609
Η πρωταγωνίστρια της «Μπάρμπι» Μάργκοτ Ρόμπι και η Σακίρα με τους γιους της Σάσα και Μίλαν | Getty/Creative Protagon

Η Σακίρα θεωρεί ότι η «Barbie» προσβάλλει τον ανδρισμό των γιων της

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2024, 19:41
Η πρωταγωνίστρια της «Μπάρμπι» Μάργκοτ Ρόμπι και η Σακίρα με τους γιους της Σάσα και Μίλαν
|Getty/Creative Protagon

Η Σακίρα θεωρεί ότι η «Barbie» προσβάλλει τον ανδρισμό των γιων της

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2024, 19:41

Oταν η ταινία «Βarbie» κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2023, προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις. Αντιδράσεις που κορυφώθηκαν στα Οσκαρ, όταν ούτε η πρωταγωνίστρια, Μάργκοτ Ρόμπι, ούτε η σκηνοθέτης, Γκρέτα Γκέργουιγκ, προτάθηκαν για κάποιο βραβείο, σε αντίθεση με τον Ράιαν Γκόσλινγκ, ο οποίος έλαβε υποψηφιότητα Β’ Ανδρικού Ρόλου. «Το να προτείνεις τον Κεν αλλά όχι τη Μπάρμπι είναι τόσο υπερβολικό, που πονάει», γράφτηκε σε ένα tweet που έγινε viral εκείνη την εποχή.

Τελικά, ο κόσμος άρχισε να κουράζεται από τη συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε ως «η επιτομή του λευκού φεμινισμού».

Τώρα, σχεδόν εννέα μήνες μετά την πρώτη προβολή της «Barbie», η συζήτηση γύρω από τα φεμινιστικά της θέματα έρχεται ξανά στο προσκήνιο, μετά τα σχόλια της κολομβιανής τραγουδίστριας Σακίρα ότι η παρακολούθηση της ταινίας ήταν μια εμπειρία «εξευτελιστική για τον ανδρισμό τους», αναφερόμενη στους δύο γιους της.

Η Σακίρα έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Allure και όταν ρωτήθηκε για την ταινία, είπε: «Οι γιοι μου τη μίσησαν απολύτως. Ενιωθαν ότι ήταν εξευτελιστική. Και συμφωνώ, ως έναν βαθμό. Μεγαλώνω δύο αγόρια. Θέλω να νιώθουν δυνατοί, ενώ παράλληλα θα σέβονται τις γυναίκες. Μου αρέσει η ποπ κουλτούρα όταν προσπαθεί να ενδυναμώσει τις γυναίκες, χωρίς να κλέβει από τους άνδρες τη δυνατότητα να είναι άνδρες, να προστατεύουν και να παρέχουν».

«Πιστεύω στην ανάγκη να δώσουμε στις γυναίκες όλα τα εργαλεία και την εμπιστοσύνη ότι μπορούν να τα κάνουν όλα, χωρίς να χάσουν όμως την ουσία τους, χωρίς να χάσουν τη θηλυκότητά τους», συνέχισε η Σακίρα. «Νομίζω ότι οι άνδρες έχουν έναν σκοπό στην κοινωνία και οι γυναίκες έχουν άλλον σκοπό. Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον και αυτό δεν πρέπει να χαθεί».

«Το ότι μια γυναίκα μπορεί να τα κάνει όλα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνει;» αναρωτήθηκε. «Γιατί να μη μοιράζεσαι το φορτίο με ανθρώπους που μπορούν να το κουβαλήσουν, που έχουν και καθήκον να το κουβαλήσουν;».

Φυσικά, τα σχόλια προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Buzzfeed συγκέντρωσε μερικά από αυτά.

Σε ένα φόρουμ του Reddit, ένα δημοφιλές σχόλιο γράφει απλώς: «Δεν χρειάζεται να σου αρέσει η “Barbie” ως ταινία (μου άρεσε προσωπικά), αλλά αυτή είναι μία από τις χειρότερες κριτικές που έχω ακούσει ποτέ. Κορίτσι, αντίο».

Κάποιοι άλλοι δεν κατάλαβαν ποια σημεία της ιστορίας υποτίθεται ότι εξευτέλισαν τον ανδρισμό των γιων της τραγουδίστριας, με κάποιον να ρωτά: «Τι συμβαίνει με τους γιους σου Σακίρα;».

«Η αφήγηση της Barbie αφιέρωσε πάρα πολύ χρόνο στον Κεν και την εξέλιξη της ιστορίας και του χαρακτήρα του και έκανε τα πάντα για να δείξει τις εσωτερικές του μάχες και ανασφάλειες, και οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να τρελαίνονται με όλα αυτά», έγραψε κάποιος άλλος.

Ενώ ένας άλλος απλώς σχολίασε: «Μεγαλώστε πιο ασφαλείς άνδρες. Μου άρεσε η ταινία».

«Οταν παρακολούθησα την ταινία, διαπίστωσα ότι το φεμινιστικό μήνυμα ήταν κάπως επιφανειακό, αλλά φαίνεται ότι στην πραγματικότητα αυτό το μήνυμα χρειάζεται πολύ», έγραψε μια χρήστρια, επισημαίνοντας ότι όσα είπε η Σακίρα απλώς επιβεβαιώνουν την ανάγκη για όλη την κουβέντα περί φεμινισμού.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έφυγαν από την προβολή νιώθοντας ότι η ταινία ήταν εξευτελιστική και μισανδρική. Για μένα αυτό λέει πολλά», ανέφερε άλλο σχόλιο.

Αυτό το συναίσθημα εκφράστηκε και στο X, πρώην Twitter, όπου ένα viral tweet σχετικά με τα σχόλια της Σακίρα γράφει: «Γι’ αυτό η “Βarbie” είναι μια απαραίτητη ταινία για πολλές γυναίκες ώστε να μυηθούν στον φεμινισμό. Φαίνεται ότι υποφέρουν ακόμη από εσωτερικευμένο μισογυνισμό».

«Οποτε οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για τη σύγχρονη κοινωνία που “αποκαθηλώνει” τους άνδρες, τελικά θέλουν να διατηρήσουν το κύρος που συνδέεται με την αρρενωπότητα», έγραψε κάποιος άλλος στο Twitter. «Αυτό πάντα έχει να κάνει με την αντίληψη ότι οι ρόλοι των φύλων είναι φυσικοί και όχι θέμα εξουσίας και πρόσβασης σε πόρους».

Ενώ ένας άλλος ισχυρίστηκε: «Αν οι γιοι σου μίσησαν μια ταινία της Barbie επειδή ένιωθαν “εξευτελισμένοι ως άνδρες”, τότε δεν κατάφερες να τους αναθρέψεις σωστά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...