Μπορεί στους γεωπολιτικούς διαγκωνισμούς να σερβιριστεί και… τσάι; Φυσικά, αν εμπλέκονται η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες είναι φίλες αλλά και ανταγωνίστριες συγχρόνως. Αλλωστε δεν μιλάμε για οποιαδήποτε ποικιλία τσαγιού, αλλά για τη φημισμένη Darjeeling, που κατάγεται από τη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας και από το 2004 έχει καταχωριστεί ως προϊόν με γεωγραφική ένδειξη. Η ποικιλία αυτή προσφέρει κυρίως το μαύρο τσάι.
Παρά τη σήμανση αυθεντικότητας του προϊόντος ως ινδικού, το Νεπάλ παράγει και αυτό ένα είδος τσαγιού παραπλήσιο με την ποικιλία Darjeeling, το οποίο πωλείται πολύ φθηνότερα στις διεθνείς αγορές. Οι Ινδοί κατάφεραν μεν να εμποδίσουν τις νεπαλέζικες εξαγωγές ως Darjeeling, αναγκάστηκαν ωστόσο να υποστούν μείωση των δικών τους εξαγωγών όσον αφορά το γνήσιο Darjeeling.
Η είδηση αυτού του τόσο αρωματικού ρεπορτάζ της Corriere della Sera βρίσκεται στην παρέμβαση της Κίνας εις βάρος των εξαγωγικών συμφερόντων της Ινδίας. Το Νεπάλ εξασφάλισε σίγουρα κέρδη από το μεγάλο deal με τους Κινέζους, όμως και η Ινδία κάπως θα ανακουφιστεί στην εσωτερική αγορά της, αφού θα περιοριστούν οι εισαγωγές τής φθηνής και άτυπης νεπαλέζικης ποικιλίας που προσφέρεται για διάφορες αναμείξεις.
Το εμπόριο τσαγιού του Νεπάλ με την Κίνα έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου του Νεπάλ, οι 15,7 τόνοι τσαγιού που πωλήθηκαν το 2023 είναι υπερδιπλάσιοι από τη σεζόν του 2019, την τελευταία πριν από την πανδημία της Covid, όταν πουλήθηκαν 7,3. Εφέτος η τάση φαίνεται ότι θα είναι αυξητική. Αποτέλεσμα: η τιμή του αυθεντικού ινδικού Darjeeling μειώθηκε κατά 16%.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ζημίας που υπέστησαν οι ινδικές εξαγωγές τσαγιού είναι η μεταστροφή των βρετανικών εισαγωγέων τσαγιού: η εταιρεία Tetley, η οποία μέχρι πριν από λίγες σεζόν αγόραζε το 1/5 του Darjeeling που παράγεται κάθε χρόνο στην Ινδία, πλέον έχει μειώσει σημαντικά τις παραγγελίες της.
Το συμπέρασμα των Ιταλών: «Το φθηνό νεπαλέζικο τσάι βρίσκει αγοραστές στην Κίνα και παγκοσμίως χωρίς να έχει ανάγκη τις ‘‘αυθεντικότητες’’, ενώ στο ινδικό Darjeeling κρατάει απλώς τη γνησιότητά του. Το αόρατο χέρι της αγοράς λειτουργεί και στο τσάι». Και ρίχνει τις τιμές, με τη βοήθεια της Κίνας βέβαια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News