391
Πλήθος σε κεντρικό δρόμο του Τόκιο, σε μέρα αργίας | EPA/KIMIMASA MAYAMA

Ιαπωνία: Αν δεν αλλάξει ο νόμος, το 2531 θα ονομάζονται όλοι… Σάτο

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2024, 14:32
Πλήθος σε κεντρικό δρόμο του Τόκιο, σε μέρα αργίας
|EPA/KIMIMASA MAYAMA

Ιαπωνία: Αν δεν αλλάξει ο νόμος, το 2531 θα ονομάζονται όλοι… Σάτο

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2024, 14:32

Ο αστικός κώδικας στην Ιαπωνία χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αλλαγή του, μία έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επίθετο σε… 500 χρόνια.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Χιρόσι Γιοσίντα, καθηγητή οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου, προέβλεψε ότι αν η Ιαπωνία συνεχίσει να ζητά να επιλέγουν υποχρεωτικά τα ζευγάρια ένα ενιαίο επώνυμο, κάθε Ιάπωνας θα είναι γνωστός ως «Σάτο-σαν» μέχρι το 2531.

Ο Γιοσίντα παραδέχθηκε ότι οι προβλέψεις του βασίζονται σε διάφορες υποθέσεις, αλλά δήλωσε ότι η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθούν αριθμοί για να εξηγηθούν οι πιθανές επιπτώσεις του σημερινού συστήματος στην ιαπωνική κοινωνία, ώστε να προσελκύσει την προσοχή της κοινής γνώμης και της πολιτείας στο θέμα.

«Αν όλοι γίνουν Σάτο, ίσως χρειαστεί να μας απευθύνονται με τα μικρά μας ονόματα ή με αριθμούς Δεν νομίζω ότι αυτός θα ήταν ένας καλός κόσμος για να ζούμε», είπε ο ίδιος.

Το επίθετο Σάτο βρίσκεται ήδη στην κορυφή της λίστας των ιαπωνικών επωνύμων, αντιπροσωπεύοντας το 1,5% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα του Μαρτίου 2023, με το Σουζούκι να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Ενα έθνος γεμάτο «Σάτο» «δεν θα είναι μόνο μη πρακτικό αλλά θα υπονομεύσει την ατομική αξιοπρέπεια», είπε και πρόσθεσε ότι η τάση αυτή θα οδηγήσει επίσης στην απώλεια της οικογενειακής και περιφερειακής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γιοσίντα, το ποσοστό των Ιαπώνων με το όνομα Σάτο αυξήθηκε κατά 1% από το 2022 έως το 2023.

Αν υποθέσουμε ότι ο ρυθμός παραμείνει σταθερός και δεν υπάρξει καμία αλλαγή στον νόμο για τα επώνυμα, περίπου το ήμισυ του ιαπωνικού πληθυσμού θα έχει αυτό το όνομα το 2446 και θα φτάσει στο 100% το 2531, εξήγησε.

Τα ζευγάρια στην Ιαπωνία πρέπει να επιλέξουν ποιο επώνυμο θα μοιραστούν όταν παντρεύονται, αλλά στο 95% των περιπτώσεων, είναι η γυναίκα που αλλάζει το όνομά της.

Ωστόσο, η εικόνα θα ήταν διαφορετική αν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπέκυπτε στις αυξανόμενες πιέσεις να επιτρέψει στα παντρεμένα ζευγάρια να χρησιμοποιούν ξεχωριστά επώνυμα.

Αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά επίθετα, τότε υπολογίζεται ότι το 70% θα το επέλεγαν και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γιοσίντα, το 2531 μόνο το 7,96% του πληθυσμού θα ονομαζόταν Σάτο.

Βέβαια, όπως θα περίμενε κανείς σε μία βαθιά συντηρητική κοινωνία, όπως η ιαπωνική, υπάρχει και η αντίδραση. Συντηρητικά μέλη του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) λένε ότι τυχόν αλλαγή του νόμου θα «υπονομεύσει» την ενότητα της οικογένειας και θα προκαλέσει «σύγχυση» στα παιδιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...