Σε μια πολιτική διαπραγμάτευση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ώστε να επιτευχθεί μια συναίνεση στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την Golden Visa επιδόθηκε την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει και αυτή η προσέγγιση στην ελληνική πολιτική ζωή –μακριά από την τοξικότητα και τη συγκρουσιακή λογική.
Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, για σύντμηση της προθεσμίας ισχύος του μεταβατικού προγράμματος θα εξεταστεί, ενώ η πρόταση για να θωρακιστεί η απαγόρευση διάθεσης των ακινήτων που αγοράζουν οι επενδυτές σε βραχυχρόνιες μισθώσεις γίνεται δεκτή (συγκεκριμένα δεν θα μπορεί ο επενδυτής να μισθώνει το ακίνητο σε μακροχρόνια μίσθωση σε τρίτον και ο τρίτος να το διαθέτει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις).
Για το θέμα, άλλωστε, των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει πώς θα λειτουργήσουν κατά τη φετινή τουριστική περίοδο οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τον Δεκέμβριο και θα επανέλθει το φθινόπωρο.
Αναφερόμενος, ωστόσο, στην κυβερνητική τροπολογία που προβλέπει την αύξηση του ορίου για την Golden Visa στα 800.000 ευρώ για τις μεγάλες πόλεις και τα δημοφιλή νησιά, στις 400.000 ευρώ για άλλες περιοχές, ενώ προβλέπει τις 250.000 ευρώ για τα διατηρητέα, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε με επιφύλαξη την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη να υπάρξει όριο 800.000 ευρώ και σε μικρότερα νησιά (όπως αυτά των δυτικών Κυκλάδων όπου, εκτός των άλλων, παρατηρείται ιδιαίτερο πρόβλημα με την οικοδομική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια).
Λαμβάνοντας υπόψη τις αξίες τις αγοράς, που είναι διαφορετικές στα μικρά νησιά, μας φαίνεται υπερβολικό το ποσό που προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης, είπε ο κ. Χατζηδάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε διάθεση για συμβιβασμούς. Επέμεινε στην πρότασή του, λέγοντας ότι «σε άλλη περίπτωση (…) υπηρετούνται συμφέροντα κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν ήδη στο τραπέζι μεγάλα πρότζεκτ real estate, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες». Ανταπαντώντας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι «εάν θέλαμε να εξυπηρετήσουμε μεγάλα συμφέροντα, για να μπω δηλαδή στη συλλογιστική σας, δεν θα το κρατάγαμε στην Αθήνα το όριο χαμηλότερα; Δεν θα το κρατάγαμε σε άλλα πιο τουριστικά νησιά; Δηλαδή, μέσω των δυτικών Κυκλάδων κάναμε αυτό το σχέδιο, το δαιμόνιο, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το μεγάλα συμφέροντα;»
Κατά τα άλλα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη λήψη μέτρων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών του Δημοσίου (αντίστοιχα με αυτά που έχουν υιοθετηθεί για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων), καθώς και περαιτέρω δικλείδες για τη θωράκιση της αγοράς ακινήτων από τις επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb), στο πνεύμα δηλαδή της σχετικής πρότασης που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ.
Οσο για τη φορολόγηση των πολυεθνικών ομίλων, με βάση το συζητούμενο νομοσχέδιο, είπε ότι «προχωρούμε στο πλαίσιο συμφωνίας του ΟΟΣΑ, που υιοθετήθηκε από την ΕΕ, στη φορολόγηση πολυεθνικών ομίλων, οι οποίοι σήμερα πληρώνουν χαμηλότερους φόρους, υπονομεύοντας την έννοια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και της οικονομικής ελευθερίας». Όπως σημείωσε, η ρύθμιση αφορά σε 19 ελληνικούς ομίλους και 900 θυγατρικές ξένων ομίλων και τα εκτιμώμενα έσοδα είναι 80 εκατ. ετησίως. Είναι, τόνισε, ένα ακόμα λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια για αύξηση των εσόδων, χωρίς να αλλάζει το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων συνολικά. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ρύθμιση εντάσσεται στην πολυεπίπεδη προσπάθεια για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία αποδίδει ήδη, καθώς το κενό ΦΠΑ μειώθηκε από 23% το 2018 σε 15% το 2023 και με την επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο.
Αναφερόμενος εξάλλου σε ζητήματα που τέθηκαν από στελέχη της αντιπολίτευσης για τα Τέμπη, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο ούτε πρόκειται να κάνει καμία συγκάλυψη, αντίθετα σε πολιτικό επίπεδο μόνο η αντιπολίτευση θα έβγαινε κερδισμένη από κάτι τέτοιο. Τόνισε επίσης ότι αν ισχύει αιτιώδης συνάφεια και ευθύνη του αρμόδιου υπουργού για τα Τέμπη θα ίσχυε αντίστοιχα για τους υπουργούς που είχαν την ευθύνη για το Μάτι. «Χρειάζεται», κατέληξε «σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πρέπει να σεβαστούμε τις διαδικασίες της Βουλής και της Δικαιοσύνης καθώς και το τεκμήριο αθωότητας κάθε πολίτη, είτε είναι υπάλληλος του Δημοσίου είτε υπουργός».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News