οι Ρώσοι συνεχίζουν τα χτυπήματα στην Ουκρανία. Στην τελευταία επίθεση, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν κτίρια κατοικιών και μια ενεργειακή εγκατάσταση στo Χάρκοβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι, να τραυματιστούν τουλάχιστον 12 και να μείνουν χωρίς ρεύμα 350.000 κάτοικοι της πόλης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση κυνική, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τους συμμάχους της Ουκρανίας να παράσχουν περισσότερη αεράμυνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...